Categories: DIGITAL STORIES

Έχετε το QuickTime εγκατεστημένο στο PC σας; Ωραία, βγάλτε το!

Τίτλοι τέλους για την παρουσία του QuickTime στα PC. Η Apple ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως δεν προτίθεται να συνεχίσει την υποστήριξή του στα Windows, αρνούμενη να λανσάρει νέες εκδόσεις του, διορθώνοντας bugs και κενά ασφαλείας που πιθανώς να έχουν οι ήδη υπάρχουσες. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, ήρθε και η εταιρεία ασφαλείας Trend Micro να ανακοινώσει πως εξ αιτίας δύο γνωστών προβλημάτων που παρουσιάζει η τελευταία έκδοση του QuickTime, οι υπολογιστές που το έχουν εγκατεστημένο κινδυνεύουν να πέσουν θύματα… κυβερνοπειρατείας αφού με τις κατάλληλες γνώσεις και ενέργειες, κάποιος επιτήδειος θα μπορούσε μέχρι και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό τους!

Η Trend Micro μάλιστα συνέχισε, προσθέτοντας πως ακόμα δεν έχει βρει τα προαναφερθέντα δύο κενά, τη στιγμή που η Apple δεν δείχνει να… ασχολείται με το θέμα αφού δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά. Η τελευταία έκδοση του QuickTime πάντως χρονολογείται από τον Ιανουάριο, με το πρόγραμμα έκτοτε να έχει αφεθεί στην τύχη του. Αν τα παραπάνω δεν στάθηκαν αρκετά για να σας πείσουν, τότε ίσως να το κάνει η ενημέρωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (U.S. Department of Homeland Security) με την οποία καλεί τους κατόχους υπολογιστών να εξετάσουν τα συστήματά τους αναφορικά με την πιθανή παρουσία του QuickTime και να προχωρήσουν στην άμεση απεγκατάστασή του.

Για να δείτε αν το QuickTime έχει «φωλιάσει» και στον δικό σας υπολογιστή, μπορείτε κάλλιστα να το αναζητήσετε από το μενού Έναρξη –απλά το πληκτρολογείτε και περιμένετε να δείτε τι αποτελέσματα θα πάρετε. Αν π.χ. διαθέτετε μία παλιά έκδοση του iTunes, είναι πιθανό το QuickTime να έχει εγκατασταθεί μαζί της (της προσκολλήσεως, που λέμε) –ευτυχώς η Apple την έκοψε τη «συνήθεια» αυτή με τον καιρό. Για να το απεγκαταστήσετε κιόλας, θα πάτε στον Πίνακα Ελέγχου στην επιλογή Προγράμματα και δυνατότητες, θα το βρείτε στο popup που ανοίγει και θα το διώξετε από το σύστημά σας μια και καλή πατώντας στο Κατάργηση εγκατάστασης.

Με αφορμή το QuickTime, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά δύο πραγματάκια. Πρώτον, ο καθένας μας οφείλει να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν έχουν κυκλοφορήσει νεότερες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιεί και διαθέτει εγκατεστημένα στο PC του. Η επιλογή για αυτόματη αναζήτηση και εγκατάσταση ενημερώσεων, ίσως αποδειχθεί χρήσιμη εδώ. Ειδικά για τα προγράμματα της Apple, έρευνα που διενεργήθηκε το 2015 από τη Secunia Research, κατέδειξε ότι είναι αυτά που ανανεώνονται λιγότερο συχνά από τους χρήστες υπολογιστών με Windows! Δεύτερον, σε καμία μα καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κρατάμε στα συστήματά μας προγράμματα τα οποία έχουν πάψει να υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους αφού έτσι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να «την πατήσουμε» από κάποιο κενό ασφαλείας που πιθανότατα αγνοούμε.

Το QuickTime πάει έτσι να συναντήσει στο νεκροταφείο του λογισμικού άλλοτε κραταιούς τίτλους όπως τα Windows XP, η Java 6. Όσο για ‘σας; Θυμηθείτε, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που όσο παλιώνουν γίνονται καλύτερα: το κρασί, το τυρί, το ουίσκι και τα πούρα. Κανείς δεν μίλησε για software.

ΥΓ. Σημειώστε ότι τα νέα που μόλις διαβάσατε, αφορούν την έκδοση του QuickTime για τα Windows. Οι κάτοχοι και χρήστες Mac μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι -προς το παρόν…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος