Categories: DIGITAL STORIES

Η μπούρδα της εβδομάδας: Το Facebook μας κατασκοπεύει μέσω των μικροφώνων των smartphones μας!

Ελάτε, παραδεχτείτε το: καιρό είχαμε να ακούσουμε μια θεωρία συνομωσίας με το Facebook στο επίκεντρο! Αυτή που έχει προκύψει όμως εδώ και λίγες μέρες μας αποζημιώνει πλήρως για την αναμονή. Όλα ξεκίνησαν όταν μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου USF στην Τάμπα της Φλόριντα, φέρεται να ισχυρίστηκε πως έβλεπε στο Facebook να εμφανίζονται μυστηριωδώς δημοσιεύσεις και διαφημίσεις σχετικές με πράγματα που η ίδια είχε αναφέρει σε κουβέντες της λίγο πριν. Με δεδομένο πως αυτές είχαν γίνει πρόσωπο με πρόσωπο και δεν είχε γράψει κάτι σχετικό στο προφίλ της, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Facebook την παρακολουθούσε χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο της συσκευής της! Η ίδια βέβαια αργότερα αρνήθηκε πως κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ωστόσο το ίντερνετ είχε πλήξει ήδη ένας τυφώνας βλακείας.

Κατ’ αρχάς, το ίδιο το Facebook απάντησε στα όσα του προσάπτουν, υποστηρίζοντας ότι άρχισε να ζητά πρόσβαση στο μικρόφωνο της εκάστοτε συσκευής πριν από περίπου μία διετία, όταν και ξεκίνησε να υποστηρίζει την εγγραφή βίντεο και την προσθήκη ηχητικών μηνυμάτων στα “statuses” των χρηστών. Πρακτικά δηλαδή το μικρόφωνο μιας συσκευής χρησιμοποιείται από το Facebook σε μόλις δύο περιπτώσεις, τουλάχιστον αν πιστέψουμε τα όσα μας λένε ο Ζούκερμπεργκ και η παρέα του. Σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα θα έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη υπόθεση κατασκοπίας στην ιστορία των μεγαλύτερων υποθέσεων κατασκοπίας. Υπάρχει όμως όντως φωτιά; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρχει αναμφισβήτητα και καπνός και στην περίπτωσή μας ακόμα κι αυτός δεν διακρίνεται εύκολα.

Οι ενστάσεις μας σχετικά με την εν λόγω θεωρία συνομωσίας είναι κατά βάση δύο. Αν το Facebook χρησιμοποιούσε το μικρόφωνο μιας συσκευής 24/7 ή ακόμα και περιστασιακά, θα προδιδόταν από τη μπαταρία της. Τι νομίζετε; Με τόσο κόσμο που ψάχνει σπιθαμή προς σπιθαμή το κινητό του παγκοσμίως, δεν θα το ανακάλυπτε, έστω τυχαία κάποιος; Βλέποντας τις αντοχές της συσκευής τους να είναι μειωμένες συγκριτικά με τα όσα τους υποσχόταν ο κατασκευαστής, δεν θα υπήρχαν κάποιοι που θα προβληματίζονταν; Ας δούμε όμως το θέμα λίγο πιο σφαιρικά και θα διαπιστώσουμε πως ειδικά το Facebook δεν έχει την παραμικρή ανάγκη για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο λόγος; Μα του δίνουμε οι ίδιοι ό,τι πληροφορία θέλει, στο πιάτο. Τόσα βίντεο βλέπουμε, τόσα “like” μοιράζουμε, σε τόσες εικόνες στεκόμαστε, σε τόσα “status updates” συμμετέχουμε. Κάθε μας κίνηση στο Facebook μπορεί να αποτελέσει και ένα κομμάτι στο παζλ του καταναλωτικού προφίλ μας και ειλικρινά, είναι να απορεί κανείς που ορισμένοι ακόμα δεν το έχουν καταλάβει.

Η ιστορία της Κέλι Μπερνς, της καθηγήτριας του USF, είναι ανάξια περαιτέρω σχολιασμού. Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε όμως αξίζει τον κόπο να ρίξουμε, αντί επιλόγου, μια γρήγορη ματιά στον τρόπο με τον οποίο θα αποτρέψετε το Facebook από το να χρησιμοποιεί το μικρόφωνο της συσκευής σας. Στο iOS, θα πρέπει να πάτε στα Settings, από εκεί στο Facebook και να απεπιλέξετε το μικρόφωνο (Microphone). Στο Android, θα πάτε στο Settings και κατόπιν στο Privacy and safety, θα βρείτε το μικρόφωνο στο τμήμα με τα app permissions και θα αποεπιλέξετε το Facebook.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος