Categories: DIGITAL STORIES

Ποιες είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχετε εγκατεστημένες πριν ταξιδέψετε;

 Είθισται τέτοια κείμενα να γράφονται πριν το καλοκαίρι, σαν οδηγοί εν όψει των διακοπών που έπονται. Από την άλλη πάλι, αυτές οι καλοκαιρινές διακοπές με τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις τους είναι που μπορούν να αποδειχθούν μαθήματα-και τι μαθήματα! Η τεχνολογία, βλέπετε, δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο στην καθημερινότητά μας: μπορεί να απλουστεύσει κάθε λογής διαδικασία, ιδίως όταν αυτή περιλαμβάνει μέσα ταξίδι και μάλιστα, δίχως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο πέραν του smartphone μας. Η γενικότερη τάση που επικρατεί στην Τεχνολογία, δίνει στο smartphone πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι άλλωστε η συσκευή που έχουμε μαζί μας 24/7 και μάλιστα έχει κατορθώσει σε πρώτη φάση να υποσκελίσει ακόμα και το παραδοσιακά ισχυρό πορτοφόλι στο τρίπτυχο «κλειδιά-πορτοφόλι-κινητό»!

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το smartphone μας, μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι μας ευκολότερο. Πώς ακριβώς; Εγκαθιστώντας μερικές εφαρμογές που μάλιστα διατίθενται και δωρεάν! Εμείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αίσθηση που μας άφησαν οι καλοκαιρινές μας περιπλανήσεις (το feedback είναι πάντοτε πολύτιμο) κάναμε ένα ξεκαθάρισμα, έχοντας διαλέξει ορισμένες, ωστόσο ο στόχος μας είναι να κατανοήσετε το σκεπτικό μας προκειμένου να ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι τα apps που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Για πάμε να κάνουμε μια αρχή…

Passbook

Οι κάτοχοι iOS συσκευών που δεν το έχουν σε υπόληψη, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Στο Passbook θα κατεβάσετε τα boarding passes σας ή ακόμα και εισιτήρια (είναι συμβατό με αρκετές πλατφόρμες) έτσι ώστε να γλιτώσετε τη χαρτούρα και την αναμονή σε εκδοτήρια και check in counters.

Εφαρμογή της εταιρείας που πετάτε

Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε iOS, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ετοιμάζεστε να χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο, βρείτε το app της εταιρείας με την οποία πετάτε –όλες έχουν πλέον. Έτσι, θα έχετε στο πιάτο κάθε πληροφορία που αφορά την πτήση σας, κερδίζοντας και πάλι χρόνο.

Instagram

Ο ευκολότερος τρόπος να διατηρείτε κάπου online αναμνήσεις από τα ταξίδια σας –και όχι μόνο. Ένα social δίκτυο με ουσιαστικό ρόλο όμως. Χρησιμοποιήστε φίλτρα για να διορθώσετε και να βελτιώσετε τις λήψεις σας και δημιουργήστε έναν χάρτη γεμάτο φωτογραφίες και μικρής διάρκειας βίντεο!

Μετατροπέας συναλλάγματος

Αν ταξιδεύετε σε χώρα εκτός της Ευρωζώνης, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι ποσά βγάζετε από το πορτοφόλι σας. Αντί να απομνημονεύετε ισοτιμίες και να κάνετε πράξεις με τον πλέον μπακαλίστικο τρόπο, χρησιμοποιήστε το σωστό app και ξενοιάστε! Σας προτείνουμε τα XE και Currency.

Foursquare

Ό,τι πιο άμεσο για να βρείτε ενδιαφέροντα μέρη και τοποθεσίες κοντά σας. Το Foursquare πλέον δεν ασχολείται με τα check ins (αυτό το άφησε στο Swarm) αλλά με την καταγραφή κάθε λογής σημείου ενδιαφέροντος, καταστήματος και ατραξιόν με προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων.

TripAdvisor

Για μια πιο λεπτομερή και σαφώς πληρέστερη εικόνα του μέρους που επισκέπτεστε (σε σχέση με το προαναφερθέν Foursquare), υπάρχει το TripAdvisor. Θα οργανώσετε τις βόλτες και τις επισκέψεις σας, θα βρείτε ακριβώς αυτά που σας ενδιαφέρουν και θα πάρετε το μέγιστο από τον προορισμό σας.

Foodspotting

Για τους λάτρεις του καλού φαγητού τώρα που δεν ανέχονται να ψάχνουν το επόμενο γεύμα τους… στα τυφλά, υπάρχει το Foodspotting. Γευσιγνώστες, πειναλέοι και λοιποί καλοφαγάδες αξιολογούν εστιατόρια, ρεστοράν, ταβέρνες και ταχυφαγεία προκειμένου εσείς να βρείτε ό,τι λαχταρά το στομάχι σας και να κορέσετε την πείνα σας.

Χάρτης μετρό

Δεν έχει σημασία ποια πόλη επισκέπτεστε. Όποια και να ‘ναι, φροντίστε να κατεβάσετε τον χάρτη του μετρό/τραμ/τρένου της, είτε με τη μορφή εφαρμογής, είτε ως… εικόνα! Δεδομένου του ότι έχει μετρό φυσικά. Ξεχνάτε μια και καλή τουριστικές μπροσούρες και χάρτες κολλημένους σε σταθμούς.

Wi-Fi Finder

Επειδή το data roaming κοστίζει (επικοινωνήστε με τον πάροχό σας να δείτε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επί πληρωμή τα data του προγράμματός σας), αν σκοπεύετε να πάτε προς εξωτερικό μεριά, κατεβάστε το Wi-Fi Finder. Ψάχνει και βρίσκει τα διάφορα ασύρματα δίκτυα γύρω σας και μάλιστα, διαθέτει και offline χάρτες για να μη χρεωθείτε σέντσι!

WhatsApp/Messenger/Skype

Μέχρι οι πάροχοι να συμμορφωθούν και να κόψουν τελείως τα «κερατιλίκια» στο roaming, μη μιλάτε στο τηλέφωνο και μη στέλνετε μηνύματα ενόσω βρίσκεστε σε άλλη χώρα –εντός Ε.Ε. πάντα. Εκπαιδεύστε τους δικούς σας να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα messaging και καλύψτε τις ανάγκες σας με αυτό, όποτε βρίσκετε ελεύθερο Wi-Fi. Η επιλογή είναι δική σας.

Καιρός

Προφανώς και δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ειδική εφαρμογή για τον καιρό αφού το smartphone σας έχει ήδη τη δικιά του. Συνηθίστε όμως να τη χρησιμοποιείτε και μάλιστα δυο-τρεις φορές τη μέρα ώστε να είστε 100% σίγουροι ότι ο καιρός δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στα πλάνα σας. Αμαρτία είναι.

Trello

Ναι, η αλήθεια είναι ότι το Trello δεν μοιάζει και με ιδιαίτερα «ταξιδιάρικη» εφαρμογή, πλην όμως μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα για τις μέρες των διακοπών σας και να το τηρήσετε. Μπορείτε να μοιράσετε αρμοδιότητες στην παρέα σας και να δημιουργήσετε check lists ώστε να μην αναρωτιέστε μην τυχόν και σας διέφυγε κάτι.

Sunscreen

Το μαύρισμα είναι το ζητούμενο των καλοκαιρινών διακοπών, ιδίως στην Ελλάδα, ωστόσο τι να το κάνετε αν είναι να γίνετε σαν τον Μπαμπαγκίντα; Αφήστε το Sunscreen να βρει τα επίπεδα της ακτινοβολίας UVI της περιοχής σας, εισάγετέ του και το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε και αυτό θα σας ενημερώσει για το πότε θα πρέπει να ξαναπασαλειφτείτε ή να αρχίσετε να ψάχνετε για σκιά!

Onavo

Η πιο “value for money” πρόταση στην κατηγορία των εφαρμογών συμπίεσης δεδομένων, το Onavo θα αναλάβει να σας γλιτώσει πολύτιμα δεδομένα από καθετί στο κινητό σας απαιτεί πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έρχεται δωρεάν σε iOS και Android και κάνει δουλειά!

PinPin ATM Finder

Επειδή το μετρητό τελειώνει γρήγορα το άτιμο και οι πιστωτικές μας κάρτες στο εξωτερικό είναι σε γενικές γραμμές ψιλοάχρηστες, κάντε τα κουμάντα σας και δικτυωθείτε. Το PinPin «ξέρει» τις θέσεις των ATM σε περισσότερες από 220 χώρες του κόσμου! Σίγουρα, όλο και κάτι θα του ‘χει ξεφύγει αλλά μια γενική και συνάμα πλήρη εικόνα, μπορεί να σας τη δώσει.

Μην ξεχνάτε τον στόχο!

Όπως προείπαμε, ο στόχος μας δεν ήταν να σας μιλήσουμε απλώς για εφαρμογές που ίσως να μη γνωρίζατε αλλά να σας δώσουμε ιδέες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας σε ένα ταξίδι, εντός ή εκτός των συνόρων, για να απλουστεύσετε τη ζωή σας και να αποφύγετε περιττές ταλαιπωρίες. Ακόμα κι αν βρεθείτε στο εξωτερικό, ρωτήστε να δείτε με τι κόστος θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα του προγράμματός σας (ή άλλα, έξτρα) στον προορισμό σας, ειδάλλως κάντε από πριν την έρευνά σας και μόλις φτάσετε εκεί, αγοράστε μια κάρτα SIM εγχώριου παρόχου με data! Το smartphone είναι το μεγαλύτερο όπλο σας. Εκμεταλλευτείτε το!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος