Η επαφή των περισσότερων από εμάς με τη διαδικασία της αιμοδοσίας είναι σε δύσκολες στιγμές. Συνήθως όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και έχει ανάγκη από αίμα. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που δίνουν τακτικά αίμα χωρίς να προορίζεται για συγκεκριμένο λήπτη. Είναι όλοι αυτοί που τιμώνται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.
Η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Karl Landsteiner, του επιστήμονα που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε την 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως την ημέρα εορτασμού του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη και του αλτρουϊσμού που επιδεικνύει προσφέροντας λίγο από το χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει για τη φετινή χρονιά ως κεντρικό μήνυμα “Give blood and keep the world beating” (Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό) και έχει επιλέξει ως χώρα-επίκεντρο του εορτασμού την Ιταλία. O εορτασμός της ημέρας στοχεύει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των “σιωπηλών” εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται το εθνικό απόθεμα σε αίμα, τονίζει την συστηματική και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.
Από τα στοιχεία που διαθέτει, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του συλλεγόμενου αίματος από εθελοντικές αιμοδοσίες. Το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου στο 50%, το 2015 στο 55% και από τα στοιχεία του προηγουμένου έτους η προέλευση του αίματος από εθελοντές αιμοδότες ανέρχεται σε 60%, ενώ από περιστασιακούς δότες για κάλυψη αναγκών συγγενικού περιβάλλοντος σε ποσοστό 34% περίπου.
Σήμερα, το ΕΚΕΑ, διοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου υπό την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αιμοδοσία θα είναι μεταξύ 09.00 – 17.00 και θα συμμετάσχουν 60 μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και 60 πολίτες εθελοντές αιμοδότες.
Η πανδημία του Covid-19 έφερε σοβαρές ελλείψεις σε αίμα στη χώρα μας καθώς μειώθηκε η εθελοντική προσφορά εν μέσω περιοριστικών μέτρων και φόβου προσέλευσης στα νοσοκομεία. Ανέδειξε, ωστόσο, την αξία της ζωής και παρόλο που έφερε αποστάσεις ανάμεσά μας, αναζωπύρωσε το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλοί εθελοντές αιμοδότες έχουν την απορία εάν μπορούν να προσφέρουν αίμα έχοντας κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα επτά ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.
Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, έχει σε Εθνικό Επίπεδο προωθήσει την ανάπτυξη και υλοποίηση “Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ( Ε.Π.Π.Α.Ε.Α.) – Αμαρυλλίδα-Αιμοσταλίτσα”, όπως αυτό εγκρίθηκε στις 27/2/2018 από την Hγεσία του Υ.Υ. (Γ2γ/οικ.24641/23-3-2018). Επίσης, έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας, για την Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο μαθητικό πληθυσμό σε Εθνικό Επίπεδο.