Categories: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θα είναι το 2014 η χρονιά του iWallet;

Την περασμένη βδομάδα η Apple έθεσε σε λειτουργία σε όλα της τα καταστήματα μια τεχνολογία με το όνομα iBeacon. Πρόκειται για ένα σύστημα που βρίσκει που είναι ο χρήστης εντός εσωτερικών χώρων και εκμεταλλεύεται αναλόγως αυτή την πληροφορία. Μικροί radio transmitters που χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια και είναι σε θέση να επικοινωνούν με το smartphone σου όταν βρίσκεσαι σε μικρή από αυτούς απόσταση. Αν για παράδειγμα μπεις σε ένα Apple Store και τη συγκεκριμένη μέρα υπάρχουν προσφορές σε συγκεκριμένα accessories, πλησιάζοντας τα, ειδοποιήσεις θα έρθουν στη συσκευή σου που θα σε ενημερώνουν για τις προσφορές. Είναι ακόμη ένα σημάδι πως το σημαντικότερο πράγμα που θα προσπαθήσει να μας πουλήσει  η Apple τη χρονιά που έρχεται, δεν θα έχει να κάνει ούτε με τις γνωστές της συσκευές, ούτε με το iWatch, πόσο μάλλον το μονόκερο του τεχνολογικού κόσμου τη iTV, αλλά ένα software – υπηρεσία: το iWallet.

H Apple έχει μια τεράστια database οικονομικών στοιχείων των χρηστών της από το iTunes. Από την πρώτη φορά που έδωσες 0.79 για να αγοράσεις ένα τραγούδι ή κάποιο app, γνωρίζει τη πιστωτική κάρτα που αντιστοιχεί σε σένα. Πολλαπλασίασε το αυτό με μισό δις διαφορετικούς χρήστες και γίνεται προφανές πως το database είναι τόσο μεγάλο που η Apple είναι στην θέση, αν θέλει, να καταργήσει τις συναλλαγές με μετρητά. Τουλάχιστον σε ότι την αφορά. Και από ότι φαίνεται, θέλει.

Λίγους μήνες πριν έβγαλαν το iCloud Keychain και ξεκίνησαν να μαζεύουν έτσι κι άλλες πληροφορίες από το iTunes, τα Mac αλλά και τις φορητές συσκευές. Επιπλέον έχουν τα στοιχεία από το Passbook και εδώ έχει σημασία να κρατάμε σαν σκέψη πως το ότι κάτι δεν λειτουργεί πολύ στη δική μας χώρα, δεν σημαίνει πως αλλού δεν είναι επιτυχημένο και αποτελεσματικό. Συγκεντρώνοντας στοιχεία πιστωτικών και προσωπικούς κωδικούς το μόνο πράγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα πορτοφόλια των χρηστών της Apple με το οποίο δεν ανταγωνίζεται ευθέως, είναι τα μετρητά.

Για να προστατέψει όλα τα παραπάνω βασίστηκε σε κάτι μοναδικό που οι χρήστες έχουν διαρκώς επάνω τους: τα δάχτυλά τους. Με το iPhone 5S και το TouchID, επέτρεψε στους κατόχους του να ξεκλειδώνουν τη συσκευή με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα. Ο συνδυασμός όλων των κωδικών που κρατάει το iCloud Keychain, τα στοιχεία του Passbook και πως όλα αυτά μπορεί να τα δει μόνο ο χρήστης με κωδικό το ίδιο του το δαχτυλικό αποτύπωμα, κάνουν αυτή τη στιγμή το κάθε iPhone 5S πιο ασφαλές από ένα πορτοφόλι. Από τη στιγμή δε που κάθε τέτοια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να πραγματοποιήσει αγορές, το μόνο που έχει απομείνει στο πορτοφόλι, τα μετρητά, είναι ο επόμενος στόχος.

Τόσο η Google όσο και άλλες εταιρίες όπως η Square το έχουν δοκιμάσει. Η πρώτη με το NFC, η δεύτερη με extra gadget που βάζεις στις συσκευές σου. Ο λόγος που δεν πέτυχαν είναι πως και στις δυο περιπτώσεις, ο χρήστης έπρεπε να κάνει αρκετή προσπάθεια για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν όμως η Apple ξέρει να κάνει κάτι τέλεια, αυτό είναι να ελαττώνει τη “βαβούρα” για τους χρήστες απλοποιώντας τη χρήση σε βαθμό που και ένα βρέφος να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή.

H Apple έβαζε ένα ένα τα απαραίτητα συστατικά και συσκευή με τη συσκευή ερχόταν πιο κοντά στον στόχο.

Πρώτα το iTunes της παρείχε ένα τεράστιο database οικονομικών και μη στοιχείων. Αργότερα και χωρίς να ζητήσει ή να δυσκολέψει καθόλου τους χρήστες έβαλε, σε κάθε συσκευή από το iPhone 4S και έπειτα, το iBeacon. Δύο χρόνια μετά έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να μη σκεφτούν ποτέ πια κωδικούς με το iCloud Keychain και άρχισε να συγχρονίζει όλα τα passwords τους αυτόματα με κάθε συσκευή για να μη χρειαστεί να ασχοληθούν ποτέ ξανά με αυτούς. Τέλος, προστάτεψε όλα τα παραπάνω με το δαχτυλικό αποτύπωμα του κάθε χρήστη στην πιο πρόσφατη συσκευή της.

Σε κάθε της βήμα η εταιρία επικεντρώθηκε στο πως θα σιγουρέψει πως οι χρήστες της δεν θα χρειαστεί να κάνουν σχεδόν τίποτα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της που ζητούσαν από τους χρήστες να κάνουν περισσότερα. Το αποτέλεσμα είναι πως η Apple τώρα βρίσκεται στη μοναδική θέση για να ξεκινήσει μια νέα επανάσταση. Ίσως το 2014 να μην είναι η χρονιά, αλλά το iWallet έρχεται.

Νικόλας Μπογιόπουλος

Share
Published by
Νικόλας Μπογιόπουλος
Tags: AppleiWallet