Categories: ΜΟΔΑ

Pop Star

Αν η pop culture είχε playbook, θα ήταν το πρώτο δισέλιδο. Αν μπορούσαμε να ονομάσουμε δύο πράγματα που χαρακτηρίζουν την γνωριμία σου με το «cool» στην εφηβεία, θα ήταν αυτά τα δύο. Αν μπορούσαμε να φανταστούμε ένα ιδανικό πάντρεμα για τα Converse Chuck Taylor All Star, τα πιο κλασικά παπούτσια ever, θα ήταν οι εμβληματικές κονσέρβες τοματόσουπας και το ξεχωριστό αποτύπωμα που άφησε ο Andy Warhol στον κόσμο.

Κατά καιρούς τα Converse Chuck Taylor, έχουν πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, είτε σαν συνεργασία με κάποιο άλλο brand, είτε για να τιμήσουν κάποια προσωπικότητα, καλλιτέχνη, σειρά ή επική ταινία. Όταν κάτι τόσο κλασικό και δεδομένο στο μυαλό μας, όσο τα All Star, μπλέκεται με κάτι άλλο, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον, αν όχι εντυπωσιακά διαφορετικό. Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι πολλές φορές τα προϊόντα συνεργασίας των All Star με κάτι άλλο, δεν με έβρισκαν απόλυτα σύμφωνη. Έκαναν αυτό το κλασικό παπούτσι να μοιάζει υπερβολικά γεμάτο και λίγο παραπάνω cult, απ’ όσο του αξίζει.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχω την ίδια γνώμη. Ο Andy Warhol άφησε στον κόσμο ένα ανεξίτηλο σημάδι σε ό,τι έχει να κάνει με την σύγχρονη τέχνη και την pop κουλτούρα. Δημιούργησε εικόνες που είναι χαραγμένες στις συνειδήσεις όλων, δίνοντας μια εντελώς χαρακτηριστική δυναμική σε ίσως κατά τ’ άλλα ουδέτερες εικόνες, μέσα από τις τεχνικές που ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε. Όσο έζησε χάραξε έναν δικό του καλλιτεχνικό δρόμο, με αποτέλεσμα να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε επαναστατικό καλλιτέχνη και για κάθε αλλιώτικη οπτική γωνία. Όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, χωρίς να αφήσει κάτι που να αναλογεί του ονόματός του. Από το 1987, η ουσία του Warhol, διαιωνίζεται και ζει μέσα από το Andy Warhol Foundation, που υποστηρίζει την καλλιτεχνική έκφραση και την πρωτοτυπία, παρέχοντας βοήθεια σε πειραματικές και καινοτόμες δουλειές.

Για να δημιουργηθεί αυτό το ξεχωριστό κράμα, δεν χρειάστηκε τίποτα παραπάνω από το πιο αναγνωρίσιμο έργο του Andy Warhol, τα Campbell’s Soup Cans. Πάνω σε ψηλά και χαμηλά All Star, αποτυπωμένες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, η μία πάνω στην άλλη, ασπρόμαυρες, με φωτεινά και πιο μουντά χρώματα, οι κονσέρβες γεμίζουν τα κλασικά «σταράκια» και τους δίνουν μια άλλη μορφή. Ακολουθώντας τα σημεία της εποχής, δεν λείπει και η δίπατη εκδοχή, αλλά τίποτα δεν κερδίζει το παλιό, καλό, κλασικό All Star.

Αν η εμφάνιση και μόνο δεν σας κάνει να θέλετε να τα κάνετε δικά σας -που είναι λάθος, να τα λέμε κι αυτά-, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω, ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις της συλλογής, θα διατεθούν για να βοηθηθεί το (θεάρεστο) έργο του Andy Warhol Foundation και να συνεχίσει αυτός ο καλλιτέχνης, ακόμα και μετά θάνατον, να προσφέρει στην ανάπτυξη των τεχνών και της καινοτομίας. Δεν ξέρω αν θα τα φορέσετε ή αν θα τα βάλετε σε μια προθήκη κάτω από την αφίσα της κονσέρβας Campbell, που έχετε σίγουρα κάπου μέσα στο σπίτι σας, πάντως ο σκοπός είναι καλός και τα παπούτσια επίσης.

Από τη Χρύσα Οικονομοπούλου και το fashionism.

Δάφνη Μαρτίνου

Share
Published by
Δάφνη Μαρτίνου