Categories: WELLNESS

Πώς να διαλογιστείς αν είσαι αρχάριος

Μπορείς να έχεις διαβάσει ή μπορεί ακόμα και κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον, που κάνει, να σου έχει μιλήσει για το διαλογισμό και για τα πόσα υπέροχα πράγματα προσφέρει στον άνθρωπο η πρακτική. Έτσι στα γρήγορα μπορώ να σου πω πέντε υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν, άπαξ και το βάλεις στη ζωή σου: καταλαβαίνεις τι ακριβώς σε προβληματίζει, μειώνονται τα επίπεδα του στρες, συνδέεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου, βελτιώνεται  η συγκέντρωσή σου, οι φωνές μέσα στο μυαλό σου (το λεγόμενο monkey mind) λιγοστεύουν.

Σε περίπτωση που ο διαλογισμός σου φαίνεται δύσκολος, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως μπορείς να επιλέξεις πού θα εστιάσεις την προσοχή σου. Και συνήθως υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο ή κάτι που δεν σου προξενεί ούτε χαρά ούτε λύπη, για να συγκεντρωθείς σε αυτό και να μην αφήσεις το θυμό, την παράνοια, το άγχος, τη θλίψη να σε παρασύρουν. Μία σοφή κουβέντα που είπε ο Viktor Frankl, επιζών του Άουσβιτς:

“Μεταξύ του ερεθίσματος και της απόκρισης υπάρχει χώρος. Μέσα σε αυτό το χώρο βρίσκεται η δύναμή μας να επιλέξουμε πώς θα ανταποκριθούμε. Στην απόκρισή μας βρίσκεται η ωρίμανση και η ελευθερία μας”.

Γι αυτό μην υποτιμάς ποτέ την κίνηση του να κατεβάζεις το διακόπτη.

Πάμε να μάθουμε πώς θα το κάνεις αν είσαι αρχάριος.

Στο mindfulness διαλογισμό, μαθαίνουμε να δίνουμε προσοχή στην αναπνοή μας, καθώς εισπνέουμε και καθώς εκπνέουμε και να παρατηρούμε το νου και αν αυτός παρασύρεται από διάφορες σκέψεις. Αυτή η πρακτική του να εστιάζεις πάλι και πάλι και πάλι στην αναπνοή θα μπορούσα να πω ότι γυμνάζει τους μύες της προσοχής και του mindfulness.

Όταν δίνουμε προσοχή στην αναπνοή μας, μαθαίνουμε πώς να επιστρέφουμε και να παραμένουμε στο τώρα, να ρίχνουμε άγκυρα σε αυτό που στο εδώ και τώρα, χωρίς να κρίνουμε.

Η όλη ιδέα πίσω από το mindfulness φαίνεται απλή – αλλά η πρακτική χρειάζεται υπομονή. Μπορεί να νομίζεις πως ο νους σου θα αρχίσει να αποσπάται μετά από 100 αναπνοές, αλλά θα διαπιστώσεις πως από την πρώτη κιόλας εισπνοή κάποια σκέψη σε έχει παρασύρει ήδη και σε πάει όπου εκείνη θέλει.

Γι αυτό θα σε συμβούλευα να έχεις υπομονή, να σου δείξεις επιείκεια και να βρεις μία άνετη θέση.

Για εσένα που είσαι αρχάριος

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν θα γίνει κάτι δια μαγείας και όλες οι σκέψεις θα φύγουν, το μυαλό σου θα καθαρίσει και θα νιώσεις τη θεία φώτιση. Αυτό που κάνουμε με το mindfulness διαλογισμό, είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή και μετά ξανά πάλι σε αυτή όταν παρατηρήσουμε πως ο νους έχει αρχίσει και περιπλανιέται.

Έτοιμος;

Φόρα άνετα ρούχα και βρες μία άνετη θέση, στην οποία θα μπορέσεις να μείνεις ακίνητος για μερικά λεπτά.

Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Στην κάθε εισπνοή και στην κάθε εκπνοή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com
Lady Papaya

Share
Published by
Lady Papaya