ΤΑΞΙΔΙ

Tübingen: Μια παραμυθένια vegan πόλη

Ανάμεσα στις γερμανικές άλπεις στην περιοχή της Σουηβίας και το φυσικό πάρκο Schönbuch με το πυκνό του δάσος, βρίσκεται μια πανεπιστημιακή πόλη με κάστρο και τοπία που θα ζήλευε ακόμη και μια κινηματογραφική παραγωγή της Disney. Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τη σχεδόν τέλεια διατηρημένη παλιά πόλη, με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα παλιά ξύλινα σπίτια και τα κυματιστά κανάλια. Ενώ τα ιστορικά κέντρα των περισσότερων γερμανικών πόλεων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο μία βόμβα έπεσε στο Tübingen. Ο ποταμός Neckar διασχίζει το κέντρο της πόλης, σχηματίζοντας ένα μικρό νησί – το Neckarinsel – το οποίο γεμίζει με λουλούδια την άνοιξη και γίνεται «χρυσό» το φθινόπωρο.

Το Tübingen βρίσκεται στη Σουηβία, μια γερμανική περιοχή που φημίζεται για τη λιτότητά της – η οποία είναι επίσης ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη της χώρας, καθιστώντας το πολύ πιο χαρούμενο από άλλα μέρη που έχουν πιο ζοφερό, βροχερό καιρό. Είναι μια ακαδημαϊκή πόλη, μικρή αλλά δυναμική. «Για το μέγεθος της πόλης, τη βρίσκω απίστευτα διεθνή», είπε η Nele Neideck, η οποία διευθύνει μια κοινότητα ομογενών.

«Ήρθα για πρώτη φορά στο Tübingen πριν από οκτώ χρόνια για να επισκεφτώ έναν φίλο και, από την πρώτη κιόλας εντύπωση, η πόλη φαινόταν σαν παραμύθι, με το ειδυλλιακό τοπίο και τη νεανική ατμόσφαιρα. Από τους 90.000 κατοίκους, περισσότεροι από 27.000 είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Περπατήσαμε ανάμεσα σε ρυάκια που αναβλύζουν, γλεντήσαμε με σπεσιαλιτέ της Σουηβίας και πήγαμε σε πάρτι με λεωφορεία γεμάτα φοιτητές. Όταν αποχαιρέτησα αυτή την ιδιόμορφη πόλη, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι χρόνια αργότερα θα επέστρεφα για να την κάνω σπίτι μου. Αλλά αυτό είναι που κάνει το Tübingen: σε ρουφάει μέσα του και πριν το καταλάβεις, η ευκολία να ζεις σε ένα μέρος τόσο μικρό και ζωντανό όσο αυτό, σε κάνει να μην θέλεις να φύγεις ποτέ».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που χαρακτηρίζει το Tübingen. Είναι, επίσης, καινοτόμο, οικολογικό και επιτρέπει την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων ζωής. Το 1968, για παράδειγμα, η πόλη ήταν ένα από τα κέντρα επάλξεων των φοιτητικών διαμαρτυριών, όταν οι νέοι απέρριπταν την παράδοση και την εξουσία, επηρεάζοντας έτσι την αριστερή και περιβαλλοντική ευαισθησία της πόλης. 

«Στο Tübingen, υπάρχουν αυτοδιοικούμενες πρωτοβουλίες στέγασης, όπου η μαγειρική και τα ψώνια παντοπωλείου οργανώνονται συλλογικά και είναι κυρίως vegan», εξήγησε η Jenny Bröder, η οποία ζει στο Tübingen εδώ και 12 χρόνια και εργάζεται στο πανεπιστήμιο. «Οι άνθρωποι που τρέχουν και ζουν σε αυτές τις κατοικίες είναι συχνά πολιτικά ενεργοί, καλλιεργούν την ευαισθητοποίηση για κοινωνικά και οικολογικά θέματα και συμβάλλουν στην πολιτιστική σκηνή διοργανώνοντας συναυλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και πάρτι. Το φαγητό που προσφέρεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι συνήθως επίσης vegan».

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι εκεί είναι χορτοφάγοι ή vegan, και είναι τόσο συνηθισμένο να ρωτάς αν κάποιος τρώει κρέας όσο και να ρωτάς αν έχει αλλεργίες. Το Tübingen είναι ακόμη και επίσημος συμμετέχων στο Veganuary, την ετήσια πρόκληση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan για τον μήνα Ιανουάριο.

«Η χορτοφαγική μας προσφορά της ημέρας εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα από την προσφορά με το κρέας, είπε ο Alok Damodaran, ο οποίος δουλεύει σε μία καντίνα με ινδικό φαγητό στην πόλη. Αυτό είναι κρίσιμο σε μια χώρα που είναι γνωστή για το λουκάνικό της.

Οι Πράσινοι πολιτικοί είναι μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ήδη από το 1979. Καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι φοιτητές, η πόλη φιλοξενεί μια μορφωμένη κοινότητα που γνωρίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό το νεανικό και ενεργητικό πνεύμα είναι που επιτρέπει στη βιωσιμότητα να είναι λειτουργική.

Το Tübingen έχει μια συγκεκριμένη αίσθηση ότι είναι πράσινο και χαρούμενο και έχει πολλούς νέους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, η Amelie Dietenberger και ο Kajetan Krott άρχισαν να ψήνουν vegan μπανανόψωμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας πρώτα μεμονωμένες παραδόσεις και στη συνέχεια μετατρέποντάς το σε μια επιχείρηση που προμηθεύει πολλά καφέ. «Το Tübingen έχει μια συγκεκριμένη αίσθηση ότι είναι πράσινο και χαρούμενο και έχει πολλούς νέους ανθρώπους, κάτι που ταιριάζει στο πρότζεκτ μας», είπε ο Dietenberger. «Ο κόσμος είναι τόσο υποστηρικτικός γιατί είναι μια τοπική πρωτοβουλία και εκτιμούν ιδιαίτερα που το παραδίδουμε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Ο Sedat Yalcin άνοιξε το Ada Bakery στην πόλη αφού ήρθε εδώ για ένα πρόγραμμα ανταλλαγών πριν από αρκετά χρόνια. Tώρα το διευθύνει με τη σύζυγό του, Aysenur-Sarcan Yalcin. Ενώ η Γερμανία είναι διάσημη για τα ντόνερ κεμπάπ και τα shawarma, στο αρτοποιείο του Yalcin, σχεδόν όλα τα φαγητά είναι χορτοφαγικά ή vegan. Υπάρχουν νόστιμα μπουρέκια με σπανάκι, πατάτες, μελιτζάνες, ταχίνι μαζί με ένα τούρκικο ψωμί και σαλάτες. «Είμαστε sold out κάθε βράδυ», είπε ο Γιαλτσίν. «Ένας χορτοφαγικός τουρκικός φούρνος λειτουργεί εδώ γιατί όλοι οι φοιτητές, αλλά και οι άνθρωποι που είναι από εδώ, νοιάζονται για το περιβάλλον». 

Το Tübingen, επίσης, επανασχεδιάζεται και ενημερώνεται συνεχώς ώστε να είναι ολοένα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Οι καλά ενσωματωμένοι ποδηλατόδρομοι μαζί με τα υψηλά τέλη στάθμευσης κάνουν την πόλη πολύ εχθρική για τα αυτοκίνητα. Μια διαταγή που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ο οποίος θα προορίζεται για λεωφορεία και ποδήλατα. Οι φοιτητές μπορούν να ταξιδεύουν με λεωφορεία δωρεάν τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 19:00 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα είναι δωρεάν για όλους οι μετακινήσεις με λεωφορείο. Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη και να κάνει τα λεωφορεία δωρεάν όλη την ημέρα. Το Tübingen ξοδεύει τρεις φορές περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν σε υποδομές ποδηλάτων από ό,τι η Κοπεγχάγη.

Το παράδειγμα του Tübingen δείχνει ότι ένας πιο πράσινος πλανήτης μπορεί να επιτευχθεί σε μικρή κλίμακα, αποδεικνύοντας ότι το μικρό μπορεί να είναι ισχυρό, όμορφο και να μας πλημμυρίζει έμπνευση. 

Με πληροφορίες από το BBC.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA