Categories: DIGITAL STORIES

Η μέρα που το roaming έπεσε χαμηλά

Σε μία κίνηση που θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δια στόματος Neelie Kroes, Αντιπροέδρου και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, ανακοίνωσε τις νέες, χαμηλότερες χρεώσεις roaming που θα προκύπτουν για τους συνδρομητές κινητής εντός των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος για 1 MB πέφτει από τα 0,45€ στα 0,20€, το ένα λεπτό στις κλήσεις θα χρεώνεται 0,19€ από 0,24€ ενώ η αποστολή ενός μηνύματος «κλείδωσε» στα 0,06€ από τα 0,08€. Οι τιμές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου.

Η όλη επιτυχία πιστώνεται στην ίδια την Επίτροπο, Neelie Kroes, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους παρόχους κινητής υποστηρίζοντας -πολύ σωστά- ότι δεν γίνεται να υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις και διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές σε μία ενιαία αγορά, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Οι πάροχοι αγωνιούν για τα έσοδά τους από τη χρήση roaming τα οποία με τις νέες, μειωμένες τιμές θα δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα, ωστόσο μπορούν να περιμένουν να «ρεφάρουν» τη ζημιά από την πιθανολογούμενη αύξηση των συνδρομητών τους που θα κάνουν πλέον χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής. Υπολογίζεται ότι το 94% (!) των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μειώνει ή σταματά εντελώς τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου, θέλοντας να αποφύγει τις επιπλέον χρεώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πασχίζει τα τελευταία χρόνια να χαράξει κοινή γραμμή πλεύσης για όλους τους παρόχους υπηρεσιών κινητής στη Γηραιά Ήπειρο, έχοντας δύσκολο έργο. Χαρακτηριστικά, την ώρα που στις ΗΠΑ υπάρχουν όλοι κι όλοι τέσσερις πάροχοι, στην Ευρώπη αυτοί ξεπερνούν τους 100, με την κάλυψη 4G να είναι μικρότερη απ’ ότι στην Αφρική. Η Neelie Kroes τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας από τους παρόχους να έχουν συμμορφωθεί με το ευρύτερο πλαίσιο κανονισμών της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι η μείωση στις χρεώσεις roaming από το 2007 μέχρι σήμερα φτάνει το 80-90%!

Η αλήθεια είναι πως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι πάροχοι είχαν δημιουργήσει υπηρεσίες που εξασφάλιζαν φθηνότερες χρεώσεις για όσους έβγαιναν στο εξωτερικό και σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο, ωστόσο αυτές αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών και δη εκείνων που δεν πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια. Πλέον ο δρόμος για την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων ακόμα και στο εξωτερικό ανοίγει πλήρως για την Ευρώπη και το ενδιαφέρον μετατίθεται για τις πρώτες αναλύσεις που έπειτα από κάποιους μήνες θα δείξουν κατά πόσο οι Ευρωπαίοι «απελευθερώθηκαν» μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος