Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, πέρα από τις γνωστές αισθήσεις της γεύσης, της οσμής, της ακοής, της αφής και της όρασης υπάρχει και η περίφημη «έκτη αίσθηση». Η «έκτη αίσθηση» δεν αποτελεί κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για υπέρ-ανθρώπους αλλά αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο γονίδιο. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες το ονομάζουν «γονίδιο της διαίσθησης», το οποίο επηρεάζει την ικανότητα της «ιδιοδεκτικότητας» ή πιο απλά την επίγνωση του σώματος. Ανακαλύφθηκε σε δύο νεαρούς ασθενείς, με μετάλλαξη στο γονίδιο Piezo2.
Αυτή η σπάνια νευρολογική διαταραχή έδειξε ότι οι δύο νεαροί ασθενείς – εννέα και δεκαεννέα ετών – δεν μπορούσαν να περπατήσουν χωρίς να πέφτουν όταν τα μάτια τους ήταν δεμένα. Δεν μπορούσαν, επίσης να διαχειριστούν τη θέση των άκρων τους. Παρέμεναν παρόλα αυτά ευαίσθητοι στον πόνο, τη φαγούρα και τον πυρετό.
Ο νευρολόγος Carsten Bonnemann αναφέρει πως η μελέτη της ομάδας του επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη σημασία του γονιδίου Piezo2 και στις αισθήσεις που ελέγχονται καθημερινά από αυτό. «Τα αποτελέσματα απέδειξαν πως το Piezo2 είναι ένα γονίδιο αφής και ιδιοδεκτικότητας στον άνθρωπο» και συνεχίζει «Κατανοώντας τον ρόλο του σ’ αυτές μας τις αισθήσεις μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για διάφορες νευρολογικές παθήσεις».
Ο συνεργάτης του Bonnemann, νευρολόγος Alexander Chesler σημειώνει πως η διαταραχή αυτή του Piezo2 δεν επιτρέπει στους νευρώνες του ασθενούς να ανιχνεύσουν αφή και κίνηση των άκρων. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην περίπτωση των εν λόγω ασθενών είναι πως το νευρικό τους σύστημα προσπαθεί να τους αποζημιώσει για την έλλειψη της αφής και της ευαισθητοποίησης του σώματός τους, όπως επισημαίνει ο Bonnemann.
Πηγή: The Lad Bible