Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τον νέο, κεντροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, παρουσιάζοντάς τον ως παράδειγμα για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, επαινώντας τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αργεντίνικης οικονομίας.
Ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή που σηματοδοτεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από χρόνια εντάσεων, έκρινε πως το Μπουένος Άιρες υπό τον Μάκρι προορίζεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο διεθνές σκηνικό.
Ήδη μέσα στις πρώτες του 100 ημέρες στην εξουσία, ο Μάκρι έχει αποστασιοποιηθεί από το μπλοκ των αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής, των συμμάχων της προκατόχου του Κριστίνας Φερνάντες ι Κίρσνερ, και επιδίωξε τη σύσφιγξη των σχέσεων της Αργεντινής με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ.
«Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Μάκρι είναι ένας άνθρωπος που βιάζεται», χαριτολόγησε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αργεντινό ομόλογό του. «Έχω εντυπωσιαστεί διότι κινήθηκε ταχύτατα σε τόσο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν», πρόσθεσε.
Ο Μάκρι προσφέρει στον Ομπάμα έναν νέο σύμμαχο σε μια περιοχή όπου ένα ισχυρό μπλοκ αριστερών ηγετών είχε διαχωρίσει τη θέση του από την Ουάσινγκτον την τελευταία δεκαετία, αλλά πλέον στην περιοχή η τάση μοιάζει να είναι η μετακίνηση των ψηφοφόρων προς το κέντρο, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης ή και σκανδάλων διαφθοράς, όπως στη Βραζιλία.
Ο Μάκρι έκρινε ότι η επίσκεψη Ομπάμα σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας, «ώριμης« διμερούς σχέσης.
Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εξάλλου προέβλεψε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, εταιρείες των ΗΠΑ θα επενδύσουν πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή. Ανάμεσά τους είναι οι General Motors Co, Dow Chemical Co, AES Corp και Ford Motor Co.
Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει στη συνέντευξη Τύπου απόδειξη της νέας «εμπιστοσύνης» στην Αργεντινή το γεγονός πως πολλές ξένες εταιρείες «ανακοινώνουν νέες επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων» και εκτίμησε πως αυτό θα επιτρέψουν στην τρίτη σε μέγεθος λατινοαμερικάνικη οικονομία να επανέλθει στην ανάπτυξη έπειτα από δύο χρόνια στασιμότητας.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα διάφορες διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, το εμπόριο, τις επενδύσεις κ.λπ.
Οι πρόεδροι Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες ι Κίρσνερ (2003-2015) είχαν διαρρήξει την παλαιότερα στενή σχέση Ουάσινγκτον-Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με την αργεντίνικη οικονομική εφημερίδα El Cronista, αυτά τα 12 χρόνια το διμερές εμπόριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ δεκαετών.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο παρελθόν οι ΗΠΑ στην δικτατορία στην Αργεντινή, ο Ομπάμα φάνηκε αμήχανος. Είπε πως αυτή ήταν επιλογή προηγούμενων κυβερνήσεων, σχολιάζοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είχε «στιγμές που δεν ήταν παραγωγικές», αλλά ήταν «αντίθετες» στις αξίες «που πιστεύω πως οι ΗΠΑ πρέπει να αντιπροσωπεύουν». Ενέταξε την ιστορία των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου, είπε πάντως ότι «δεν φειδόμαστε αυτοκριτικής», και πρόσθεσε «προτιμώ τη δημοκρατία από τη δικτατορία».
Η ημερομηνία της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αργεντινή προκάλεσε αντιδράσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα: αύριο Πέμπτη είναι η 40ή επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 24ης Μαρτίου 1976.
Η ανακοίνωση, πριν από την επίσκεψη, ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία του αμερικανικού στρατού και της CIA για τη στρατιωτική χούντα εντασσόταν σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Το Βατικανό, ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σχεδιάζει να πράξει το ίδιο το προσεχές διάστημα.