ΤΑΞΙΔΙ

5 Μουσεία που ανοίγουν αυτή τη χρονιά και αξίζει να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να δεις

Τα ταξίδια πάντα περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε χώρους με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο. Μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα, εκθεσιακά πάρκα, μνημεία, είναι σημεία που πάντα τραβούν το ενδιαφέρον μας και μας γεμίζουν με αξέχαστες εικόνες αλλά και γνώσεις.

Κάποιοι από αυτούς τους χώρους είναι από μόνοι τους έργα τέχνης. Παλιά, περίτεχνα κτίρια με μεγάλη ιστορία ή διαμάντια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, πριν καν αντικρίσουμε τα ίδια τα εκθέματα.

Φέτος, υπάρχουν πολλές νέες αφίξεις και αυτός είναι ένας λόγος για να βάλουμε στη λίστα των επιθυμιών μας μέρη που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε καλλιτεχνικούς προορισμούς. Κάποια μουσεία δέχονται αναδιαμορφώσεις και κάποια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά μέσα στο 2024. Διάλεξα 5 από αυτά που σίγουρα αξίζει να μπουν σε αυτή τη λίστα. 

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο Photo: ©Grand Egyptian Museum

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα, Αίγυπτος

Πρόκειται για την πιο πολυαναμενόμενη άφιξη, αφού χρειάστηκαν 20 χρόνια για να φτάσουμε επιτέλους να μιλάμε για τα εγκαίνιά του. Όταν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από τις Πυραμίδες της Γκίζας, ανοίξει πλήρως για το κοινό στα μέσα του 2024 (όπως εκτιμάται), θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων στον κόσμο και θα φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αντικείμενα. 

Εκεί έχει μεταφερθεί και ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου, όπως η χρυσή μούμια του Τουταγχαμώνα, ενώ ολόκληρη η συλλογή των θησαυρών του θα εκτεθεί για πρώτη φορά. Θα υπάρχουν επίσης αντικείμενα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον πολυετή φαραωνικό πολιτισμό της Αιγύπτου έως τις -συγκριτικά- πιο σύγχρονες αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας. 

Δύο εκθεσιακές αίθουσες είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένες στον πιο διάσημο φαραώ της Αιγύπτου και εκτίθενται, για πρώτη φορά, σχεδόν περισσότερα από 5.000 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο του. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα, που συνδυάζει άψογα τη καινοτομία με τον σεβασμό για το αρχαίο παρελθόν της περιοχής και αντανακλά τη διαχρονική αισθητική της φαραωνικής αρχιτεκτονικής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μουσείο Saka Photo: ©Saka Museum Bali

Μουσείο Saka, Μπαλί, Ινδονησία

Ένα πολιτιστικό στολίδι που βρίσκεται στο κτήμα AYANA της έπαυλης Jimbaran, στο Μπαλί, στην Ινδονησία. Ανοίγοντας για το κοινό φέτος, προσκαλεί τους επισκέπτες να ξεκινήσουν με μια μαγευτική εξερεύνηση της μπαλινέζικης Ημέρας της Σιωπής, Nyepi, της τέχνης και των πολιτιστικών εκφράσεων που είναι βαθιά συνυφασμένες με τη μπαλινέζικη φιλοσοφία του Tri Hita Karana.

Το Tri Hita Karana δίνει έμφαση στην αρμονία και την ισορροπία μεταξύ των τριών πεδίων της ζωής: Θεού, φύσης και ανθρωπότητας. Αυτή η φιλοσοφία αντανακλάται σε όλες τις πτυχές του μπαλινέζικου πολιτισμού, από την τέχνη και την αρχιτεκτονική τους μέχρι τις θρησκευτικές πρακτικές και την καθημερινή τους ζωή.

Το μουσείο που πήρε το όνομά του από το μπαλινέζικο ημερολόγιο Saka, αποτελεί ένα όμορφο αφιέρωμα στο πλούσιο παρελθόν, το δραστήριο παρόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον του Μπαλί. Την Ημέρα Nyepi, όλοι οι Μπαλινέζοι Ινδουιστές πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε εργασία, ταξίδια και διασκέδαση. Το νησί είναι εντελώς αθόρυβο, ακόμη και το αεροδρόμιο είναι κλειστό. Αυτή η ημέρα σιωπής είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας της εσωτερικής ειρήνης και αρμονίας.

Το Μουσείο SAKA διαθέτει μια ποικιλία εκθεμάτων που ζωντανεύουν την ιστορία του Nyepi και του μπαλινέζικου πολιτισμού. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τις διαφορετικές τελετουργίες και παραδόσεις που συνδέονται με το Nyepi, καθώς και για το βαθύτερο νόημα αυτής της σημαντικής γιορτής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μουσείο Σαίξπηρ Photo: ©Cain International PA

Μουσείο Σαίξπηρ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Curtain Playhouse του Λονδίνου ήταν ένα πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο για την πόλη κατά τη διάρκεια της ζωής του Σαίξπηρ. Το Curtain Theatre καταγράφεται ότι άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1577. Βρισκόταν στο Shoreditch, στο ανατολικό Λονδίνο και το κοινό συνέρρεε για να απολαύσει θεατρικές παραστάσεις και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις μέχρι τη δεκαετία του 1620, με ένα μικρό διάλειμμα στα τέλη του 16ου αιώνα, καθώς η πανούκλα έπληξε την πρωτεύουσα.

Ο θίασος του William Shakespeare, που είχε την ονομασία The Lord Chamberlain’s Men, χρησιμοποίησε το Curtain Theatre ως βάση του από το 1597-1599. Πιστεύεται ότι στο ίδιο μέρος εκείνη την εποχή έκανε το ντεμπούτο του το έργο Ερρίκος Ε’, καθώς και ότι άλλα διάσημα έργα παίχτηκαν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των Romeo and Juliet και Every Man in His Humor με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σαίξπηρ.

Μια αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε στον χώρο μεταξύ 2011 και 2016 αποκάλυψε τα απομεινάρια του και το Μουσείο Σαίξπηρ δημιουργήθηκε μέσα στα ερείπια του Curtain Playhouse. Βρίσκεται τρία μέτρα κάτω από τη γη και θα αφηγείται τη ζωή του Σαίξπηρ μέσα από «καινοτόμα θεατρική τεχνολογία και αρχαιολογικές ανακαλύψεις», όπως δήλωσαν οι διοργανωτές του. Θα περιλαμβάνει πρωτότυπα αντικείμενα, πολυαισθητηριακές εμπειρίες και θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περπατήσουν στη σκηνή όπου ο Σαίξπηρ παρουσίαζε τα έργα του, αφού πάνω από τα ερείπια της σκηνής θα υπάρχει μια ανακατασκευή του θεατρικού σπιτιού. Για πολλά από όσα θα μπορούμε να βιώσουμε, θα χρησιμοποιηθεί βέβαια και η τεχνολογία AI.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Εθνικό Μουσείο Zayed Photo: ©Foster + Partners

Εθνικό Μουσείο Zayed, Άμπου Ντάμπι

Σχεδιασμένο ως μνημείο στη μνήμη του Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, του ιδρυτικού προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Εθνικό Μουσείο Zayed θα είναι το επίκεντρο της πολιτιστικής περιοχής Saadiyat στο Άμπου Ντάμπι και θα προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τον κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό των Εμιράτων. 

Αρχιτεκτονικά, ο στόχος ήταν να συνδυαστεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική, σύγχρονη μορφή, με στοιχεία παραδοσιακού αραβικού ντιζάιν και φιλοξενίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα μουσείο βιώσιμο, φιλόξενο που θα αποτελεί το πολιτιστικό στολίδι του τόπου του. Γιορτάζοντας την κληρονομιά του Σέιχ Ζαγιέντ και την αγάπη για τη φύση, το μουσείο βρίσκεται μέσα σε έναν διαμορφωμένο κήπο, βασισμένο σε ένα χρονοδιάγραμμα της ζωής του.

Τα ευρήματα του μουσείου αντανακλούν όχι μόνο τη ζωή του ιδρυτή του έθνους αλλά και όλη την ιστορία των Εμιράτων. Εκτός από τα εκθέματα, θα πραγματοποιούνται προβολές και παραστάσεις. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Photo: ©Stonewall Visitor Center

Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Μνημείου Stonewall, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Εξέγερση του Stonewall πραγματοποιήθηκε ύστερα από διαδηλώσεις που έκαναν τα μέλη της γκέι κοινότητας, οι οποίες οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, στο Stonewall Inn στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, γειτονιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Αυτές οι διαδηλώσεις θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν το πιο σημαντικό γεγονός που οδήγησε στο απελευθερωτικό κίνημα των γκέι και στον σύγχρονο αγώνα για τα δικαιώματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την εξέργεση του Stonewall, οι ομοφυλόφιλοι στη Νέα Υόρκη αντιμετώπισαν εμπόδια με βάση το φύλο, τη φυλή και την τάξη, στη διαδικασία να γίνουν μια συνεκτική κοινότητα. Μέσα σε έξι μήνες, σχηματίστηκαν στην πόλη δύο ακτιβιστικές οργανώσεις, επικεντρώθηκαν οι τακτικές αντιπαράθεσης, και ιδρύθηκαν τρεις εφημερίδες για την προώθηση των δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Μέσα σε λίγα χρόνια, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι είχαν ιδρυθεί σε όλες τις ΗΠΑ και τον κόσμο. 

Στις 28 Ιουνίου του 1970, το πρώτο gay pride έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο, για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης, ενώ σήμερα, πορείες υπερηφάνειας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προς το τέλος του Ιουνίου, για να τιμήσουν τα γεγονότα.

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall ιδρύθηκε στην περιοχή το 2016 ενώ το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Μνημείου αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2024 και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία του και τον αντίκτυπό του στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. 

Τοποθετείται λίγο πιο κάτω από το Stonewall Inn στην οδό Christopher Street της Νέας Υόρκης, εκεί όπου έλαβε χώρα η κομβική εξέγερση το 1969. Το κέντρο θα διατηρήσει την κληρονομιά όλων των queer ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο Stonewall και στοχεύει να εμπνεύσει τη μελλοντική γενιά να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ισότητα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά