Αυτήν την στιγμή που διαβάζατε θέλετε να δουλεύετε; Ούτε εγώ. Ούτε κι ο διπλανός. Ούτε, φυσικά, κι εσείς (αλλιώς δε θα σερφάρατε στην Popaganda, είναι η αλήθεια). Εφευρίσκετε ίσως κάποιες δικαιολογίες, καμιά φορά δραματικές όπως «πώς να δουλέψεις όταν ο κόσμος γύρω σου καταρρέει και το μόνο που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις είναι να τα αφήσεις όλα στη μέση και να κοιτάς αέναα το κενό».
Ο καθένας ξέρει πως να «εξουσιάζει» τον εαυτό του. Το θέμα, ή το μυστικό, είναι να καταφέρνεις να είσαι αποδοτικός, όταν δεν έχεις διάθεση.
Υπάρχουν τρεις τρόποι που δουλεύουν λίγο καλύτερα από τους άλλους…
Καμιά φορά αφήνουμε κάτι που είναι σημαντικό και κάνουμε κάτι άλλο μικρότερης σημασίας γιατί ξέρουμε πως θα μας πάρει λιγότερο χρόνο και θα το τελειώσουμε γρηγορότερα. Αυτό λέγεται δομημένη αναβλητικότητα. Στρεφόμαστε σε λιγότερο σημαντικές, ή πιο μακρινές χρονικά (π.χ. ασχολούμαστε με κάτι που έχει deadline στο τέλος του μήνα και όχι στο τέλος της εβδομάδας) υποχρεώσεις για να αποφύγουμε την μεγάλη που μας περιμένει επιτακτικά.
Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε όρεξη για δουλειά πάνω σε κάτι, τότε μην δουλέψετε πάνω σε αυτό. Κάντε κάτι άλλο που δεν απαιτεί λιγότερη σκέψη, αλλά έχει κάποια σημασία και αφιερωθείτε σε αυτό για λίγο.
Πείτε στον εαυτό σας ότι θα δουλέψτε για 45 λεπτά (εδώ που τα λέμε και με 25 αν ξεκινήσετε, καλά είστε).Μέχρι κάποιος να ανακαλύψει ένα ρομπότ που θα πηγαίνει στο γραφείο αντί για μας, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε την δουλειά μας. Λοιπόν, πάρτε το κινητό σας και βάλτε χρονόμετρο για 45 λεπτά (ή 25 είπαμε) κι αφοσιωθείτε αποκλειστικά σε αυτό που έχετε μπροστά σας. Προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να μην αποσπαστείτε από τίποτα και κυρίως να μην μπείτε στα social media. Κάθε φορά που το ορισμένο χρονικό τελειώνει, κάντε 5 λεπτά διάλειμμα για να ξεχαστείτε, να σηκωθείτε από την καρέκλα ή να πιείτε κάτι δροσιστικό. Κι επαναλάβετε. Πριν το καταλάβετε θα έχετε ολοκληρώσει την δουλειά σας.
Δεν χρειάζεται να έχουμε όρεξη για να δουλέψουμε κι αυτό είναι κάτι που όλοι ξεχνάμε. Σκληρό, αλλά αληθινό. Πρέπει να βάλουμε την απάθεια και την απροθυμία στην άκρη κι απλά να φέρουμε σε πέρας αυτό για το οποίο πληρωνόμαστε. Ο ψυχολόγος Όλιβερ Μπερκμαν λέει, «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε κίνητρο. Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε κίνητρο».
Η άποψή μας: Ένα καλό σνακ βοηθάει σε κάθε περίπτωση.
Πηγή: New York Magazine