LIFE

Στο Ζαχαρούχο απολαμβάνεις τον καφέ σου διαλέγοντας vintage ρούχα

Είναι αδύνατον να περάσεις έξω από το Ζαχαρούχο, που βρίσκεται στην οδό Δημητρακοπούλου ανάμεσα από τις πλατείες Δράκου και Γεωργίου Ολυμπίου, και να μη σταθείς να το παρατηρήσεις καλύτερα. 

Από τη μία θυμίζει παλιό ατελιέ ρούχων βγαλμένο από τη δεκαετία του ‘50, γεμάτο χρωματιστά υφάσματα, με ένα vintage σαλόνι, όμορφα σερβίτσια και μυρωδιά αχνιστού καφέ. Νιώθεις ότι θα δεις τις κυρίες να ρουφάνε τη γουλιά τους καθώς χαζεύουν φορέματα, λέγοντας τα κουτσομπολιά της γειτονιάς. Από την άλλη, σου δίνει την αίσθηση ενός βερολινέζικου καφέ, όπου στυλάτοι άνθρωποι με δημιουργικά μυαλά ανταλάσσουν απόψεις και ιδέες. 

Ο Νικόλας Σωτηρόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του Ζαχαρούχου και φροντίζει για την οργάνωση, την προετοιμασία και την εξυπηρέτηση του κοινού, τόσο στον καφέ όσο και στα ρούχα. Έχει τελειώσει το τμήμα Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ, παράλληλα με τις σπουδές του, δούλευε ως πωλητής σε εταιρείες ρούχων.

Η εμπειρία του, αρχικά στον χώρο του fast fashion και στη συνέχεια σε εμπορικό πολυκατάστημα, από τη θέση του πωλητή μέχρι και την ανάληψη θέσεων οργανωτικής και διοικητικής ευθύνης, τον έκανε να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αγάπη του για τα ρούχα αλλά και το πόσο του αρέσει η επαφή και η επικοινωνία με τον κόσμο. 

Σε ένα ταξίδι του στο Βερολίνο επισκέφτηκε τυχαία ένα μαγαζί με second hand ρούχα, το οποίο λειτουργούσε και ως καφέ, και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε άνετα να δουλεύει εκεί. Όταν μοιράστηκε την εμπειρία του με τους φίλους του, εκείνοι του είπαν ότι ένα τέτοιο μαγαζί θα μπορούσε να είναι δικό του. Ύστερα λοιπόν από έξι χρόνια κατάφερε να κάνει αυτή τη σκέψη πραγματικότητα και να ανοίξει το Ζαχαρούχο, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει μεταχειρισμένα ενδύματα και αξεσουάρ πίνοντας τον καφέ του!

«Είχα φτιάξει μια λίστα με πολλά ονόματα πριν καν ξεκινήσω να δημιουργώ το μαγαζί. ‘Ηξερα μόνο το concept, δεν είχα φανταστεί όμως ούτε πώς θα λειτουργεί, ούτε πού θα είναι. Ανάμεσα στα πολλά επικρατέστερα ονόματα ήταν το “καφέ ρούχο”, άλλα ύστερα από μια κουβέντα με φίλους ακούστηκε “γιατί όχι ζαχαρούχο που υπάρχει κιόλας”; Το οποίο εμπεριέχει τη ζάχαρη του καφέ καθώς και το ρούχο και είναι μια λέξη από μόνη της vintage»!

Ο Νικόλας ζει στο Κουκάκι εδώ και 32 χρόνια, από τότε που γεννήθηκε. Σε μια βόλτα στη γειτονιά κι ενώ του είχε μπει η ιδέα να ανοίξει το Ζαχαρούχο, πέρασε μπροστά από τον χώρο που στεγάζεται τώρα και είδε ένα μπορντό-ροζ πάτωμα από μωσαϊκό. «Αυτό ήταν. Άρχισα να ψάχνω πώς θα μπορούσα να το δω μέσα και αν διατίθεται για κατάστημα. Ύστερα από τρεις μήνες περίπου, κατάφερα να το δω και διαπίστωσα ότι το μαγαζί είχε τη μορφή που είχα φανταστεί, έναν μακρόστενο δηλαδή χώρο με μια νοητή γραμμή, από τη μια μεριά τα ρούχα και από την άλλη το καφέ, με ένα παταράκι για επιπλέον παρουσίαση ρούχων. Ήταν για δέκα χρόνια κλειστό. Παλιά πουλούσε αθλητικά είδη και ακόμη παλιότερα ήταν κασετάδικο». 

Ο χώρος έχει vintage διακόσμηση αλλά και σύγχρονα στοιχεία, όπως και τα ρούχα είναι από διάφορες δεκαετίες. Μπορείτε να βρείτε κάτι για ιδιαίτερα και πιο εκκεντρικά γούστα, μέχρι και πιο σύγχρονα ή casual κομμάτια.

Η φιλοσοφία του Νικόλα δεν έχει να κάνει μόνο με την επαναφορά του vintage στυλ άλλα και την ανακύκλωση των ενδυμάτων για την ευεξία του πλανήτη. Έτσι απευθύνεται και σε όσους θέλουν να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους με έναν πιο οικολογικό τρόπο. Εκεί θα βρείτε επίσης χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι του moustachecrafts και τις tote bags, dear_artproject by Elisso Theochari. 

 

Αν έχετε την επιθυμία να πιείτε ένα ιδιαίτερο χαρμάνι καφέ από την Coffee Republic -την ποικιλία Pirata- τότε στα τραπεζάκια έξω αλλά και στο όμορφο σαλονάκι, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να τον παραγγείλετε και να τον πάρετε στο χέρι. Αν πάλι δεν θέλετε καφέ, μπορείτε να απολαύσετε μια μπύρα μπουκάλι από την ελληνική ζυθοποιία Βlame the Sun.

Στο άμεσο μέλλον, το Ζαχαρούχο θα έχει νέες συνεργασίες με σχεδιαστές ρούχων και με έργα εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς ο χώρος ενδείκνυται για να φιλοξενεί νέα projects. Ετοιμάζεται και το site για να μπορούν να πραγματοποιούνται on line αγορές.

Ζαχαρούχο, Δημητρακοπούλου 68, Κουκάκι
Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-18:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00
Instagram: @zaxa.rouxo
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά