Categories: DIGITAL STORIES

Πώς επηρεάζει το Brexit την αγορά της τεχνολογίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε πως είναι καλύτερα για αυτό να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να χαράξει μόνο του τη δικιά του πορεία, μια απόφαση που αναμφίβολα αλλάζει τις ισορροπίες όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς επηρεάζει όμως την αγορά της τεχνολογίας και τι συνέπειες θα έχει στον κόσμο της, τόσο στο εγγύς, όσο στο απώτερο μέλλον;

Ο Guardian ανέφερε τον Μάιο πως οι 14 βρετανικές εταιρείες με αξία μεγαλύτερη του $1 δισ. επιθυμούσαν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πέντε μάλιστα εξ αυτών να εκφράζουν την επιθυμία τους αυτή δημοσίως, κάτι απόλυτα λογικό αφού και πρόσβαση στις επιχορηγήσεις της Ε.Ε. είχαν, και σε ένα ευνοϊκό εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργούσαν. «Θα ήταν τρελό το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους καταναλωτές», έλεγε πριν μερικές εβδομάδες, ο Τααβέτ Χινρίκους, εκ των ιδρυτών της TransferWise (peer-to-peer υπηρεσία ανταλλαγής συναλλάγματος), να όμως που η τρέλα αυτή έγινε πραγματικότητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απόφαση για “Brexit” το αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις και ιδίως, οι νεοφυείς, οι οποίες χάνουν την πρόσβαση στα πακέτα στήριξης και τις επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο «θέμα» τίθεται και στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς το 18,3% των χρηματοδοτήσεων που λάμβανε μέχρι τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. δινόταν στα πανεπιστήμια της χώρας για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), ένα κονδύλι που τα επόμενα χρόνια αναμφισβήτητα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί επάξια –ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τον τρόπο λειτουργίας τους.

Εκτός αυτών, οι εταιρείες που έχουν την έδρα και τις εγκαταστάσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και με το εργατικό δυναμικό τους αφού –ανάλογα και με την κατάληξη που θα έχουν οι συζητήσεις μεταξύ της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για να ζήσει και να δουλέψει κάποιος στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να απαιτείται βίζα.

Κατά τα άλλα οι καταναλωτές για την ώρα έχουν το πλεονέκτημα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών από βρετανικά καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά, σε τιμές σαφώς πιο προνομιακές σε σχέση με μια βδομάδα πριν, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας (αυτό το τελευταίο βέβαια είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του δολαρίου και του γεν, μια εξέλιξη που όσο να ‘ναι θα επηρεάσει τα προϊόντα που προέρχονται από ΗΠΑ και Ιαπωνία). Στο μέλλον όμως αυτό είναι πιθανό να αλλάξει αφού δεν αποκλείεται οι βρετανικές εταιρείες να καλούνται να πληρώνουν έξτρα φόρους και δασμούς προκειμένου να εξάγουν τα προϊόντα τους στις χώρες της Ε.Ε. –κάτι που θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το “Brexit” και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί (νορβηγικό, ελβετικό ή κορεάτικο).

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος