Η εποχή που το ebanking έτσι όπως είναι σήμερα, με τις πλατφόρμες του, τις έξτρα χρεώσεις του, τους κωδικούς ασφαλείας και όλα αυά τα αναχρονιστικά, θα μοιάζει με ανάμνηση του παρελθόντος δεν είναι και πολύ μακριά. Πού το στηρίζω αυτό; Μα στο γεγονός πως η Google προσφέρει πλέον και στην Ευρώπη τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων μέσω email ως… συνημμένα! Οι χρήστες του Gmail και του Google Wallet στο Ηνωμένο Βασίλειο (ναι, δυστυχώς η υπηρεσία διατίθεται μόνο εκεί για την ώρα) έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ζεστό χρήμα σε κάποιον άλλον, με τις συναλλαγές να εμφανίζονται σαν συνημμένα (!) με το σύμβολο της λίρας.
Ο παραλήπτης των χρημάτων θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Google Wallet για να τα τραβήξει με τα όρια των συναλλαγών να είναι στα £5.000 η καθεμία με μέγιστο ποσό διακίνησης τις £10.000 ανά πενθήμερο. Εννοείται πως για να πραγματοποιηθεί το αλισβερίσι οι δύο πλευρές θα πρέπει να μοιραστούν με τη Google τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, κάτι που μπορεί διαβάζοντάς το να σας φαίνεται τρομακτικό, ωστόσο σκεφτείτε ότι σε περίπτωση που διαθέτετε Android συσκευή και αρέσκεστε στο κατέβασμα επί πληρωμή εφαρμογών, λίγο-πολύ το έχετε ήδη κάνει. Το καλύτερο όλων; Οι μεταφορές είναι εντελώς δωρεάν αν τα χρήματα σταλούν από το υπόλοιπο ενός λογαριασμού Google Wallet ή χρεωστική κάρτα! Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει επιβάρυνση έως και £0,18 ανά συναλλαγή.
Δεν ξέρω για ‘σας, εμένα όμως το κόνσεπτ με «ψήνει». Δεν έχει περάσει εξ’ άλλου και πολύς καιρός από τότε που σε μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking, χρεώθηκα 3€ και με το συνολικό ποσό να είναι στο ιλιγγιώδες νούμερο των 6,51€, με τη «flat» χρέωση στο χέρι πήρα σχεδόν τα μισά. Αν σκεφτεί λοιπόν ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα το 2015 και σίγουρα δεν συνέβη μόνο σε ‘μένα, ε, τότε είναι απόλυτα λογικό μια υπηρεσία όπως αυτή της Google να έχει απήχηση στον κόσμο, ιδίως όταν απλοποιεί σε τέτοιο βαθμό κάτι τόσο σημαντικό. Το ότι η Google μαζεύει βέβαια ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ‘μας είναι ανησυχητικό, όσο να ‘ναι, όμως πρακτικά, η μόνη εναλλακτική μας είναι οι τράπεζες.
Όσο για το πότε με το καλό θα είμαστε κι εμείς σε θέση να εμπιστευθούμε τη Google για τις μεταφορές «κασεριού» μας, παραμένει άγνωστο. Για την ώρα η υπηρεσία απευθύνεται στους έχοντες λογαριασμούς σε κάποια βρετανική τράπεζα.