Categories: DIGITAL STORIES

Τελικά τα Windows «καρφώνουν» ή όχι στη Microsoft τα πειρατικά προγράμματα;

Εδώ και κάποιες μέρες, στο διαδίκτυο ο ένας μετά τον άλλον οι διάφοροι torrent trackers απαγορεύουν τη χρήση τους σε όσους υπολογιστές διαθέτουν Windows 10. Αιτία για την κίνηση αυτή είναι η ασάφεια ως προς τις πληροφορίες που αποστέλλει το λειτουργικό στη Microsoft, «εκθέτοντας» έτσι σε άγνωστο –ως τώρα βαθμό- τους χρήστες. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα Windows 10 βρίσκονται σε… ανοιχτή επικοινωνία με τη Microsoft ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς με τη MarkMonitor, μια τρίτη εταιρεία με την οποία συνεργάζεται αυτή. Η MarkMonitor, αν και σε ‘μας εδώ στην Ευρώπη δεν λέει και πολλά, στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα γνωστή, μιας που εμπλέκεται στο περίφημο U.S. Copyright Alert System. Πρόκειται για ένα παναμερικανικό σύστημα μέσα από το οποίο εντοπίζονται κάθε λογής απάτες, από κλεμμένο hardware μέχρι domain squatting. Μέχρι εδώ καλά. Ένας όρος που προσέθεσε η Microsoft για τη χρήση των Windows 10 ωστόσο είναι εκείνος που κάνει όλη τη ζημιά. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η Microsoft είναι σε θέση μέσω updates να ελέγχει τη νομιμότητα των προγραμμάτων που έχει στο σύστημά του ο χρήστης, ακόμα και να μπλοκάρει τη χρήση τους!

Η λογική λέει κατ’ αρχάς πως ο όρος αυτός υπάρχει… για να υπάρχει. Ακόμα κι αν γινόταν ο έλεγχος που αναφέρει, θα αφορούσε καθαρά first-party λογισμικό, τουτέστιν προγράμματα και παιχνίδια της Microsoft και όχι τρίτων εταιρειών. Με έναν μεγάλο αστερίσκο όμως: η MarkMonitor δεν ασχολείται με πειρατικό software. Το θέμα θα έληγε εδώ, αν τα Windows 10 δεν έστελναν τόσα πολλά δεδομένα στη Microsoft (ή στη MarkMonitor ή όπου αλλού τέλος πάντων). Χωρίς υπερβολή, αυτή τη στιγμή, δύο και κάτι μήνες μετά το λανσάρισμά τους, κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι πληροφορίες στέλνουν τα Windows ερήμην του χρήστη. Κι αν η Microsoft έχει παραδεχθεί ορισμένα, δημοσιεύοντας παράλληλα και οδηγίες για την απενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών, δεν τα έχει παραδεχθεί όλα.

Αυτή η μυστικοπάθεια είναι άλλωστε που έχει δημιουργήσει το περίεργο κλίμα που προαναφέραμε. Μην ανησυχείτε, η Microsoft δεν ψάχνει να σας «φακελώσει». Είναι ακριβώς η ίδια ιστορία με το Facebook: ο Ζούκερμπεργκ δεν ενδιαφέρεται να μάθει αν ο Μπάμπης απ’ τα Πετράλωνα χαζεύει κάθε μέρα τις φωτογραφίες της Ελενίτσας απ’ τη Μύκονο. Σκοτίστηκε. Δεδομένα θέλει να τραβήξει, στοιχεία που θα δημιουργήσουν ένα προφίλ μεν, ανώνυμο δε, πληροφορίες που θα του επιτρέψουν να χαρτογραφήσει σταδιακά το προϊόν του (τα έχουμε πει, ε: προϊόν του Facebook = χρήστες). Ακριβώς το ίδιο πάει να κάνει κι η Microsoft. Δεν πρόκειται να παίξει τον μπαμπούλα, ελέγχοντας για πειρατικά προγράμματα, τουλάχιστον εκτός ΗΠΑ. Αυτό που θέλει είναι ανώνυμα δεδομένα: μέσω των αναζητήσεων π.χ. θέλει να αρχίσει να στήνει τα δικά της “trending searches” τα οποία στην πορεία θα εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως.

Με δεδομένη την ύπαρξη του περιβόητου όρου βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι «να ‘χαμε να λέγαμε». Η Microsoft “by the book” είναι σε θέση να ελέγξει όλο το λογισμικό που τρέχει ο χρήστης και αν το βρει πειρατικό, να του το μπλοκάρει επί τόπου, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σαφώς και δεν πρόκειται να το κάνει, αφού ακόμα και οι «πειρατές» της προσφέρουν δεδομένα, στοιχεία και πληροφορίες αλλά κανείς δεν μας υπογράφει κιόλας τι μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία, πέντε χρόνια από σήμερα. Είναι αυτός λόγος για να μην εμπιστευτεί κάποιος όμως τα Windows 10; Θεωρητικά όχι. Αυτό που μπορεί να κάνει σε πρώτη φάση, είναι να διασφαλίσει το δωρεάν αντίτυπό του (reserve) και ας μην το κατεβάσει. Αν δεν «καίγεται» για τα νέα Windows, μπορεί πολύ απλά να περιμένει, να δει πώς διαμορφώνεται το κλίμα και κατόπιν να πράξει αναλόγως. Πρόβλημα ουσιώδες δεν υπάρχει. Από τη στιγμή όμως που δεν το υπογράφει η Microsoft, σιγά που θα το κάνουμε εμείς.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος