Categories: ΜΟΔΑ

Τα Melitta εμπνέονται από οτιδήποτε φέρει ελληνική υπογραφή

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η μόδα και το στυλ είναι δυο διαφορετικά πράγματα και πως το πρώτο πρέπει να προσαρμοστεί στο δεύτερο. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, αλλά δεν ισχύει πάντα, καθώς υπάρχει και κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συλλογικό στυλ ενός τόπου. Πόσες φορές έχετε ταξιδέψει σε μια ευρωπαϊκή και όχι μόνο πρωτεύουσα και έχετε παρατηρήσει ότι οι κάτοικοί της έχουν πολλά κοινά στο πως επιλέγουν να ντυθούν; Κάπως έτσι, μετά από μια τέτοια παρατήρηση εμπνεύστηκαν το 2015 το brand Melitta, η Βίκυ Γραμμένου και η Μελίνα Βαρώνη. 

«Το 2015 η Μελίνα και εγώ, φίλες –και συνέταιροι πλέον– ταξίδεψαμε μαζί στο Βιετνάμ και είδαμε από πρώτο χέρι πόσο χρώμα υπάρχει στην κουλτούρα και στην ενδυμασία αυτής της χώρας. Το ίδιο παρατηρήσαμε και σε πολλά άλλα ταξίδια που κάναμε στη συνέχεια. Έτσι, ανάμεσα σε ατελείωτα τοπικά/ethnic παζάρια και συζητήσεις –το φιλολογικό background της Βίκυς έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση– καταλήξαμε ότι και η ελληνική κουλτούρα κατά μήκος της ιστορίας της έχει χρώμα, σύμβολα και άφθονο υλικό, για να δημιουργήσει κάποιος. Γιατί να μένει λοιπόν φυλακισμένη στα βιβλία και στα ράφια, όταν μπορεί να ξεπηδήσει από αυτά και να αποκτήσει παρουσία στα ρούχα της καθημερινότητάς μας». Fast forward στις 9 Ιανουαρίου 2019 και το Melitta παίρνει πια σάρκα και οστά. 

Με μια πρώτη ματιά στην συλλογή, σε κερδίζουν τα περίτεχνα μοτίβα, τα πλούσια χρώματα και η διάθεση μαξιμαλισμού που χαρακτηρίζει κάθε κομμάτι. Κάθε ρούχο από την αρχή του, όταν δηλαδή βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού, μέχρι και τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια ενός καταναλωτή, αποτελεί ελληνικό προϊόν. Κάθε κομμάτι της συλλογής αντλεί έμπνευση από την ελληνική μυθολογία, την ιστορία της χώρας, την κουλτούρα και την παράδοσή της. «Εμπνεόμαστε από οτιδήποτε φέρει ελληνική υπογραφή. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει και  οι βασικές σπουδές μας (νομική, φιλοσοφία) προκειμένου να κάνουμε καλύτερη έρευνα και να γνωρίζουμε πώς και πού θα ψάξουμε. Τα μοτίβα των αγγείων που σε κάποιους απλώς θυμίζουν μουσείο, για μας είναι η παλέτα χρωμάτων και σχημάτων της επόμενης κολεξιόν. Η κυκλαδική τέχνη, ο ιωνικός ρυθμός, ένα χωριό της Χίου, τα κοσμήματα του Βυζαντίου, τα γιλέκα των τσολιάδων, ένας πίνακας του Τσαρούχη ή ένα τσαρούχι, είναι λίγες μόνο από τις πηγές έμπνευσης μας», λένε χαρακτηριστικά η Βίκυ Γραμμένου και η Μελίνα Βαρώνη.

Motto του brand Melitta είναι το “Wear your culture” και σε αυτό ακριβώς προσπαθούν να μένουν πιστές οι δυο φίλες και συνέταιροι. «Θέλουμε να ενιχύουμε το ελληνικό ethnic/folklore στοιχείο. Πιστεύουμε ότι το ρούχο,  πέρα από ένα χρηστικό κομμάτι στην ντουλάπα, μπορεί να αποτελέσει και έναυσμα για γνώση των ριζών και της κουλτούρας ενός λαού. Αποδίδοντας την ιστορία με ένα μοντέρνο ύφος, την καθιστούμε σύγχρονη και όχι απαρχαιωμένη, πρακτική και όχι θεωρητική. Χρήσιμη και όχι απλώς χρηστική. Θέλουμε τα ρούχα του brand να χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα και να ξεχωρίζουν από τη μάζα του fast fashion. Αυτό επιτυγχάνεται και από το ξεχωριστό print και design, και από την ελεγχόμενη παραγωγή, ώστε να μην δημιουργείται μεγάλο απόθεμα. Επιδιώκουμε να υπάρχει αναλογία παραγωγής-ζήτησης τόσο για λόγους διαφύλαξης του brand, όσο και για λόγους οικολογίας». 

Τα κομμάτια των Melitta δεν θέλουν να αποτελέσουν άλλη μια μόδα, το αντίθετο μάλιστα. «Μας αρέσει η ιδέα της απελευθέρωσης των γυναικών από τους περιορισμούς που θέτουν τα επoνομαζόμενα “πρότυπα” της μόδας», λένε η Βίκυ και η Μελίνα. «Υπάρχει, όμως, ακόμα μέλλον ως προς την αναγνώριση της μοναδικότητας του καθενός και αυτό έχει να κάνει και με τις επιλογές στην ένδυση. Ας μάθουμε να φοράμε αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που μας επιβάλλουν». Για τις δυο νεαρές γυναίκες η μόδα θα πρέπει να είναι επιλεκτική και να ξεχωρίζει από τη φιλοσοφία του fast fashion. «Με αυτό τον τρόπο, κάθε ρουχο θα είναι μοναδικό, βιώσιμο, διαχρονικό. Επιθυμούμε να δημιουργούμε συλλογές, οι οποίες θα στηρίζονται σε μια ιδέα (concept) αλλά ταυτόχρονα θα είναι και προσιτές».

Τα Melitta φοριούνται με ευκολία από το πρωί μέχρι το βράδυ, είτε συνδυασμένα μεταξύ τους είτε συνδυασμένα με μονοχρωμίες. «Στις συλλογές υπάρχουν συνήθως και κάποιοι βασικοί κωδικοί (μονοχρωμίες), οι οποίοι λειτουργούν συμπληρωματικά. Το ανακάτεμα των prints, θα λέγαμε οτι αποτελεί ιδανικό συνδυασμό, τουλάχιστον από άποψη styling».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι