Εκτιμάται ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφεται στον ειδικό τόμο των 130 σελίδων που παρέδωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με τον απολογισμό του έργου του κατά τη θητεία του στο υπουργείο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σ’ αυτό, η φορολόγηση της “σκιώδους φιλοξενίας” αποτελεί νομοθετική προωτοβουλία με το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο «η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων απο άτυπα. Ορισμένες μελέτες εκτιμούν τον βαθμό υποκατάστασης στο 70%».
Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας που συντελείται μέσω αυτής της μορφής δραστηριότητας προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την εξασφάλιση της συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο.