Αυτό που κάποτε η Βάνα Μπάρμπα το έλεγε “να γίνονται πράγματα”, στο mindful λέγεται “πρόθεση”. Όταν λέμε πρόθεση αναφερόμαστε στο υποκειμενικό κίνητρο που έχουμε για όλα όσα σκεφτόμαστε, λέμε ή κάνουμε. Από την οπτική γωνία του εγκεφάλου, όταν ενεργούμε με ακούσιο τρόπο, υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των ταχύτερων, ασυνείδητων ωθήσεων των χαμηλότερων κέντρων του εγκεφάλου και των βραδύτερων, συνειδητών, σοφότερων ικανοτήτων των υψηλότερων κέντρων, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός.
Δεδομένου ότι ο ασυνείδητος εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και συμπεριφορών, αυτή η πρακτική, μπορεί να σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις τη συνειδητή σου σκέψη με μια πρωταρχική συναισθηματική κίνηση, την οποία φροντίζουν τα χαμηλότερα κέντρα. Πέρα από την ασφάλεια, όλο αυτό περιλαμβάνει διάφορα κίνητρα, όπως η ανταμοιβή, η σύνδεση, ο σκοπός, η αυτοδιάθεση και οι βασικές αξίες.
Το να ορίζεις μια πρόθεση-διατηρώντας αυτά τα πρωταρχικά κίνητρα στο νου-συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μεταξύ των χαμηλότερων και των υψηλότερων κέντρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει την ημέρα σου, κάνοντας πιο πιθανό ότι οι λέξεις, οι πράξεις και ο τρόπος που αντιδράς – ειδικά σε δύσκολες στιγμές – θα γίνονται με προσοχή και και συμπόνια.
Το πρώτο πράγμα να κάνεις το πρωί, πριν καν τσεκάρεις το κινητό σου ή τα mail σου.
1. Μόλις ξυπνήσεις, κάτσε στο κρεβάτι σου ή στην πολυθρόνα σου σε μία χαλαρή στάση. Κλείσε τα μάτια και συνδέσου με τις αισθήσεις του σώματός σου. Φρόντισε η σπονδυλική σου στήλη να είναι ίσια, αλλά όχι άκαμπτη.
2. Πάρε τρεις βαθιές, μακριές και ανακουφιστικές ανάσες. Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το μισάνοιχτο στόμα. Μετά άφησε την αναπνοή να βρει το ρυθμό της, καθώς εσύ απλά εισπνέεις και εκπνέεις, παρατηρώντας το στέρνο και την κοιλιά να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν με κάθε ανάσα.
3. Αναρωτήσου: “Ποια είναι η σημερινή μου πρόθεση;”. Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου σκεπτόμενος τους ανθρώπους και τις καταστάσεις, που θα συναντήσεις σήμερα. Για παράδειγμα: “Πώς θα εμφανιστώ σήμερα για να έχω καλύτερη απήχηση;”, “Κατά τη διάρκεια αυτής τη δύσκολης στιγμής, πώς θα είμαι πιο συμπονετικός και ψύχραιμος με τους άλλους και τον εαυτό μου;”, “Πώς θα νιώσω περισσότερο ολοκληρωμένος και πλήρης;”.