Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα πάρουμε την κυριότητα των δημοσιεύσεών μας σε Facebook και Twitter!

Οι Ben Werdmuller και Erin Richey είναι οι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας ονόματι Known. Επίσης αποτελούν αμφότεροι μέλη του κινήματος Indie Web. Με τέτοιο background λοιπόν δεν προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση το πρώτο τους «πόνημα». Το Known, που φέρει την ονομασία της εταιρείας τους (ή μήπως το αντίθετο;) είναι ένα open source εργαλείο που συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα social media του καιρού μας: Facebook, Twitter, Flickr και άλλα. Μέσω αυτού μπορεί κανείς να ανεβάσει κάθε λογής δημοσίευση στον λογαριασμό του στα διάφορα δίκτυα με μία βασική όμως διαφορά: τα μηνύματα αυτά του ανήκουν πλήρως.

Τι παίζει λοιπόν; Στους όρους χρήσης που αποδεχόμαστε κατά τη δημιουργία λογαριασμού σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, ξεκαθαρίζεται πως παρ’ ότι το περιεχόμενο που αναρτάται στις σελίδες αυτές εκφράζει πεποιθήσεις και απόψεις των μελών και μόνο, εντούτοις ανήκει στις εταιρείες, στους σέρβερ των οποίων ανεβαίνει! Και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο ένα πράμα! Πρακτικά το Known ανεβάζει κανονικά τις δημοσιεύσεις μας, κρατώντας ωστόσο ένα αντίγραφό τους προκειμένου να τις μοιραστούμε και στο δικό μας site, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την κυριότητά τους. Είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο τέτοιο ώστε η αρχιτεκτονική του να συμβαδίζει πλήρως με αυτή των μεγάλων social δικτύων.

Οι δημιουργοί του μάλιστα έχουν ήδη βάλει στόχο την προσέγγιση πανεπιστημιακών κοινοτήτων προκειμένου το Known να αντικαταστήσει τα περίφημα Blackboards, τα εσωτερικά συστήματα επικοινωνίας των Πανεπιστημίων. Ήδη πάντως τρέχουν οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές του Known και έπεται συνέχεια. Όσο για το θέμα της κυριότητας του περιεχομένου των social δικτύων, παρ’ ότι κατά καιρούς έχει απασχολήσει την ευρύτερη ιντερνετική κοινότητα, το θέμα είναι ότι οι χρήστες μοιάζουν να καλύπτονται απλά και μόνο από την παρουσία τους σε όλα αυτά τα δίκτυα και τα όσα αυτά τους προσφέρουν. Μάλλον δεν έχει κάτσει να σκεφτεί κανείς σοβαρά ότι τα βίντεο που με καμάρι ανέβασε στο YouTube, ανήκουν πλέον στη Google…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος