Άντεξε 15 χρόνια. Όχι και άσχημα για μια υπηρεσία που ξεκίνησε το 1999 με στόχο να ανταγωνιστεί τα τότε κραταιά ICQ, AOL Messenger και Instant Messenger στις ΗΠΑ. Το MSN Messenger στην πορεία μεγάλωσε, γιγαντώθηκε και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων στην ιστορία του ίντερνετ. Σωστός «βράχος», το MSN Messenger μετρούσε περισσότερα χρόνια παρουσίας από άλλους και άλλους σύγχρονους κολοσσούς του διαδικτύου όπως το Facebook, το Gmail και το MySpace. Με 330 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση το 2009, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν ήταν στον παγκόσμιο χάρτη του ίντερνετ –κάθε άλλο.
Όλα τα ωραία όμως έχουν κι ένα τέλος και έτσι, έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας, το MSN Messenger ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Microsoft. Ούτως ή άλλως είχαμε μάθει να ζούμε χωρίς αυτό από τον Απρίλιο του 2013, όταν και η Microsoft ανακοίνωσε τη μεταφορά των βάσεων δεδομένων των χρηστών στους σέρβερ και την πλατφόρμα του Skype. Με το τελευταίο να αποτελεί πλέον το όπλο της εταιρείας στον πόλεμο του messaging, το MSN Messenger ή Windows Live Messenger, όπως είχε μετονομαστεί στην πορεία η υπηρεσία, ήταν διαθέσιμη μόνο στην Κίνα –και θα είναι ως και τα τέλη του επόμενου μήνα.
Χρόνος για δάκρυα (αν υποθέσουμε ότι μπορεί κανείς να χύσει έστω και ένα δάκρυ για ένα ψηφιακό προϊόν) δεν υπάρχει όμως. Τη θέση του MSN στους σκληρούς δίσκους και τις καρδιές μας (ΟΚ, τέλος το μελό) έχουν πάρει καιρό τώρα άλλα προγράμματα και εφαρμογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα, πιο αξιόλογα και πλέον επιτυχημένα εξ’ αυτών;
Skype
Ο φυσικός διάδοχος του MSN Messenger, το Skype εξελίχθηκε αρκετά από την εποχή που πρωτοέβαλε στις ζωές μας τη μόδα του VoIP. Έχοντας παρουσία σε κάθε τύπου συσκευή, προσφέρει πλέον τα πάντα, άνετα και γρήγορα. Must σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες, τόσο με γραπτά μηνύματα, όσο και με κλήσεις.
Το Facebook και ο Mark Zuckerberg δεν θα πετούσαν ποτέ $16 εκατ. αν δεν ήταν σίγουροι ότι αυτό που αγόραζαν άξιζε –τουλάχιστον- τα διπλά. Εύκολη στη χρήση εφαρμογή messaging με πλήρη παρουσία και προφίλ που καλύπτει και με το παραπάνω τον μέσο χρήστη. Το «θα σου δώσω το WhatsApp μου» έχει εξελιχθεί σε ατάκα τρελά δημοφιλή.
Viber
Απλά, ξεκάθαρα, κατανοητά. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μόνο του Viber το οποίο ξεκίνησε ως αντίπαλο δέος του WhatsApp. Λειτουργεί αποτελεσματικά σε PC, tablets και smartphones και προσφέρει δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων καθώς και πραγματοποίησης κλήσεων (είτε σε άλλους λογαριασμούς, είτε σε άλλους αριθμούς). Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Facebook Messenger
Ξεκίνησε σαν μία υπηρεσία του Facebook. Τόσο απλά. Ο Mark Zuckerberg ήθελε σαν τρελός όμως να μπει στην αγορά του messaging και καλύτερος τρόπος από μία αποκλειστική εφαρμογή με «προίκα» 1,28 εκατ. ενεργών χρηστών (στοιχεία Μαρτίου ’14) δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει. Το Facebook Messenger ή σκέτο Messenger μας καλωσορίζει.
Ναι, ΟΚ, δεν είναι δημοφιλές –παρ’ ότι είναι κανονικά διαθέσιμο- στα μέρη μας, κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι α) έχουμε ήδη όλα τα παραπάνω και β) μας έρχεται από την Κίνα. Με 396 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, το WeChat ξεκίνησε απ’ την ανατολή και σιγά-σιγά εξαπλώνεται προς τη δύση. Να δούμε μόνο τι θα προλάβει ελεύθερο…