Categories: DIGITAL STORIES

Πώς η Τεχνολογία μπορεί να σταθεί στο πλευρό των τυφλών

Ένα νέο σύστημα δοκιμάζει τον τελευταίο καιρό στο μετρό του Λονδίνου η μη κερδοσκοπική οργάνωση Wayfindr. Πρόκειται για μία εφαρμογή που βασίζει τη λειτουργία της σε μια σειρά από ραδιοφάρους κατεύθυνσης (beacons και συγκεκριμένα iBeacons) οι οποίοι τοποθετούνται σε κοντινά διαστήματα μεταξύ τους στους διαδρόμους και τους λοιπούς χώρους ενός σταθμού. Αυτοί, δίνουν φωνητικές οδηγίες μέσω Bluetooth και με τον τρόπο αυτό, βοηθούν μέσω ειδικής εφαρμογής τα άτομα με προβλήματα όρασης να βρουν τον δρόμο τους εντός σταθμού, γρήγορα και με ασφάλεια –οι οδηγίες τους μεταφέρονται προφανώς με τη χρήση ακουστικών.
Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία για Τυφλούς του Λονδίνου (Royal London Society for the Blind ή RLSB), οι μισοί από τους περίπου 9.000 τυφλούς και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης νεαρής ηλικίας, αισθάνονται σίγουροι κυκλοφορώντας στους χώρους του λονδρέζικου μετρό, ωστόσο ο στόχος του Φορέα Μεταφορών του Λονδίνου (Transport for London ή TfL), υπό την αιγίδα του οποίου εξελίσσεται το όλο πρότζεκτ, είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί. Οι πρώτες δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον σταθμό Πίμλικο και συνεχίζονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο Γιούστον μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016. Μάλιστα για την πραγματοποίηση των δοκιμών συνεισέφερε ακόμα και η Google, μέσω του Google.org, με ένα ποσό που ανήλθε στις £660 χιλιάδες.


Το ζητούμενο βέβαια είναι όλα να πάνε καλά και η Wayfindr να καταφέρει να κάνει πράξη το όραμά της και να διαθέσει ελεύθερα στο κοινό τα στάνταρ της πλατφόρμας της εντός του προσεχούς έτους. Εφ’ όσον κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική «επανάσταση» που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα πρότυπο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε δίκτυο και σταθμό μετρό, συγκοινωνίες, δημόσιους χώρους, κτήρια κλπ. Με τη βοήθεια ενός smartphone, άτομα με προβλήματα στην όραση θα είναι σε θέση να πλοηγηθούν ταχύτερα και ασφαλέστερα, αλλάζοντας έτσι τη ζωή τους μια για πάντα.
Αν δε, ολόκληρος ο πλανήτης συνεργαστεί δουλεύοντας πάνω σε ένα κοινό πρότυπο, τότε σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για έναν νέο κώδικα Μπράιγ που ναι μεν δεν πρόκειται να υποκαταστήσει ποτέ τον πραγματικό, ωστόσο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει υποστηρικτικά, καλύπτοντας τις ανάγκες των ατόμων με τύφλωση και προβλήματα στην όραση εκεί που αδυνατεί εκείνος.
Ποιος είπε ότι η Τεχνολογία είναι μόνο iPhone και φαντεζί wearables;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος