Categories: DIGITAL STORIES

Τα τεχνολογικά στοιχήματα του 2017

Το δοκιμάσαμε πέρυσι και μας βγήκε: τα «στοιχήματα» του 2016 ήταν “to the point” και αρκετά πετυχημένα: το ποσοστό ευστοχίας μας δεν το ‘χουν ούτε οι πιο προικισμένοι «γκουρού» του στοιχήματος! Τι θα μπορούσε λοιπόν να μας εμποδίσει από το να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή και φέτος; Για ακόμα μια χρονιά κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουμε τις τάσεις και να διαβάσουμε τα μελλούμενα, σε μια απόπειρα να προβλέψουμε τι μας ξημερώνει το 2017 που μόλις μας  καλημέρισε.

Αλήθεια, τι προβλέπεται προβλέπουμε να μας απασχολεί φέτος και πώς θεωρούμε ότι θα διαμορφωθεί η αγορά; Ελάτε να τα δούμε όλα παρέα…

Ξύλο σε VR αρένες

Πέρυσι τέτοια εποχή περιμέναμε πώς και πώς τις VR πλατφόρμες που όλοι γι’ αυτές μιλούσαν και κανείς δεν τις είχε δει. Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, ο κόσμος όχι απλά τις έχει γνωρίσει αλλά αν έχει επενδύσει ένα σεβαστό ποσό μπορεί να δηλώνει ακόμα και κάτοχός τους! Oculus Rift, Sony PlayStation VR, Samsung Gear VR, HTC Vive και οι λοιπές προτάσεις από μικρότερους, τρίτους κατασκευαστές στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας καλούνται πλέον να δείξουν τα δόντια τους, πείθοντας αρχικά τους προγραμματιστές και τους δημιουργούς περιεχομένου και εν συνεχεία τους καταναλωτές για την αξία τους. Το 2017 είναι η χρονιά που το VR είτε θα απογειωθεί, είτε θα χαθεί από το προσκήνιο. Με πολλές εφαρμογές (τουρισμός, gaming, εκπαίδευση κλπ), headsets που γίνονται ολοένα και πιο προσιτά και δημοτικότητα που κάνει το ένα “limit up” μετά το άλλο, η εικονική πραγματικότητα καλείται να κάνει το επόμενο βήμα.

Driverless” οχήματα, τώρα και ετοιμοπαράδοτα

Κάθε χρόνο που περνά, η αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει όλο και πιο «ζεστά» το κόνσεπτ των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, μόνο που το 2017 αναμένεται να σημειωθούν ακόμα πιο σημαντικές εξελίξεις. Τη νέα χρονιά, βλέπετε, θα κυκλοφορήσει το πρώτο αυτόνομο όχημα 3ου επιπέδου το οποίο θα είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο εξ ολοκλήρου από τον οδηγό, ένα είδος «αυτόματου πιλότου» που μέχρι τώρα μόνο σε αεροπλάνα συναντούσε κανείς –το “cruise controller” μπροστά του θα μοιάζει σαν προπαίδεια δίπλα σε διαφορική εξίσωση. Ο ισχυρός άνδρας της Tesla Motors, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε πως ο στόχος της εταιρείας του, είναι όλα της τα νέα οχήματα να έχουν αυτονομία 5ου επιπέδου (η υψηλότερη δυνατή) ενώ και η Intel ετοιμάζεται για μια χρονιά μεγάλων εξελίξεων. Η Morgan Stanley σε έκθεσή της υπολόγισε πως το κέρδος από την υιοθέτηση αυτόνομων οχημάτων μπορεί να αγγίξει ακόμα και το $1,3 τρισ. μόνο για τις ΗΠΑ (!) και το παιχνίδι ξάφνου σαν να μοιάζει να ‘χει χοντρύνει.

Πιο έξυπνα apps & συσκευές

Πριν λίγα χρόνια, η ύπαρξη ενός personal assistant” σε μια συσκευή όπως το smartphone θα έμοιαζε με ιδέα βγαλμένη από ταινία sci-fi. Πριν λίγους μήνες, σαν ένα gimmick ενδιαφέρον μεν αλλά όχι κι απαραίτητο δε. Πλέον, οι προσωπικοί βοηθοί σαν τη Siri και την Cortana θεωρούνται “must” αφού στην εποχή που τα smartphones γίνονται σταθερά όλο και πιο πολύπλοκα, κάνουν τη χρήση τους απλούστερη αλλά και αμεσότερη. Παράλληλα, δείχνουν τον δρόμο και στις υπόλοιπες εφαρμογές, ωθώντας τις στην υιοθέτηση μιας λογικής «πριν από ‘σας, για ‘σας». Οι ρυθμοί της ζωής έχουν γίνει τόσο ταχείς που ο άνθρωπος δεν έχει πια την πολυτέλεια να ψάχνει ο ίδιος για τις απαντήσεις σε ό,τι τον βασανίζει: «απαιτεί» από τη συσκευή που τον συντροφεύει μέρα-νύχτα να καταλαβαίνει τις ανάγκες του και να του παρέχει λύσεις στα προβλήματά του πριν καν εκείνος τα αντιληφθεί. Οι «εξυπνότερες» συσκευές θα συμπαρασύρουν μαζί τους και τα apps και το machine learning” βρίσκοντας πάτημα στο Internet of Things” (IoT) θα μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Διανομές με drones

Πέρυσι ήταν ο χρόνος του πειραματισμού, φέτος είναι αυτός της εφαρμογής. Με το e-commerce να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, την αγορά να «παγκοσμιοποιείται» και τους καταναλωτές να προτιμούν τις ψηφιακές ατραπούς του διαδικτύου σε σχέση με τους πεζόδρομους και τα θορυβώδη εμπορικά κέντρα, πλέον ήρθε η σειρά των λιανεμπόρων και των καταστημάτων να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να κάνουν το “extra mile”. Φτάσαμε στο σημείο το same day delivery” να θεωρείται κεκτημένο και παιχνίδι πια να έχει περάσει στην… ώρα. Το κοινό γίνεται ολοένα και απαιτητικότερο και τα drones μοιάζουν ως ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες του ως προς την άμεση αποστολή των παραγγελιών του. Με το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη χρήση των τελευταίων να έχει οριοθετηθεί πλήρως –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- ο δρόμος είναι ανοιχτός –και τα σκυλιά δεμένα.

Εκτόξευση για το Bitcoin

Οι διεργασίες και μόνο του “Brexit” καταρράκωσαν τη βρετανική λίρα. Το ευρώ περνά ούτως ή άλλως δύσκολες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη, οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης κλυδωνίζονται επικίνδυνα ενώ το δολάριο προσπαθεί να επιβιώσει στη λογική του «το μη χείρον, βέλτιστον». Με αυτά κατά νου, δεν είναι να απορεί κανείς που τους τελευταίους μήνες, το Bitcoin έχει ξεκινήσει ένα «ράλι ανόδου» που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές του 2013, φτάνοντας από τα 448€ του Αυγούστου, ακόμα και στα 929€ στα τέλη Δεκεμβρίου! Οι επενδυτές βλέπουν στα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, κάτι άξιο εμπιστοσύνης και δεδομένης της γενικότερης αστάθειας που παρατηρείται στον κόσμο της οικονομίας, το 2017 το Bitcoin, το BlackCoin, το Dash, το Nxt και τα λοιπά προϊόντα της τεχνολογίας blockchain” θα μπορούσαν να κάνουν το «μπαμ» που εδώ και χρόνια επιζητούν.

Shared” οικονομίες

Η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί δεν διαθέτει ούτε ένα όχημα και ο μεγαλύτερος πάροχος καταλύματος ούτε ένα ακίνητο. Uber και Airbnb δείχνουν τον δρόμο για τη συνεργατική οικονομία (ή οικονομία κοινής χρήσης/κοινοχρηστική) στο πλαίσιο της οποίας, οι ίδιοι οι άνθρωποι καλύπτουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Με μοναδικό μεσάζοντα το εκάστοτε δίκτυο που αναλαμβάνει να φέρει κοντά κάποιον που προσφέρει κάτι με εκείνον που έχει την ανάγκη του, οι οικονομίες αυτές ρίχνουν σημαντικά το κόστος αγαθών και υπηρεσιών και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Σήμερα, καμία από τις δύο προαναφερθείσες πλατφόρμες δεν είναι απλά ένα ενδιαφέρον startup: τουναντίον, αποτελούν δυνατούς παίκτες που έχουν ανατρέψει (“disrupt”) το “status quo” στις αγορές τους. Το σημαντικότερο; Ήταν μόνο η αρχή…

Η έκρηξη του messaging

Ο κόσμος έχει μάθει πλέον να «chatάρει». Η διαδικασία που κάποτε γινόταν μπροστά από μια οθόνη και με τη βοήθεια ενός USB πληκτρολογίου, τώρα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Τα chatbots είναι στα ντουζένια τους ενώ κι οι εταιρείες έχουν βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να προσεγγίζουν όσο πιο άμεσα γίνεται τους πελάτες τους. Ο άνθρωπος ωστόσο αλληλεπιδρά με πληθώρα συσκευών μέσα στη μέρα του και εκεί είναι που θα εστιάσει η βιομηχανία το 2017: το «ψηφιακό δίχτυ» θα εξελιχθεί περαιτέρω και θα φτάσει να περιλαμβάνει καθεμία εξ αυτών. Τα μοντέλα διασύνδεσης θα αναπτυχθούν και κάπως έτσι θα προκύψουν και ενδιαφέρουσες συμβατότητες, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη λεγόμενη «ψηφιακή εμπειρία» που απολαμβάνει ο σύγχρονος χρήστης. Σημασία δεν θα έχει από πού γράφει, μιλάει ή τέλος πάντων εκπέμπει κάποιος αλλά να συνδεθεί με εκείνον που θέλει.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος