Categories: ΥΓΕΙΑ

Πώς ν’ αφήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου είναι εδώ, στη σκιά, όμως, της πανδημίας για δεύτερη χρονιά και της παραλλαγής Όμικρον που περιμένουμε να φέρει ένα νέο και δυνατό κύμα στην Ελλάδα. Όλοι προετοιμαζόμαστε να δούμε οικογένεια και φίλους, να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε, ειδικά φέτος που δεν είμαστε σε lockdown και οι χώροι διασκέδασης είναι ανοιχτοί. Αγχωνόμαστε να προλάβουμε όλες τις δουλειές και τις αγορές ώστε να είναι το εορταστικό τραπέζι τέλειο. Μας τρώει, βέβαια, και το άγχος να μην κολλήσουμε κορωνοϊό, για αυτό με προσεκτικές κινήσεις μπορούμε ταυτόχρονα να νιώσουμε Χριστούγεννα και να είμαστε ασφαλείς.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται στην προσπάθεια καθυστέρησης της εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον. Η δεύτερη θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, αν και δεν πρέπει να αποκλείονται επιπλέον περιορισμοί νωρίτερα και από την Πρωτοχρονιά, εφόσον απαιτηθεί.

Έτσι, πλέον η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους και μάλιστα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σουπερμάρκετ απαιτείται είτε διπλή μάσκα είτε αυξημένης προστασίας (ΚΝ95). Παράλληλα, απαγορεύτηκαν οι ανοιχτές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (φεστιβάλ, events) που διοργανώνονται λόγω των εορτών από τους δήμους.

Τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν τους χώρους διασκέδασης, το ωράριο κυκλοφορίας, τις συγκεντρώσεις στα σπίτια. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν επιστήσει την προσοχή στην ασύδοτη διασκέδαση και έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Η μετάβαση από τη δεύτερη στην τρίτη δόση

Οι κλειστοί χώροι των μπαρ, των εστιατορίων, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης είναι γνωστό ότι είναι χώροι εμβολιασμένων και ατόμων που έχουν νοσήσει. Παρόλα αυτά, λίγο πριν την τρίτη δόση την έχουν “πατήσει” πολλοί καθώς τα αντισώματα φθίνουν και όταν κάποιος είναι στο όριο του εξαμήνου συγκεντρώνει πιθανότητες να κολλήσει. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, έχει δοθεί η δυνατότητα για τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες πολίτες τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παραλλαγή Όμικρον αντιστέκεται στη δεύτερη δόση και η τρίτη δόση είναι αυτή που αυξάνει σημαντικά την προστασία. Αντίστοιχα, η φυσική ανοσία κρίνεται αναποτελεσματική ως προς το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί επαναλοιμώξεις. Συνεπώς, η καλύτερη στρατηγική είναι να έχουμε κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου πριν συναναστραφούμε με πολύ κόσμο και διασκεδάσουμε.

Συνεχής έλεγχος

Στην περίπτωση που δεν έχει προλάβει κάποιος να κάνει την τρίτη δόση, καλό θα είναι να περιορίσει τις επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, το τεστ πριν από κάθε έξοδο προλαμβάνει αλυσίδες μετάδοσης. Το κράτος δίνει δωρεάν self tests αυτές τις ημέρες προκειμένου να μπορούν όλοι, εμβολιασμένοι και μη, να αυτοελεγχθούν πριν δουν οικογένειες, φίλους και γνωστούς. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες ότι συστήνουν ανεπιφύλακτα τον συνεχόμενο έλεγχο με self tests, ανεξαρτήτως των δωρεάν τεστ που παρέχει το κράτος, πριν από κάθε έξοδο ή επίσκεψη.

Μια κατηγορία πληθυσμού που χρειάζεται να επιδείξει μεγάλη προσοχή είναι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Για αυτές τις περιπτώσεις έχουν ανακοινωθεί ταξιδιωτικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες εισέρχονται στη χώρα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με rapid 24 ωρών (ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι). Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν ισχυρή σύσταση επανάληψης του τεστ τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους. Εκτός από αυτά, οι επιστήμονες προτείνουν τις πρώτες ημέρες μετά την είσοδο στη χώρα οι ταξιδιώτες να μειώσουν στο ελάχιστο τις στενές επαφές, κυρίως με ευάλωτους συγγενείς ή να φορούν μάσκα όταν τους συναντούν.

Αερίζουμε κάθε μία ώρα το σπίτι, τηρούμε την κοινωνική μας “φούσκα”

Γιορτές εκτός από νυχτερινή διασκέδαση σημαίνει και συγκέντρωση γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Επειδή συνήθως τα τραπέζια αυτά είναι μεταξύ συγγενών η παρουσία ευάλωτων στον κορωνοϊό (μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων) είναι δεδομένη. Και εφόσον ο καιρός δεν επιτρέπει η εορταστική ατμόσφαιρα να μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να φροντίσουμε να αφήσουμε τον ιό έξω από το σπίτι. Σε συστάσεις που απηύθυναν λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι ειδικοί στην τελευταία επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας αναφέρθηκαν σε απλά πράγματα: Συχνό αερισμό του χώρου για λίγα λεπτά κάθε ώρα όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι μας και χρήση της μάσκας από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όταν συναντούν τους νεότερους. Η μάσκα καλό θα είναι να χρησιμοποιείται και από τους μη εμβολιασμένους καλεσμένους, όταν δεν τρώνε ή πίνουν. Επιπλέον, είναι καλό τα άτομα που καλούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα σε αριθμό. Η σύσταση για τήρηση της κοινωνικής μας “φούσκας” που υπήρχε σε προηγούμενες γιορτές είναι πάντα επίκαιρη για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Δε βγαίνουμε όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος, δε βγαίνουμε όταν έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Μια οδηγία πολύ σημαντική που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας είναι ότι περιοριζόμαστε όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα που πέρασε η Ιατρική Σχολή Αθηνών ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το αρνητικό rapid test όταν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος δε σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Πολλές φορές το rapid αργεί να θετικοποιηθεί καθώς το φορτίο του ιού μπορεί να είναι χαμηλό και να μην ανιχνεύεται. Συνεπώς, όταν υπάρχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρύωμα και επιμένουν, το αρνητικό τεστ δε μας δίνει το ελεύθερο να πάμε σε μπαρ. Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο.

Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την εμπειρία του από την “πρώτη γραμμή” σημείωσε ότι τα συμπτώματα πλέον παραπέμπουν σε απλό κρυολόγημα οπότε μια ρινική καταρροή και ένας απλός πονόλαιμος, ακόμη και χωρίς πυρετό, πρέπει να ελέγχονται.

Οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε σχέση με εμβολιασμένους ή πρόσφατα νοσήσαντες δεν προβλέπουν καραντίνα για εμβολιασμένους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα εφόσον είναι ασυμπτωματικοί. “Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουμε κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της Covid-19.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Share
Published by
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά