Πόσες φορές έχουμε ρωτήσει κάποιον πως είναι και μας έχει απαντήσει πνιγμένος; Η τεχνολογία μας έχει δημιουργήσει εμμονή με την παραγωγικότητα. Να κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται, ακόμα και σε στιγμές που θα έπρεπε κανονικά να ξεκουραζόμαστε. Είμαστε όμως τόσο πνιγμένοι όσο νομίζουμε;
Πάμε στη δουλειά νωρίτερα και φεύγουμε αργότερα για να μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει. Δουλεύουμε ακόμα και άρρωστοι για να επιδείξουμε αφοσίωση και αποφασιστικότητα σε μια εποχή που η αγορά εργασίας είναι πιο αβέβαιη από ποτέ.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι όσο πιο απασχολημένος είναι κάποιος τόσο πιο επιτυχημένος είναι, κάτι που δεν συνέβαινε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Υπάρχουν τρόποι να είμαστε παραγωγικοί στην δουλειά χωρίς να χρειάζεται να αναπνέουμε μόνο γι αυτή.
Η παραγωγικότητα σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα. Για κάποιον μπορεί να είναι μια λίστα με εκκρεμότητες που θέλει να φέρει εις πέρας, ενώ για κάποιον άλλον μπορεί να είναι απλά να βρει χρόνο για να καθαρίσει το μυαλό του. Για κάποιους σημαίνει να κάνουν άπειρα πράγματα και για κάποιους άλλους να μπορούν να διατηρήσουν μια ισορροπία εντός και εκτός δουλειάς.
Σκεφτείτε πως δουλεύετε. Όχι μόνο πως θα τελειώστε μια υποχρέωση, αλλά για το περιβάλλον σας, τον τρόπο που χωρίζετε και οργανώνετε τον χρόνο και τον χώρο σας και που επικεντρώνετε την προσοχή σας.
Το φετίχ που έχουμε αποκτήσει πλέον με το να είμαστε απασχολημένοι, μας κάνει να ξεχνάμε ότι πρέπει να έχουμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να έχουμε ελεύθερο χρόνο, ειδικά σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι offline.
Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας μπορεί να σημαίνει γυμναστική, διαλογισμός ή απλά να μαγειρέψουμε το αγαπημένο μας φαγητό.
Πολλοί πιστεύουν πως τον χρόνο που έχουν εκτός εργασίας θα πρέπει να τον αφιερώσουν σε κάτι σημαντικό. Να μάθουν μια νέα γλώσσα, να γράψουν ένα βιβλίο ή να μαγειρέψουν ένα δείπνο εφτά πιάτων και όλα αυτά βέβαια να τα ανεβάζουν και στο instagram. Βέβαια, όσο πιο πολλές ώρες εργάζεται κάποιος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να καταλήξει μισοκοιμισμένος στον καναπέ να χαζεύει τηλεόραση.
Η αίσθηση ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο για τα ενδιαφέροντά μας μπορεί να λειτουργήσει αποκαρδιωτικά, ειδικά για όσους κάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν και δεν τους γεμίζουν.
Αντί να αισθανόμαστε ένοχοι που δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να βάλουμε μικρότερους στόχους που θα πιάνουν λιγότερο χρόνο στην αρχή. Όσο περνά ο καιρός θα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν ειδικά τ μοιραζόμαστε με τον σύντροφό μας ή με φίλους γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο και ικανοποιητικό.
Όσα τικ κι αν βάλουμε στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας, άλλες τόσες θα ξεφυτρώσουν από κάπου αλλού. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ και να βάζουμε προτεραιότητες.
Όταν δεν θέτουμε προτεραιότητες, πέφτουμε στην παγίδα του να νομίζουμε πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την συγκέντρωσή μας σε ένα πράγμα κάθε φορά. Πολλές υποχρεώσεις θα μείνουν χωρίς τικ, αρκεί να μην διαλέγουμε την εύκολη λύση και να κάνουμε μόνο τα απλά. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε και για τα πιο δύσκολα και αν δεν τα καταφέρουμε να ζητήσουμε βοήθεια.
Πηγή: The Guardian