Categories: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Unfollow: Tα επτά θανάσιμα αμαρτήματα στο Instagram

Μπορεί το Facebook και το Twitter να καυχιόνται πως έχουν τους περισσότερους χρήστες, το Instagram όμως είναι το social media που αγαπάμε περισσότερο από κάθε άλλο. Μόνο αυτό δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεσαι τις στιγμές σου σε real time, γρήγορα και απλά.

Όμως και σε αυτό υπάρχουν οι ενοχλητικοί followers που θα κάνουν κάτι να καταστρέψουν το feed σου. Δεν θα μιλήσουμε καν για όλους αυτούς με τις ημίγυμνες (στην καλύτερη περίπτωση) φωτογραφίες που προσπαθούν απεγνωσμένα να γνωρίσουν κόσμο για άλλου είδους επικοινωνία. Αυτοί είναι εξορισμού εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά πέρα από αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ενοχλητικά που μπορεί να κάνει κάποιος και να μας κάνουν να πατήσουμε unfollow.

Ο Self-άκιας Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν είμαστε εναντίον των selfies. Είμαστε εναντίον του να έχεις στο λογαριασμό σου μόνο selfies. Αν το μόνο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή σου είναι το πρόσωπό σου, τότε πρέπει να αρχίσεις να βγαίνεις λίγο περισσότερο. Άλλωστε τα seflies το ένα μετά το άλλο, είναι αρκετά βαρετά γιατί είναι σχεδόν όλα ίδια. Το selfie σου με το νέο σου κραγιόν, το selfie σου με τα νέα σου γυαλιά, με το νέο σου… κάτι. Πάντα υπάρχει κάτι διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα πάντα το θέμα είναι λίγο πολύ το ίδιο.

Να το πούμε ξανά: δεν έχουμε κάτι εναντίον των selfies αυτών καθαυτών. Ίσα ίσα που αν ο λογαριασμός σου στο Instagram δεν έχει καθόλου selfies είναι το ίδιο προβληματικός με το να έχει μόνο αυτά. Προφανώς από τη στιγμή που σε ακολουθώ θέλω να ξέρω πως είσαι. Όπως και μια σειρά άλλα πράγματα. Οπότε κράτα με ενήμερο για το νέο σου κούρεμα, αλλά δείξε μου και τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σου γυρνώντας την κάμερα 180 μοίρες.

Ο inspirational  Το χειρότερό μου: αυτά τα screenshots που δεν φτάνει που είναι screenshots αλλά γράφουν μια inspirational αράδα που θα ήταν ιδανική για το Pinterest και το Facebook, αλλά δυστυχώς κατέληξαν στο Instagram.  Στο συντριπτικό ποσοστό τους γράφουν μια κουλαμάρα τύπου: «Shoot for the moon. Even if you miss, you ‘ll land among the stars». Όχι μόνο είναι πάντοτε εμετικά κλισέ, αλλά συνήθως δεν βγάζουν κανένα  νόημα. Για παράδειγμα αν στοχεύσεις το φεγγάρι και αστοχήσεις, sorry που στο λέω αλλά δεν θα προσγειωθείς στα αστέρια, θα είσαι απλώς χαμένος στο διάστημα.

O μηνυματάκιας Το παραπάνω μας φέρνει στο δεύτερο είδος κακών screenshots: αυτά που έχουν ένα διάλογο μέσω μηνυμάτων. Το να βάλεις που και που ένα μήνυμα στο οποίο έχει «επέμβει» το auto-correct και του έχει αλλάξει τα φώτα, ναι είναι αστείο και όλοι θα το εκτιμήσουμε. Το να βάζεις όμως ένα διάλογο που θα καταλάβεις μόνο εσύ και άλλοι 2-3 φίλοι σου είναι κάτι που θα έπρεπε να αφορά μόνο εσένα και αυτούς τους φίλους σου. Είναι inside joke και ως τέτοιο ούτε μπορούμε να το καταλάβουμε, ούτε μας ενδιαφέρει να το δούμε.

