Categories: ΤΑΞΙΔΙSPONSORED

Ο Δίας και η Αθηνά μας υποδέχτηκαν στην Μάλτα ή όταν οι θεοί του Ολύμπου συναντούν τη Playmobil

Η Αθηνά και ο Δίας της Playmobil.

Η Μάλτα μας υποδέχτηκε με πολύ αέρα. Τόσο που το ελικοφόρο αεροπλάνο μας τραντάχτηκε στη διάρκεια της προσγείωσης. Το νησί των Ιπποτών μας χάρισε την πρώτη έντονη συγκίνηση πριν καλά καλά πατήσουμε το πόδι μας σε αυτό.

Δεύτερη εντύπωση, μετά τα μαλλιά και τα φουστάνια που ανεμίζουν χάρη στα εφτά μποφόρ, είναι η σκόνη –από τη Σαχάρα μάθαμε μετά- που δίνει στα τοπία της Μάλτας αφρικανική απόχρωση. 

Καθώς το δημοσιογραφικό βαν μας μεταφέρει στο κεντρικό εργοστάσιο της Playmobil, αυτό που έχει παράξει κάθε φιγούρα Playmobil που έχετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος παγκοσμίως, χαζεύουμε τους φοίνικες, τα μεσαιωνικά κτίρια και το έδαφος, όλα σε μια μπεζ παστέλ απόχρωση καθώς -όπως μας πληροφορεί η ξεναγός- τα πάντα στο νησί κτίζονται με την ίδια πέτρα, που αφθονεί στη Μάλτα.

Πριν περιηγηθούμε στο εργοστάσιο επισκεπτόμαστε το Playmobil FunPark, εκεί που ήδη κάποια πιτσιρίκια προσχολικής ηλικίας απασχολούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κι ένα άλλο παραδίπλα σβήνει τα κεράκια της τούρτας γενεθλίων του μαζί με τους γονείς του. Κι ενώ πάνω από το κεφάλι μας κρέμεται ένα αστυνομικό ελικόπτερο που βρίσκεται σε διαδικασία διάσωσης μιας τεράστιας φιγούρας Playmobil προλαβαίνω να τραβήξω μια selfie μαζί με τον Playmobil «πειρατή», μη ξεχνάμε ότι το νησί υπήρξε στόχος κουρσάρων, πριν μας οδηγήσουν στα ενδότερα των γραφείων, εκεί που θα μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της Playmobil αλλά και για τις πρώτες, ελληνικές συλλεκτικές φιγούρες Playmobil που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ο Δίας και η Αθηνά κατέβηκαν σπό τον Όλυμπο για μια επίσκεψη στο εργοστάσιο της Playmobil.

Πρόκειται για τον Δία και την Αθηνά, δύο μορφές της ελληνικής μυθολογίας με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, που αποδίδονται με την γνώριμή μας Playmobil φιλοσοφία. Προσεγμένα αξεσουάρ όπως η τρισχαριτωμένη κουκουβάγια της Αθηνάς και ο κεραυνός του Δία προσδίδουν στο σύνολο όλη την αγαπημένη Playmobil αισθητική. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο φιγούρες εντάσσονται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης “PLAYMOBIL Play & Give”, όπου μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του Δία και της Αθηνάς, δίνεται για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ. Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία της Playmobil Hellas, έχει προσφέρει 80.000€, μέσα σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η  Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ.

Οι συγκεκριμένες φιγούρες, όπως όλες οι φιγούρες Playmobil, έχουν ύψος 7.5 εκατοστά, όσο δηλαδή μέτρησε το μέγεθος της παιδικής παλάμης ο «πατέρας» των Playmobil, ο Γερμανός Hans Beck. Έχουν επίσης το ίδιο χαρωπό μουτράκι, με τις απλές χαρακτηριστικές γραμμές που σχηματίζουν το πρόσωπο των Playmobil. Η σκέψη του Beck ήταν « πώς ένα παιδί θα σχεδίαζε το ίδιο ένα ανθρώπινο πρόσωπο» και με βάση αυτή τη σκέψη προχώρησε στη δημιουργία των φιγούρων. Από το 1974 τα Playmobil σταδιακά εξελίχθηκαν για να φτάσουν σήμερα σε άπειρες διαφορετικές φιγούρες, κάποιες από αυτές είναι συλλεκτικές και τις βλέπουμε στα γραφεία της Playmobil. Όπως μαθαίνουμε εκτός από τα παιδιά οι πιο πιστοί πελάτες είναι οι συλλέκτες, που μπορούν να αγοράσουν μια σπάνια φιγούρα δίνοντας ακόμη και χιλιάδες ευρώ.

Δεν είναι σκηνή από ταινία Τιμ Μπάρτον, είναι τα κεφαλάκια των Playmobil.

Κουκουβάγιες, το pet της θεάς Αθηνάς είναι παντού

Μια βόλτα στα σωθικά του εργοστασίου της Playmobil μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει στα παρασκήνια και μας εισάγει σε έναν γοητευτικό, εξωπραγματικό κόσμο καθώς περιφερόμαστε ανάμεσα σε κούτες που περιέχουν μικροσκοπικά κεφάλια ή πόδια ή χέρια, που είναι έτοιμα να συναρμολογηθούν. Από κοντά παρακολουθούμε και την γέννηση των δύο ελληνικών φιγούρων, που κατέβηκαν από τον Όλυμπο για να μας υποδεχθούν στην Μάλτα και κατόπιν στην ελληνική αγορά. Μέσα στο εργοστάσιο αυτό παράγονται περίπου 100 εκατομμύριο φιγούρες Playmobil τον χρόνο, νούμερο εντυπωσιακό όπως εντυπωσιακές είναι και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Αθηνά πήρε την ασπίδα της.

Οι Μαλτέζοι είναι πολύ υπερήφανοι για το ότι όλες οι φιγούρες Playmobil κατασκευάζονται εδώ, μας λέει χαμογελαστή η ξεναγός μας πριν αρχίσουμε πια την σύντομη, αλλά απολαυστική, περιήγηση μας στο νησί.

Στη Βαλέτα οι τουρίστες βολτάρουν και φωτογραφίζουν τα μπαρόκ κτίρια κι εμείς μπαίνουμε στον υπέρλαμπρο συν-καθοδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη (τυπικά ο καθεδρικός βρίσκεται στη Μεδίνα)  και ανάμεσα στους βαρύτιμους θησαυρούς μένουμε εκστατικοί να θαυμάζουμε τον μεγάλο πίνακα του Καραβάτζιο «Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή» όπως χωρίς ανάσα μετά από λίγο θαυμάζαμε την μοναδική θέα προς την πόλη από τους Κήπους. Όμως το πιο γλυκό στιγμιότυπο, βγαλμένο λες από κινηματογραφική ταινία, διαδραματίστηκε στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, εκεί που τρία πιτσιρίκια με μαγιό ή ελαφριά ρούχα έπαιζαν με τα νερά του σιντριβανιού, γελώντας και τρέχοντας –όπως γελούν και τρέχουν μόνο τα παιδιά- ενώ από τα μεγάφωνα ακούγαμε κλασική μουσική. Μήπως κάπου βρισκόταν κρυμμένος ο Τορνατόρε με μια κάμερα;

Παιδικά παιχνίδια με το νερό σε πλατεία της Βαλέτα.

Επόμενη στάση η μεσαιωνική πόλη της Μεδίνα, που φιλοξένησε το King ‘s Landing κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου του Game of  Thrones.  Περάσαμε την μεγαλοπρεπή πύλη και ευτυχώς λόγω της ώρας και των συνθηκών –ήταν ένα πολύ ζεστό μεσημέρι- έλειπαν οι ορδές των τουριστών και η όλη ατμόσφαιρα επιβεβαίωνε τον χαρακτηρισμό της «σιωπηλής πόλης» που συνοδεύει την πρώτη, πριν την άφιξη των Ιωαννιτών ιπποτών, πρωτεύουσα της Μάλτας. Περπατήστε, απολαύστε την ηρεμία, παρατηρήστε τις υπέροχες βαριές πόρτες των κτιρίων και τα μοναδικά σκαλίσματα τους. Ναι, αυτό είναι με διαφορά το πιο όμορφο μέρος της Μάλτας.

Το καμπανάκι του γυρισμού στην πραγματικότητα και στην Αθήνα σήμανε σύντομα. Λίγες μέρες μετά το ταξίδι ήρθε να με βρει στα γραφείο της Popaganda ο Μαλτέζος ιππότης Wilson, αυτός που μας συνόδεψε και στο ταξίδι μας στην Μάλτα. Αυτός που σύντομα θα κάνει παρέα με τον Δία και την Αθηνά.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου