Categories: DIGITAL STORIES

Πόσο πολύ μας επηρεάζουν τα VPN-blockers του Netflix;

Ωραία… Το Netflix λοιπόν τώρα που έγινε παγκόσμιο, τα πήρε στο κρανίο και αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο σε όλους όσοι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του μέσω VPN και proxy. Πριν συνεχίσουμε, μια παρένθεση για τις απαραίτητες εξηγήσεις: τι είναι αυτά που μόλις αναφέραμε; Εν τάχει, εναλλακτικοί τρόποι για να δείτε Netflix σαν να βρισκόσασταν σε άλλη χώρα, μεταξύ άλλων –έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτά, οπότε ρίξτε μια ματιά. Αν απορείτε βέβαια προς τι η χρήση τέτοιων μεθόδων από τη στιγμή που το Netflix ήρθε και στη χώρα μας, θυμηθείτε πως το έκανε έχοντας… αφήσει πίσω ουκ ολίγα «βαριά» ονόματα (House of Cards, Doctor Who κ.α.). Οι Αμερικάνοι π.χ. έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν έχουν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι με τη σειρά τους απολαμβάνουν τις δικές τους αποκλειστικότητες και πάει λέγοντας.

Αν θέλετε λοιπόν να ζήσετε την πλήρη εμπειρία Netflix (ή έστω, μια πληρέστερη σε σχέση με αυτή που προσφέρεται επίσημα εδώ), δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία proxy ή VPN. Το κακό με δαύτες βέβαια, είναι πως το Netflix ανακοίνωσε ότι,  αργά  ή γρήγορα, θα αρχίσει να τις μπλοκάρει. Είναι εφικτό να κάνει όμως κάτι τέτοιο; Σε πρώτη φάση και στη θεωρία, ναι. Βλέπετε, το Netflix μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή τις IP από τις οποίες συνδέονται οι χρήστες του σε αυτό. Αν εντοπίσει συνδέσεις που οδηγούν σε μεγάλα data centers σε μη κατοικημένες περιοχές και χρήστες που συνδέονται από την ίδια IP (αν πρόκειται για κάποια δωρεάν π.χ. υπηρεσία), μπορεί να αρχίσει να μπλοκάρει ελεύθερα. Σκεφτείτε ότι οι περισσότερες VPN υπηρεσίες χρησιμοποιούν στατικές διευθύνσεις IP, οπότε ενδεχόμενη τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να τους δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Ένα δείγμα τιμολόγησης υπηρεσιών VPN για να ‘χετε μια ιδέα.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το Netflix αφού πάντα θα υπάρχουν υπηρεσίες τις οποίες δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει/ταυτοποιήσει και κατ’ επέκταση να τις μπλοκάρει. Από την άλλη, ορισμένες άλλες (που προσφέρονται με μεγαλύτερο κόστος) είναι πολύ προσεκτικές στη διαχείριση των IP που δίνουν στους χρήστες τους, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις. Συν τοις άλλοις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πλατφόρμες όπως το Hola που ουσιαστικά προσφέρουν υπηρεσίες VPN- μόνο που αντί να βασίζονται σε data centers, κάνουν τη δουλειά τους μέσω των ίδιων των χρηστών τους (κάτι σαν peer-to-peer αλλά σε VPN)!

Η λογική λέει πως η υπόθεση θα εξελιχθεί όπως ακριβώς ένα παιχνίδι ανάμεσα σε μια γάτα κι ένα ποντίκι. Οι αδρά αμειβόμενοι μηχανικοί του Netflix θα κάνουν τις κινήσεις τους μέχρι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών VPN –ή τυχόν ενθουσιώδεις χρήστες- να βρουν τρόπο να τις παρακάμψουν. Οι προγραμματιστές στη συνέχεια θα ψάξουν να βρουν τρόπο να μπαλώσουν τα κενά, εταιρείες και «μερακλήδες» χρήστες θα ψάξουν για νέες τρύπες και ούτω καθ’ εξής. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ωστόσο στην πλευρά του Netflix, είναι πως δεν έχει να κάνει με τίποτα τζαμπατζήδες πειρατές αλλά με χρήστες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε νόμιμα διανεμόμενο περιεχόμενο. Ενδεχόμενη άρνησή του να τους την προσφέρει, θα μπορούσε να μετατρέψει τους απογοητευμένους νομοταγείς χρήστες σε οργισμένους πειρατές και μετά…

Εσείς καλού-κακού κάντε λίγη υπομονή να δείτε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα τις προσεχείς εβδομάδες και αποφασίστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Εμείς πάντως εδώ θα είμαστε…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος