Categories: DIGITAL STORIES

Τελικά όντως ο Chrome μπλόκαρε την πρόσβαση σε torrent sites;

Τις προηγούμενες ημέρες είχε προκληθεί ντόρος όταν η Google ανακοίνωσε πως ο Chrome θα απαγόρευε την πρόσβαση σε έναν αριθμό torrent sites. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ορισμένες από τις γνωστότερες ιστοσελίδες του χώρου όπως οι KickassTorrents, ExtraTorrnet, Torrentz και RARBG. Η επίσημη δικαιολογία για την κίνηση αυτή, ήταν πως οι προαναφερθείσες –μεταξύ άλλων- σελίδες περιείχαν βλαβερά στοιχεία και προγράμματα που ήταν σε θέση να βλάψουν τους υπολογιστές και τις συσκευές όσων τις επισκέπτονταν. Οι διαχειριστές των sites βέβαια δήλωναν έκπληκτοι από το γεγονός, τονίζοντας ότι αφ’ ενός δεν υπήρχε τίποτα το επιβλαβές σε αυτά και αφ’ ετέρου δεν είχε γίνει καμία αλλαγή στον κώδικά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατ’ αρχάς, στο προκείμενο: με μια βόλτα μας αυτό το Σ/Κ στις ιστοσελίδες που σας αναφέραμε, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα σε καμία εξ αυτών. Μπήκαμε κανονικά, τις χρησιμοποιήσαμε χωρίς κανένα απολύτως παράπονο ενώ σε καμία περίπτωση δεν λάβαμε το μήνυμα περί «βλαβερού περιεχομένου» που ισχυρίζονταν πως έλαβαν –και λαμβάνουν ακόμα δηλαδή- πολλοί. Ίσως έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η Google να έκανε πίσω σε όσες χώρες μπορούσε, αφήνοντας την απαγόρευση σε ισχύ μόνο σε συγκεκριμένες. Μια άλλη υπόθεση, δεδομένου του ότι η Google ακόμα δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος, είναι πως οι διαφημίσεις που έτρεχαν στις σελίδες αυτές, ενδεχομένως να χτύπησαν «καμπανάκια» σε θέματα ασφάλειας στον αλγόριθμο της Google και έτσι να αποκλείστηκαν.

Να σημειώσουμε βέβαια πως ακόμα κι έτσι, με τον αποκλεισμό ενεργό δηλαδή, μπορεί κάποιος να μπει σε μία τέτοια σελίδα, είτε «κλικάροντας» στην επιλογή Details που υπάρχει επάνω στο μήνυμα προειδοποίησης, είτε απενεργοποιώντας εντελώς τις προειδοποιήσεις του Chrome περί malwares και κακόβουλου λογισμικού (από την καρτέλα Privacy).

Οπότε, για να συνοψίσουμε και να σταματήσουμε μια και καλή το «ράδιο αρβύλα», οι σελίδες με Torrents είναι μια χαρά προσβάσιμες από τον Chrome και ελληνικές IP. Επαναλαμβάνουμε ότι η Google δεν έχει τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα, οπότε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος. Το μόνο βέβαιο ήταν πάντως πως οι απειλές περί… αλλαγής στρατοπέδου (από τον Chrome στον Firefox) που εμφανίστηκαν σωρηδόν στο ίντερνετ, όσο να ‘ναι κινητοποίησαν τη Google και το θέμα διορθώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στην τελείως υποθετική περίπτωση που πίσω από όλα αυτά βρισκόταν κάποια εταιρεία της οποίας τα συμφέροντα πλήγονταν από τα torrents, ευελπιστούμε να κατάλαβε ότι το ζήτημα της πειρατείας δεν λύνεται απλά με έναν αποκλεισμό

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος