Categories: DIGITAL STORIES

Ο «κύριος Wikipedia» θέλει να φτιάξει τη δημοσιογραφία. Θα τα καταφέρει;

«Η ενημέρωση έχει χαλάσει και θα τη φτιάξουμε». Με αυτό το λιτό αλλά πλήρως επεξηγηματικό μανιφέστο, ο εκ των ιδρυτών της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο του πρότζεκτ. Πρόκειται για το WikiTribune, ένα ενημερωτικό site που υπόσχεται να προσεγγίσει την ενημέρωση και την ειδησεογραφία με τρόπο τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι μας έχουν συνηθίσει τα mainstream ΜΜΕ, «πατώντας» στα πρότυπα που έθεσε η Wikipedia.


Πάμε να το εξηγήσουμε λίγο παραπάνω. Πρόθεση του Γουέιλς, είναι το WikiTribune να φέρει πιο κοντά δημοσιογράφους και αναγνώστες, μέσα από την αμερόληπτη ενημέρωση που θα προσφέρει. Για τον λόγο αυτό, τα άρθρα του δεν θα εκφράζουν προσωπικές απόψεις, θα είναι ουδέτερα και θα βασίζονται σε συγκεκριμένες πηγές τις οποίες οι αναγνώστες θα μπορούν να εξετάζουν προκειμένου έτσι να διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη για μία κατάσταση ή ένα γεγονός. Αυτά, τα γεγονότα είναι που θα μεταφέρει το WikiTribune στο κοινό, αφήνοντας το τελευταίο να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το WikiTribune δεν θα περιέχει προφανώς διαφημίσεις, εξασφαλίζοντας έτσι πως θα παραμείνει μακριά από κάθε είδους συμφέροντα. Θα βασίζεται δε στις ίδιες αρχές που διέπουν και τη Wikipedia: ο καθένας θα μπορεί να γράψει, να επισημάνει ή να επεξεργαστεί ένα άρθρο, με τη διαφορά βέβαια πως εδώ τα κείμενά του θα πρέπει να ελεγχθούν και οι αλλαγές του θα πρέπει να εγκριθούν από κάποιον εκ των επαγγελματιών δημοσιογράφων που απασχολεί το WikiTribune. Ο αρχικός στόχος ως προς το προσωπικό, έχει τεθεί στα 10 άτομα: σύμφωνα με τον Γουέιλς, αν δεν επιτευχθεί, οι όποιες συνεισφορές έχουν συγκεντρωθεί θα επιστραφούν στο κοινό.

Μιλήσαμε όμως για συνεισφορές. Αυτό σημαίνει πως το WikiTribune δεν θα είναι δωρεάν; Πρακτικά θα λειτουργεί όπως ακριβώς η Wikipedia αφού δεν θα χρεώνει για το περιεχόμενό του παρά θα βασίζεται σε έναν «πυρήνα υποστηρικτών που νοιάζονται για τη σωστή δημοσιογραφία»: αυτοί θα καταβάλλουν μία μηνιαία συνδρομή που στην ουσία θα αποτελεί και το «καύσιμο» για την πλατφόρμα –όπως συμβαίνει με τις δωρεές και τη Wikipedia. Ακριβές αντίτιμο δεν έχει καθοριστεί αφού ο καθένας μπορεί να δώσει στην κυριολεξία ό,τι προαιρείται ενώ αν το επιθυμεί, μπορεί να κάνει ακόμα και μία δωρεά εφ’ άπαξ. Επιπλέον, οι υποστηρικτές αυτοί θα είναι σε θέση να καθορίζουν σε έναν βαθμό και το περιεχόμενο του WikiTribune αφού οι δημοσιογράφοι του θα ασχολούνται κατά προτεραιότητα με τα θέματα που τους επισημαίνουν (τα λεγόμενα “flags”) αυτοί.

Το ερώτημα του εκατομμυρίου είναι φυσικά αν το μοντέλο λειτουργίας του WikiTribune είναι βιώσιμο. Ο Γουέιλς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος με το πρότζεκτ, έχοντας μάλιστα σε ρόλο συμβούλου τον συγγραφέα και γνωστό επενδυτή στη Σίλικον Βάλεϊ, Γκάι Καβασάκι. Σίγουρα με μια πρώτη ανάγνωση, το κόνσεπτ δείχνει ενδιαφέρον: η δε κατά παραγγελία –σε έναν βαθμό- ουδέτερη ενημέρωση είναι κάτι που αν μη τι άλλο δεν έχουμε συνηθίσει, οπότε είναι δεδομένο πως το WikiTribune έχει όλα τα φόντα να κάνει εξ αρχής τη διαφορά. Το εγχείρημα εμπεριέχει αρκετό ρίσκο όμως αν υπάρχει ένα πρόσωπο που έχει και τη γνώση και το προφίλ για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο Τζίμι Γουέιλς.

Θα καταφέρει ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε την εγκυκλοπαίδεια, να κάνει το ίδιο και με την ενημέρωση; Δεν θα αργήσουμε πολύ να το μάθουμε.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος