ΤΑΞΙΔΙ

Βασιλικοί κήποι στην Βιέννη

Το παλάτι Schönbrunn των 1.441 δωματίων στην Βιέννη ήταν η κύρια θερινή κατοικία των ηγεμόνων των Αψβούργων και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της χώρας της Αυστρίας. Η ιστορία του παλατιού και των αχανών κήπων του εκτείνεται σε πάνω από τριακόσια χρόνια, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες των διαδοχικών μοναρχών των Αψβούργων. 

Το 1569, ο αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαξιμιλιανός Β’ αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι γης στα περίχωρα της τότε Βιέννης, διέταξε να περιφράξουν την περιοχή και τοποθέτησε εκεί θηράματα όπως φασιανούς, πάπιες, ελάφια και κάπρους, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής της αυλής και κυνηγιού κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Η αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα ήταν αυτή όμως που έδωσε στο παλάτι την τελική μορφή του την δεκαετία του 1740 -το πήρε γαμήλιο δώρο για τον γάμο της με τον αυτοκράτορα Φρανς Γιόζεφ – και διαμόρφωσε τους κήπους, στην μορφή που τους επισκεπτόμαστε μέχρι και σήμερα.

Η πλαϊνή είσοδος στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.Στους κήπους κυριαρχεί η εντυπωσιακή γλυπτική σύνθεση του Ποσειδώνα με το συντριβάνι και το εμβληματικό, ηγεμονικό μνημείο της Γκλοριέτ (Gloriette), που είναι κτισμένο πάνω στον λόφο απέναντι ακριβώς από το παλάτι, από όπου θαυμάζει κάποιος την Βιέννη σε όλη την μεγαλοπρέπειά της. Πέρα από αυτά τα δύο αξιοθαύμαστα δημιουργήματα, υπάρχουν πολλά άλλα να δει και να θαυμάσει κάποιος στους κήπους.

Τα κοράκια είναι μόνιμοι κάτοικοι των κήπων του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.

Το Σπίτι των Φοινίκων (Palm House) στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.

Χωμάτινα μονοπάτια δενδροφυτεμένα αριστερά και δεξιά με πανήψηλα, καλοφροντισμένα δέντρα. Σπαρμένα ολόγυρα, φιλόξενα μαντεμένια παγκάκια, που ώ του θαύματος μετακινούνται για να πετύχει ο επισκέπτης μια γωνία απέναντι στο τοπίο και στον ήλιο που θα τον ευχαριστεί αναλόγως με την ώρα. Σκανδαλωδώς αισθηματικοί λαβύρινθοι φτιαγμένοι από θάμνους, όπου χάνεσαι απενοχοποιημένος. Δεκάδες παρτέρια με σπάνιες τριανταφυλλιές που απλώνουν το μεθυστικό άρωμά τους μέτρα μακριά αφού αποχωρείς. Αμέτρητα αγάλματα, που τα περισσότερα απεικονίζουν αρχαιοελληνικές θεότητες και μυθικές φιγούρες. Συντριβάνια, λίμνες και λιμνούλες. Θηλαστικά, πουλιά και ψάρια. Ρωμαϊκά ερείπια. Ένας αιωνόβιος πορτοκαλεώνας, ένας σκοτεινός αθόρυβος γιαπωνέζικος κήπος. Φιλοξενεί επίσης το υπέροχο Σπίτι Των Φοινίκων -θερμοκήπιο από σίδερο και γυαλί του τέλους του 19ου αιώνα, ένα θαύμα της μηχανικής από μόνο του- που είναι από τις μεγαλύτερες βοτανικές συλλογές του είδους του στον κόσμο, με περίπου 4.500 είδη φυτών, το Σπίτι των Πεταλούδων, το Σπίτι της Ερήμου και τον πιο παλιό ζωολογικό κήπο του κόσμου, με βίσωνες,  ελέφαντες και γιγαντιαία πάντα. Για ευνόητους λόγους, δεν τον επισκεύθηκα καν..

Η πλαϊνή είσοδος στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Το παλάτι Schönbrunn προς τους κήπους, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Ενας γιαπωνέζικος κήπος ανάμεσα στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Τα κοράκια είναι μόνιμοι κάτοικοι των κήπων του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Το Σπίτι των Φοινίκων (Palm House) στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Φοίνικες που φτάνουν τα έξι μέτρα ύψος στο Σπίτι των Φοινίκων (Palm House). Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Το μνημείο της Γκλοριέτ (Gloriette), κήποι του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Η λίμνη μπροστά από την Γκλοριέτ (Gloriette), στους κήπους του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Πανοραμική θέα της Βιέννης το απόγευμα από την Γκλοριέτ. Κήποι του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Μεγαλοπρεπές γλυπτό που κοσμεί τις μαρμάρινες σκάλες της Γκλοριέτ. Κήποι του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.
Η Γκλοριέτ (Gloriette) καταστράφηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από βομβαρδισμό των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά είχε ήδη αποκατασταθεί μέχρι το 1947. Θραύσματα από το παλιό μνημείο σε παρτέρι δίπλα στο αναπαλαιωμένο μνημείο. Βιέννη, Οκτώβριος 2022.more
Ζευγάρι νεόνυμφων μουσουλμάνων ατενίζει ερωτευμένο την πανοραμική θέα της Βιέννης από την Γκλοριέτ. Οκτώβριος 2022.more
Το αυτοκρατορικό σιντριβάνι του Ποσειδώνα στους πρόποδες του λόφου του μνημείου της Gloriette. Κήποι του Schönbrunn, Βιέννη, Οκτώβριος 2022.more

Το φθινόπωρο, πολλά από τα δέντρα αρχίζουν να χάνουν το φύλλωμά τους και τα μακρόστενα μονοπάτια των κήπων του Schönbrunn καλύπτονται από πεθαμένα φύλλα που θροΐζουν στην πιο μικρή αλλαγή που θα ταράξει την ακινησία τους. Όσα από τα δέντρα δεν ρίχνουν τα φύλλα, η γενναιόδωρη φύση ζωγραφίζει πάνω τους αφηρημένα μοτίβα σε αποχρώσεις κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες, ενίοτε μοβ ή μπλε. 

Το σούρουπο απλώνεται στον βόρειο ουρανό και το φως σιγά σιγά σβήνει, η “μπλε ώρα” υπάρχει κι αυτή και είναι ένα από τα αξιομνημόνευτα αυτής της μικρής, ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Το μνημείο της Γκλοριέτ (Gloriette) είναι χτισμένο σε ένα λόφο ύψους εξήντα μέτρων στους κήπους του Schönbrunn. Βιέννη, Οκτώβριος 2022.

FOSPHOTOS