Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, που το μόνο που δεν τρώνε είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, τότε ίσως θα θέλεις να μάθεις τι ακριβώς γίνεται στο σώμα σου κάθε φορά που πηγαίνεις σε ένα εορταστικό κάλεσμα με πλούσιο μπουφέ. Για την ακρίβεια θα εξετάσουμε τι συμβαίνει για τις υπόλοιπες 24 ώρες και πίστεψέ με συμβαίνουν πολλά, αφού σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Αφρικήςένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί να γίνει το “καύσιμο” μας για 1,7 μέρα hike στα Ιμαλάια.
Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και θα σε βαρέσει μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά μετά την πρώτη σου γουλιά. Το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ, ενώ το 20% εισέρχεται μέσω του στομάχου. Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να αισθανθείς μία κάποια ζέστη.
Η μέση χωρητικότητα ενός στομάχου είναι περίπου στο ένα λίτρο, αλλά το μήνυμα που στέλνεται από το στομάχι μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα στον εγκέφαλο και λέει “εντάξει γέμισα” κάνει 20 λεπτά να φτάσει. Μέχρι τότε εσύ μπορεί να έχεις παραφάει. Επίσης, αν τρως και πίνεις γρήγορα μπορεί να νιώσεις ένα πρήξιμο λόγω του αέρα που βάζεις μέσα σου.
Καθώς τρως, οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εξαιτίας αυτού, το πάγκρεας θα αρχίσει να παράγει την ινσουλίνη, η οποία θα μετατρέψει τη γλυκόζη σε μια αποθηκεύσιμη μορφή που ονομάζεται γλυκογόνο. Η προκύπτουσα πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (η γνωστή υπογλυκαιμία) μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Πού να γύρω το κορμί μου είναι η φάση δηλαδή.
Αφού τελειώσεις το φαγητό αρχίζει και ρέει περισσότερο αίμα στο πεπτικό σύστημα. Προκειμένου να χωνέψουμε, η καρδιά και ο μεταβολικός μας ρυθμός ανεβαίνουν και αυτό συνοδεύεται από μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ιδρώτα και μία αίσθηση κόπωσης. Τα λιπαρά τρόφιμα κάνουν την όλη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το αλκοόλ επιβραδύνει την πέψη.