Categories: DIGITAL STORIES

Τι θα συμβεί αν η Κίνα στραφεί στην εγχώρια Τεχνολογία;

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η δυτική βιομηχανία Τεχνολογίας είναι η εξεύρεση νέων αγορών και το άνοιγμά της σε αυτές. Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και δυτική Ασία θεωρούνται κορεσμένες και με περιορισμένη αγοραστική δύναμη που μάλιστα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο. Η Λατινική Αμερική μαστίζεται από φτώχια ενώ τα πράγματα στην Αφρική είναι ακόμα χειρότερα. Η Ρωσία χαρακτηρίζεται από μία αστάθεια σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό) που δεν επιτρέπει τα μακροπρόθεσμα σχέδια ενώ η Ινδία, αν και τεράστια αγορά δεν έχει δύναμη. Τι έμεινε λοιπόν;

Ακριβώς: η Κίνα. To 1,5 δισ. Κινέζων μπορεί να μην έχει όλο τη ζητούμενη αγοραστική ισχύ, όμως ένα αρκούντως ικανοποιητικό ποσοστό φτάνει και περισσεύει για να αναδείξει αυτή τη στιγμή την κινεζική οικονομία ως το… τελευταίο σύνορο –τουλάχιστον μέχρι την ανακάλυψη του επόμενου. Οι εταιρείες Τεχνολογίας ανατολής και δύσης έχουν κάνει απόβαση στην Κίνα, προσπαθώντας να πείσουν κατ’ αρχάς τις Αρχές να τους επιτρέψουν να δραστηριοποιηθούν εκεί και εφ’ όσον το καταφέρουν –και αφού πρώτα έχουν… φτύσει αίμα αφού μόνο εύκολο δεν είναι- και το κινεζικό καταναλωτικό κοινό. Google, Apple και Microsoft είναι οι σημαντικότερες των εταιρειών που τα τελευταία χρόνια έχουν σκύψει πάνω απ’ την Κίνα, ψάχνοντας για το κλειδί που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν προβάδισμα στην αχανή αγορά της. Ένα προβάδισμα που μεταφράζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Κινέζοι βέβαια τα βλέπουν όλα αυτά και δεν είναι πρόθυμοι να βλέπουν τα ξένα κεφάλαια να καρπώνονται τα οφέλη του κινεζικού καταναλωτισμού. Υπάρχει πλάνο… αντίστασης λοιπόν που μάλιστα ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, όταν και θα κυκλοφορήσει ένα κινέζικο λειτουργικό για υπολογιστές και mobile συσκευές σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης της χώρας να μειώσει τη δύναμη των τριών προαναφερθεισών εταιρειών και κυρίως της Google που προελαύνει πάνω στο άρμα του Android. Οι Κινέζοι κάνουν και στην Τεχνολογία ό,τι έκαναν και στις άλλες βιομηχανίες: εκμεταλλεύονται την τεχνογνωσία τους, συσπειρώνουν στη χώρα τους πλέον αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές τους και κάπως έτσι δουλεύουν για πάρτη τους. Στις προθέσεις τους μάλιστα είναι σε δύο χρόνια το λειτουργικό αυτό να έχει αντικαταστήσει τα Windows XP και σε τρία να έχει πετάξει εκτός αγοράς το Android.

Μπορεί αυτό να φαίνεται σε εμάς όνειρο θερινής νυκτός –για όσο ακόμα προλαβαίνουμε τις θερινές νύχτες- όμως στην Κίνα τα πράγματα είναι διαφορετικά: διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά ερεθίσματα, διαφορετική Κυβέρνηση. Αν δε, επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε τα πράγματα σκουραίνουν για τις τρεις μεγάλες εταιρείες –τουλάχιστον- οι οποίες θα πρέπει να ψάξουν αλλού για νέα παιδική χαρά. Οι δυτικοί έχουν βρει τον τρόπο να «μπουν» στην Κίνα όμως ήρθε η σειρά και για την τελευταία να αντεπιτεθεί. Και η δύναμη του σμήνους συνήθως είναι ανίκητη.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος