Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Το φόρεμα που αντιπροσωπεύει τις χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία ακόμη απαγορεύεται

Για το Europride 2016 φτιάχτηκε αυτό το φανταστικό φόρεμα με τις σημαίες, για να δείξει πόσο μακρύ δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εικόνες από το φόρεμα που φτιάχτηκε από σημαίες των χωρών που ακόμη απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία έχουν ήδη αναδημοσιευτεί πάνω από 1000 φορές.

Σε μία δημοσίευση στο Instagram, ο φωτογράφος Pieter Henket εξήγησε ότι το φόρεμα αποτελείται από 72 σημαίες από τις 72 χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι ακόμη απαγορευμένη. Σε 12 από αυτές μάλιστα τιμωρείται με θανατική ποινή.

Οι σημαίες ήταν μέρος της παρέλασης με την οποία ξεκινούσε το Europride φέτος. Τότε, το παλαιότερο κέντρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στον κόσμο (Cultuur en Ontspanningscentrum) τις συνέλεξε όλες. Το COC συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Matthijs van Bergen και τον καλλιτέχνη Oeri van Woezik για να δημιουργήσει αυτό το φόρεμα.

Το μοντέλο που πρόβαρε το φόρεμα ήταν η Valentijn De Hingh, το πρώτο τρανς μοντέλο από το πρακτορείο IMG και επίσης, η πρώτη τρανς πρέσβειρα του Europride.

Η φωτογράφιση έγινε στο υψηλού κύρους μουσείο του Άμστερνταμ, το Rijksmuseum, μπροστά από έναν πίνακα του Rembrandt που είναι γνωστός με τον τίτλο Night Watch (1642).

Το φόρεμα προορίζεται να είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης. Καθώς είναι μια υπενθύμιση του πόσο μακριά εξακολουθεί να είναι ο κόσμος για την επίτευξη της ισότητας ενώπιον του νόμου για όλους τους ανθρώπους, η πρόθεση είναι να ανανεώνεται το φόρεμα όταν αλλάζουν οι νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας.

Το μοντέλο Valentijn de Hingh εξηγεί: “Κάθε χώρα που αλλάζει τη νομοθεσία της, θα αφαιρείται η σημαία της και θα αντικαθίσταται από μια σημαία ουράνιου τόξου. Ας ελπίσουμε πως αυτό το φόρεμα σύντομα θα γίνει ένα συνοθύλευμα από ουράνια τόξα!”

Πηγή: Independent

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου