Μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει στο παγκόσμιο τεχνολογικό στερέωμα: μια σειρά επιθέσεων χάκερ σε σέρβερ της Sony Pictures, είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ταινιών που πρόκειται να βγουν στο σινεμά και την απενεργοποίηση πλατφορμών και υπηρεσιών για σεβαστό χρονικό διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Sony ή κάποια από τις εταιρείες του ομίλου της τέλος πάντων πέφτει θύμα χάκερ. Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο είναι κομματάκι ιδιάζουσα: πίσω από το «ντου» πιστεύεται ότι ήταν το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Όταν ζητήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ όμως να αρνηθεί κάθε ανάμιξή της, έπεσε σιγή ασυρμάτου με την… άρνηση για άρνηση να υποδηλώνει πρακτικά παραδοχή!
Ο λόγος που η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση είναι απλός και το τόσο προφανές του πράγματος είναι που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: η ταινία The Interview η οποία και κάνει πρεμιέρα εντός του μήνα (στη χώρα μας έρχεται στις 29 Ιανουαρίου του επόμενου έτους), στην οποία δύο δημοσιογράφοι εξασφαλίζουν συνέντευξη από τον Kim Jong-un για να στρατολογηθούν στην πορεία από τη CIA προκειμένου να δολοφονήσουν τον Κορεάτη ηγέτη. Προφανώς στην Πιονγκγιάνγκ δεν άρεσε και τόσο η ταινία με το καθεστώς της χώρας να ζητά από ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη να απαγορεύσουν την κυκλοφορία της , θεωρώντας τη «ξεκάθαρη υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, στην Πιονγκγιάνγκ έχουν μια χαρά σχέση με την Τεχνολογία, απλά αυτή η σχέση αφ’ ενός δεν πολυδιαφημίζεται και αφ’ ετέρου δεν είναι για όλους. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις επιθέσεων χάκερ εξαπολύονται από κάπου στην Κίνα ή τη Βόρειο Κορέα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Αμερικανικές Υπηρεσίες (μιας που οι στόχοι είναι ως επί το πλείστον αμερικανικοί κολοσσοί) δεν προτίθενται να προχωρήσουν τις έρευνές τους περαιτέρω, σε ό,τι αφορά τη μεν Κίνα διότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι «περίεργες» και τη δε Κορέα διότι γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι δεν θα βρουν άκρη.
Οι Κορεάτες λέγεται ότι έχουν στρατολογήσει κορυφαίους χάκερ τους οποίους και έχουν να δουλεύουν υπό άκρα μυστικότητα για λογαριασμό τους. Όσο «βάρβαροι» και οπισθοδρομικοί κι αν φαίνονται στα μάτια μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για την εικόνα ενός λαού και όχι των κυβερνώντων του. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τη Βόρειο Κορέα για τα πυρηνικά της, όμως σιγά-σιγά ο κόσμος θα έπρεπε να αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του και τον κίνδυνο που αποτελεί η Πιονγκγιάνγκ για τον ψηφιακό μας κόσμο. Έναν κόσμο που είναι εξίσου εύθραυστος με τον φυσικό τελικά.