Αυτός που δεν κάνει ποτέ like Τα likes είναι μέρος του παιχνιδιού. Αν για παράδειγμα ανεβάζω φωτογραφίες από gadgets και αυτές παίρνουν likes, ενώ με φαγητά δεν τα πάνε τόσο καλά αργά ή γρήγορα  μαθαίνω να ανεβάζω περισσότερες φωτογραφίες από gadgets και λιγότερες από φαγητά. Με τα likes σου καθορίζεις το είδος επικοινωνίας που έχεις με τους άλλους χρήστες.

Επίσης είναι εγωιστικό εσύ να βάζεις φωτογραφίες περιμένοντας να πάρεις likes σε αυτές, αλλά την ίδια στιγμή εσύ να μην κάνεις ποτέ like στους άλλους. Είμαστε όλοι στο Instagram για να επικοινωνήσουμε μέσω της φωτογραφίας και τα likes είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της επικοινωνίας. Αν θες να είσαι μέσα στο παιχνίδι, παίξτο όπως πρέπει.

O κολλημένος Όλοι έχουμε από έναν εθισμένο με το Instagram. Ξέρεις σε ποιον αναφέρομαι. Αυτό τον φίλο που ό,τι και να κάνει θα βάλει τουλάχιστον πέντε φωτογραφίες από αυτή του τη δραστηριότητα. Θα πάει με φίλους σε bar; Πάρε έξι φωτογραφίες. Θα πάει σε συναυλία; Περίμενε να δεις εννιά διαφορετικές φάσεις της σκηνής αλλά και μερικά video. Ο Instagramholic είναι αυτό το εκνευριστικό είδος followerπου σου λέει με τον τρόπο του πως σε θεωρεί ηλίθιο.  Διότι ναι μεν σου δείχνει πως περνάει σε real time,  αλλά θεωρεί πως δεν το καταλαβαίνεις με την πρώτη, οπότε στο «λέει» και με άλλες οκτώ λίγο διαφορετικές version. Είσαι έξω. Περνάς καλά. Το καταλάβαμε.

O world traveler Το ακριβώς αντίθετο του Instagramholic. Μπορεί να περάσουν μήνες που δεν θα δεις φωτογραφία του και τότε μπαμ: μια σειρά φωτογραφιών από το Miami. Ανεβάζει φωτογραφίες (και γενικότερα ασχολείται με το Instagram) μόνο όταν κάνει κάτι εντυπωσιακό που ξέρει πως θα κάνει όσους το δουν να σκάσουν από τη ζήλεια τους.

Προφανώς και όλοι μας θέλουμε να ανεβάζουμε εντυπωσιακά ενδιαφέροντα πράγματα και στιγμές. Υπάρχει όμως κάτι πολύ ωραίο και οικείο σε ακόμα μια φωτογραφία φαγητού. Ή του καφέ που πίνεις. Το όλο νόημα του Instagram είναι να μοιράζεσαι τις στιγμές σου σε real time. Μπορεί λοιπόν ακόμα μια φωτογραφία μιας κούπας καφέ να μην έχει τίποτα καινούργιο να πει, σου δείχνει όμως μια μικρή λεπτομέρεια της ζωής του κολλητού σου εκείνη τη στιγμή. Και αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από μια σειρά φωτογραφιών σε κάποιο εξωτικό μέρος μια φορά το τρίμηνο.

O hashhole Ο τύπος που βάζει hashtag. Δεκάδες hashtag. Σε κάθε λήψη. Σε κάθε λέξη. Όποια και αν είναι αυτή. Μπορεί κανείς να καταλάβει και να μου εξηγήσει γιατί υπάρχει το hashtag: «#the»; Πραγματικά θα ήθελα να καταλάβω το σκεπτικό όλων αυτών που θεωρούν πως μια λέξη σαν το «the» χρειαζόταν να tag-αριστεί. Και όμως υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 16 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram με το συγκεκριμένο tag. #Μην #tagάρεις #κάθε #λέξη #όχι #μόνο #κάνει #δυσανάγνωστο #αυτό #που #γράφεις #αλλά #σε #κάνει #να #φαίνεσαι #απεγνωσμένος #για #λιγη #ιντερνετικη #αγάπη.

Νικόλας Μπογιόπουλος

Share
Published by
Νικόλας Μπογιόπουλος
Tags: instagram