Categories: DIGITAL STORIES

Πώς είναι δυνατόν κάποιος να βγάλει στη φόρα το πορνό που χαζεύουμε online;

Γράφαμε στην Popaganda για τα όσα υποστήριξε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Μπρετ Τόμας, σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών του διαδικτύου και το πόσο εύκολο είναι να κυκλοφορήσουν στοιχεία που αφορούν ακόμα και τις πιο «προσωπικές» μας στιγμές online, τουτέστιν εκείνες που ο καθείς για τους δικούς του λόγους παρακολουθεί πορνό. Sites υπάρχουν πολλά: άλλα συνδρομητικά και άλλα blogs, άλλα streaming και άλλα forums, δεν έχει σημασία ο τύπος: το ζήτημα είναι ότι κάποια δεδομένα ως προς τις online περιηγήσεις μας είναι αυστηρά προσωπικά.

Κάποιοι, θέλοντας να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους online, επισκέπτονται «περίεργα» sites μέσω παραθύρων incognito. Θεωρούν, βλέπετε, πως έτσι είναι ασφαλείς. Ε, λοιπόν ξέρετε κάτι; Ανωνυμία στο ίντερνετ, δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι για εμάς τους «κοινούς θνητούς». Ο καθένας μας αφήνει ίχνη (traces) κατά την πλοήγησή του τα οποία είναι πάρα μα πάρα πολύ εύκολο να εντοπιστούν. Από εκεί και πέρα, μια απλή διασταύρωση στοιχείων (email, διεύθυνση IP κλπ) αρκεί για να προκύψει ένας «ιντερνετικός χάρτης» με όλες τις κινήσεις μας για κάθε ενδιαφερόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναρωτιούνται πολλοί πως είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα online βήματά μας. Αγαπητοί μας, πιο εύκολα βρίσκει κανείς τι κάνατε στο διαδίκτυο παρά φτιάχνει γιουβαρλάκια. Δεν αναφέρουμε το προφανές, ούτως ειπείν τα cookies. Οι browsers αφήνουν πίσω τους «αποτυπώματα», ακόμα κι όταν τρέχουν σε incognito mode, με τα «αποτυπώματα» αυτά να μαρτυρούν πολλά όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για ολόκληρο το σύστημά σας. Επίσης, τα περισσότερα sites είναι σε θέση να γνωρίζουν από πού τους ήρθατε, τι κάνατε κατά την παραμονή σας σε αυτά και για πού «την κάνατε» εν τέλει. Δεν συζητάμε φυσικά για τις διευθύνσεις IP, ούτε και για την πιθανότητα hacking σε κάποιο συνδρομητικό site, οι πελάτες του οποίου υποτίθεται πως έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί άλλον browser για τις… μπερμπαντιές του online, είναι δυνατή η ταυτοποίησή του χάρη στη διεύθυνση IP, πιθανούς proxies και υπηρεσίες που μπορεί να χρησιμοποιεί. Με άλλα λόγια, αν κάποιος θέλει να σας εντοπίσει και να σας ξεμπροστιάσει σε ό,τι αφορά την online δραστηριότητά σας, ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτή, μπορεί να το κάνει. Οι περιηγήσεις σας αφήνουν ίχνη τα που δύσκολα σβήνονται, εκτός πια κι αν τα μέτρα που έχετε λάβει έχουν προβλέψει κάθε ενδεχόμενο (π.χ. σερφάρετε από άλλο PC που βρίσκεται σε άλλο χώρο, συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, όπου δεν έχετε περάσει το παραμικρό στοιχείο και για τα υποσυστήματα του οποίου δεν υπάρχουν τιμολόγια –και πάλι, ακόμα κι έτσι, είναι δυνατό να εντοπιστείτε!) οπότε πάσο.

Επειδή λοιπόν ποτέ δεν ξέρετε τι σας ξημερώνει online, δώστε τη δέουσα προσοχή και διαφυλάξτε όσο το δυνατόν καλύτερα όσα δεν χρειάζεται να ξέρουν οι άλλοι για ‘σας. Τίποτα δεν ξεχνιέται στο διαδίκτυο, κι ας πασχίζουν πολλοί για το αντίθετο.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος