Categories: GADGETS

Συνδέοντας τη χύτρα στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi

Υπόθεση εργασίας: έρχεται η ώρα της αγοράς μιας καινούριας κατσαρόλας, είτε γιατί έφτασε επιτέλους η ώρα να νοικοκυρευτούμε, είτε διότι η παλιά αποφάσισε να ζητήσει -με όχι και τόσο κομψό τρόπο- σύνταξη. Η λογική λέει ότι πάμε σε ένα κατάστημα με σκεύη μαγειρικής αλλά επειδή είμαστε πιο «γκουρμεδιάρηδες» επιλέγουμε τη λύση της ηλεκτρονικής γάστρας ή slow cooker όπως είναι γνωστή. Κάπου εδώ λοιπόν είναι που υπεισέρχεται η Τεχνολογία και βάζει τη δικιά της σφραγίδα: smart γάστρα και τα μυαλά στο μπλέντερ!

Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι θα βιαστούν να αποκηρύξουν προτάσεις όπως το Crock-Pot Smart Slow Cooker θεωρώντας τες υπερβολικές. «Μα καλά, γιατί ακριβώς θα πρέπει να βάλω την κατσαρόλα μου στο ίντερνετ; Τόσα χρόνια δηλαδή, πώς μαγείρευα», θα αναρωτηθεί κάποιος και σε κάποιο βαθμό δεν θα έχει και άδικο. Γιατί όμως να πει όχι σε ένα σκεύος μαγειρικής το οποίο θα μπορεί να χειριστεί από το smartphone του μέσω ειδικής εφαρμογής, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία στην οποία ψήνεται το φαγητό και έχοντας τη δυνατότητα αυξομείωσής της; Και αν κάποιος δεν είναι και πολύ σίγουρος για τις ικανότητές του στο μαγείρεμα, μπορεί απλά να ορίσει το φαγητό που ετοιμάζει και να αφήσει την έξυπνη κατσαρόλα του, διαφορετικό μοντέλο αυτή τη φορά, να αναλάβει τα υπόλοιπα.

Αν όλο αυτό ακούγεται τελείως sci-fi, δεν είναι: το Crock-Pot Smart Slow Cooker αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμο στην αμερικάνικη αγορά στην τιμή των $130 -peanuts δηλαδή. Γιατί να επενδύσει κανείς σε κάτι τέτοιο; Και μόνο το γεγονός ότι εκείνος θα μπορεί να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εντός ή εκτός σπιτιού έχοντας το κεφάλι του ήσυχο όσον αφορά στο φαγητό αρκεί, για να μη μιλήσουμε για το αποτελεσματικότερο ψήσιμο που -λογικά- θα επιτύχει. Ναι, μία κατσαρόλα με Wi-Fi μπορεί να ακούγεται κομματάκι υπερβολική, με μία δεύτερη ανάγνωση όμως μπορεί να διευκολύνει τον κάτοχό της σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζοντάς του καλύτερη ποιότητα ζωής: ένας single εργένης καριερίστας που έχει ελάχιστη ώρα μπροστά του γυρνώντας από το γραφείο και μέχρι να κοιμηθεί, έχει πλέον τη δυνατότητα να μαγειρεύει ενώ παράλληλα ασχολείται και με κάτι άλλο, αποφεύγοντας την ίδια στιγμή να παραγγείλει κάτι απ’ έξω. Απλοϊκό παράδειγμα αλλά αρκεί για να εξηγήσει το πώς η Τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος