Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπορεί να γίνει μια έκθεση φωτογραφίας χωρίς φωτογραφική μηχανή;

Στις 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στην Τεχνόπολη, μια έκθεση βασισμένη σε ένα πείραμα. Ένα σπιρτόκουτο, ένα κομμάτι φιλμ και μαύρη, μονωτική ταινία θα αντικαταστήσουν τη φωτογραφική μηχανή, όπως την ξέρουμε σήμερα. Μια αυτοσχέδια camera obscura. Το ελάχιστο δυνατό μέσο, θα επιχειρήσει να μας αποκόψει από τη σύγχρονη ψηφιακή αφθονία εικόνων και να μας επιστρέψει σε μια συνθήκη «πρωτόγονη». 80 φωτογράφοι. Μία λήψη για τον καθένα. Και το θέμα, «Το Μυστικό».

Μυστικό γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα μας. Με κλειστά μάτια, στραφήκαμε προς τα εμάς. Στη μνήμη. Στις ατομικές μας ιστορίες, και τα πρόσωπα που υπάρχουν εκεί. Στα συναισθήματα που δεν έσβησαν. Και απ’ όλα, διαλέξαμε να φωτογραφίσουμε ένα.

Γίνεται να διαλέξεις από τις αναμνήσεις την πιο σημαντική? Να την ορίσεις, να τη διαπραγματευτείς και να την προετοιμάσεις να γίνει εικόνα πραγματική? Έχεις ένα σπιρτόκουτο, μία μόνο λήψη και το χρόνο που μεσολαβεί για την εμφάνιση. Το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου να δει με τα μάτια ανοιχτά, αυτή τη φορά, το μυστικό του. Και να το παρουσιάσει στους άλλους.

Αυτός είναι ο σκοπός του πειράματος. Με ένα μέσο πρωτόλειο και μια εικόνα βγαλμένη από το βάθος των προσωπικών μας κόσμων, να αφηγηθούμε από ένα «Μυστικό». Και να το αφήσουμε εκεί να περιμένει, μέσα από τα μάτια του θεατή, που απέναντι του θα διαβάσει κάτι από τις δικές του κρυμμένες ιστορίες, να αποκτήσει νέα ζωή.  

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας
80 Μελών της Σχολής φωτογραφίας
Pragma Seminars
Τίτλος: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»
Επιμέλεια Έκθεσης: Θάνος Παπαδόπουλος
Οργάνωση: www.pragma.gr
Ιστοσελίδα Έκθεσης: http://www.pragma.gr/exhibitions/the-secret
Promo Video Έκθεσης: https://vimeo.com/185589069
Αφήγηση: Πέμυ Ζούνη
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
22-23 Οκτωβρίου  2016
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις  20:00
Ώρες κοινού: 10:00-22:00
Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι Δ7
Είσοδος Ελεύθερη
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA