H Miley Cyrus βρέθηκε καλεσμένη στο γνωστό αμερικανικό talk show, Sunday Night, και δεν δίστασε να ανοίξει πυρ κατά των social media. Χαρακτήρισε το Facebook, το Instagram και την αναζήτηση κάποιου στο Google για δημοσιεύματα σχετικά με το άτομό του (το περίφημο «googling yourself») χειρότερα από τα ναρκωτικά, με αφορμή τις φωτογραφίες που την απεικόνιζαν να καπνίζει μαριχουάνα και που η ίδια είχε ανεβάσει στο προφίλ της στο Instagram. Σημείωση: η Miley Cyrus φυσικά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κανονικότατα τα social media τα οποία «στόλισε».
Είναι πολύ εύκολο να δαιμονοποιούμε μέσα και καταστάσεις. Φτάνει να είμαστε σε θέση να ρίξουμε κάπου αλλού την ευθύνη για τις πράξεις μας και όλα είναι εντάξει. Το τι είναι σωστό και τι λάθος εξ’ άλλου είναι έννοιες καθαρά υποκειμενικές κι αν η Miley Cyrus και η κάθε Miley Cyrus μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η κάνναβη δεν ήταν magnum malum, με γεια της και χαρά της. Οφείλει να γνωρίζει όμως ότι ως δημόσιο πρόσωπο, κάτι που η ίδια επέλεξε και ουδείς της «φόρτωσε», υπάρχουν κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας που οφείλει να τηρεί –αυτό εξ’ άλλου υποστηρίζει κάθε δημοσιοσχετίστας που σέβεται τον εαυτό του. Για τους σελέμπριτις εξ’ άλλου, τα social media δεν είναι παρά ένας τρόπος να αυξήσουν το κοινό τους και κατ’ επέκταση το μεροκάματό τους.
Σύμφωνοι, το «bullying» είναι κάτι που επηρεάζει αρνητικά, όμως όλοι όσοι ξεκινούν να παίζουν το παιχνίδι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ενήμεροι για το φαινόμενο αυτό και πρόθυμοι να το ανεχτούν προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Σε τελική ανάλυση, το χρήμα απαιτεί θυσίες και μπρος στον ήχο του τσίγκου, ένα οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο, έχοντας φυσικά κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί η μπίζνα και συμπεριφέρεται τα κοινό online, είναι σε θέση να συγκρατηθεί, να μην επιτρέψει στον εαυτό του να παρασυρθεί, να κοιτάξει να κάνει απλά τη δουλειά του (διότι περί αυτού πρόκειται) και… από ‘δω παν’ κι άλλοι.
Βέβαια όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από τα «ναρκωτικά», χωρίς πάντως να πρόκειται για πρόβλημα ελάσσονος σημασίας –ίσως λιγότερο τραγικό μόνο. Η παρενόχληση και ο τραμπουκισμός μέσω διαδικτύου, μάλιστα, είναι κοινωνικό φαινόμενο και μάλιστα σοβαρό. Ο καθένας όμως είναι σε θέση να προστατέψει τον εαυτό του εφ’ όσον νιώθει ότι δεν είναι σε θέση να αντέξει τέτοιου είδους φαινόμενα (είτε έχουν στόχο τον ίδιο, είτε κάποιον άλλον): το μαγικό κουμπάκι disconnect/log out είναι εκεί και περιμένει.