Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για την σωστή φύλαξη και συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, ούτως ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι θρεπτικές ουσίες, αλλά και η γεύση τους. Ωστόσο το δίλημμα ψυγείο ή όχι, εξακολουθεί να βασανίζει τους περισσότερους από εμάς και πολλές φορές αποθηκεύουμε εν αγνοία μας τα φρέσκα οπωροκηπευτικά σε ακατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2021 κατατάχθηκε στην 1η θέση ως προς την σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούσαν περίπου 142 κιλά τροφίμων που κατέληγαν στα σκουπίδια ετησίως. Η εν λόγω συνήθεια, εκτός από το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος, κάπου 1000-1400 ευρώ τον χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ.
Δες παρακάτω ποια οπωροκηπευτικά αντέχουν εκτός ψυγείου και ποια είναι εκείνα που απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθούν: