Μπιγκ Μπάμπολ. Η μοναδική τσίχλα που σου στράβωνε το σαγόνι μέχρι να την μαλακώσεις, αλλά σου το ανταπέδιδε με τη γεύση και τις τεράστιες φούσκες. Τα μαγικά ροζ τουβλάκια που παρέμεναν γλυκά ακόμα και μετά από μία ολόκληρη ώρα. Η τσιχλόφουσκα που σε έβαζε σε μπελάδες όταν σε έπιανε η μητέρα σου να την γυρνάς γύρω από το δείκτη του χεριού σου σαν χαζοκόριτσο. Για να την μασήσεις απαιτούνταν τελετουργικό. Πάντα με τα πίσω δόντια και το στόμα ανοιχτό, το μάσημα έπρεπε να είναι συνεχές.
«Θα σου χαλάσει τα δόντια», έλεγαν πάντα οι μεγάλοι, χωρίς αποτέλεσμα. «Μην την καταπιείς γιατί θα μείνει στο έντερό σου για εφτά χρονια» ή «Πρόσεχε γιατί θα τυλιχτεί στην καρδιά σου», ήταν μερικές μόνο από τις προειδοποιήσεις που προέκυπταν κυρίως από τον φόβο ενός πιθανού πνιγμού κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Πόσο δίκιο είχαν όμως οι γονείς μας και ποια συστατικά της αγαπημένης των παιδιών και άλλων τσιχλών είναι επιβλαβή για τον οργανισμό;
Βάση τσίχλας: Είναι το μοναδικό συστατικό που μπορεί να αντέξει την οξύτητα του στομάχου. Σήμερα η βάση μίας τσίχλας αποτελείται από φυσικά ή τεχνητά πολυμερή ανάλογα με τη συνταγή του κάθε κατασκευαστή. Σε μικρές ποσότητες μία τσίχλα μπορεί και να χωνευτεί, αλλά και να αποβληθεί από τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, στη Μπιγκ Μπάμπολ χρησιμοποιείται βάση κόμμι.
Χρωστικές: Χρησιμοποιούνται για να κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα η καρμίνη ή αλλιώς Ε120 συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χρωτικές. Μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις, γαστρεντερικά προβλήματα, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, αϋπνίες κ.α.
Αντιοξειδωτικά: Χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση του προϊόντος και για να επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησης. Το Ε 320 που χρησιμοποιείται στη Μπιγκ Μπάμπολ ή αλλιώς βουτυλική υδροξυανισόλη απαγορεύεται ρητώς στις τροφές για νήπια. Ανάμεσα στις ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει συγκαταλένονται αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρικές ενοχλήσεις, κρίσεις άσθματος, εξανθήματα και επιπλοκές στα οιστρογόνα των κοριτσιών.