Categories: DIGITAL STORIES

Ποια είναι η ARM και γιατί στοιχίζει $32 δισ.;

Η είδηση που απασχολεί τον χώρο της τεχνολογίας τις τελευταίες ημέρες είναι η εξαγορά της ARM από τη SoftBank, μία κίνηση που θα κοστίσει στη δεύτερη το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $32 δισ. και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Ποια είναι όμως αυτή η ARM και, το κυριότερο, γιατί κάποιος να δαπανήσει ένα τέτοιο ποσό για να την κάνει δικιά του;

H ARM, που λέτε, ιδρύθηκε πριν από περίπου 25,5 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1990 στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους κατασκευαστές επεξεργαστών στον κόσμο μετά τις Intel και Qualcomm με τα πρωτότυπά του να χρησιμοποιούνται από κορυφαία “brands” στον χώρο των smartphones όπως την Apple και τη Samsung –ναι, καλά καταλάβατε, το iPhone και το Galaxy σας χάρη σε έναν ARM δουλεύουν! Σύμφωνα με την ίδια, περί τα 3 δισ. συσκευές χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή επεξεργαστές ARM ενώ μέσα στο έτος που διανύουμε ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ακόμα.

Όσο για τον νέο της «κάτοχο»; Πρόκειται για τη SoftBank, γνωστή και ως Vodafone K.K. ή Vodafone Japan, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία. Ιδρύθηκε το 1984, έχει ως έδρα το Τόκιο , απασχολεί γύρω στους 6.700 υπαλλήλους ενώ το μερίδιό της στην ιαπωνική αγορά της κινητής υπολογίζεται στο 30%. Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς θα κάνει το νέο της απόκτημα η Softbank, η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Μασαγιόσι Σον, θα σας διαφωτίσει: «Η ARM θα ταιριάξει άψογα από στρατηγικής πλευράς στο γκρουπ της SoftBank καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κάθε ευκαιρία που προσφέρει το Internet of Things».

Σύμφωνα με έρευνες, ο τζίρος της αγοράς του Internet of Things φέτος (τα όσα θα ξοδέψουν οι καταναλωτές δηλαδή) αναμένεται να αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με πέρυσι και η SoftBank θέλει να εκμεταλλευτεί το know-how της ARM προκειμένου να είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες του κοινού που θα προκύψουν. Χάρη στο Internet of Things, ο κόσμος θα είναι σε θέση να ελέγχει το σπίτι του από το smartphone και ακριβώς αυτού του είδους τις υπηρεσίες επιδιώκει να προσφέρει η SoftBank. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα πάντα θα χρειάζονται επεξεργαστή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: το ψυγείο, η κουζίνα, το θερμοσίφωνο, ο φούρνος. Η ιαπωνική εταιρεία μάλιστα μοιάζει να έχει εστιάσει αποκλειστικά στο περίφημο “IoT” αφού τον τελευταίο μήνα πούλησε τα μερίδιά της στην Alibaba και τη Supercell (δημιουργός του Clash of Clans) μεταξύ άλλων.

Η κίνηση της ARM αποτελεί ακόμα μία απόδειξη πως η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν πιστεύει απλά ακράδαντα στο Internet of Things αλλά επενδύει σε αυτό τεράστια ποσά. Σύντομα το smartphone θα αποτελεί ένα δεύτερο «κλειδί» του σπιτιού μας, η ιδανική μπαγκέτα σε μια ορχήστρα με ψηφιακές απολήξεις. Ποιος πάροχος κινητής δεν θα ‘θελε να χορηγήσει κάτι τέτοιο;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος