Σύμφωνα με το βρετανικό μετεωρολογικό κέντρο UK Met Office, το 2016 πρόκειται να είναι ο πιο ζεστός χρόνος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η κλιματική αλλαγή και η το φαινόμενο El Nino θα προκαλέσουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας για το επόμενο έτος, που θα ξεπεράσει εκείνη του 2015, η οποία αποτέλεσε ήδη ρεκόρ σε σχέση με το 2014.
Η πρόβλεψη έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την ιστορική συμφωνία των 195 κρατών, με την οποία επιχειρείται να ανασταλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Στόχος των κρατών είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, με τη φιλοδοξία να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό τα επόμενα έτη.
Το Met Office αναφέρει πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1.14 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θερμοκρασίας, δείχνοντας έτσι το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα. Το μετεωρολογικό κέντρο υπογραμμίζει πως οι πιθανότητες να μειωθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη το 2016, σε σχέση με το 2015, περιορίζονται στο 5%.
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θεωρείται βασική αιτία για την πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων. Τέτοια είναι τα κύματα καύσωνα που έχουν χτυπήσει τα τελευταία δύο χρόνια την Κίνα, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην βορειοδυτική Αγγλία υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 40% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα συνεχίζει να αυξάνεται, αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Μπομπ Γουάρντ, επικεφαλής του ινστιτούτου για την κλιματική αλλαγή Grantham Research Institute, του πανεπιστημίου London School of Economics, η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη απαιτεί «την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμα έστω και μία πιθανότητα να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος τον οποίο έθεσε η Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή».