Ο Kevin Whitney, αγρότης από την Oklahoma των ΗΠΑ, δέχθηκε μια μέρα ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο σε εκείνον αριθμό από την Ιαπωνία. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής αφού επιβεβαίωσε το όνομά του, τον ρώτησε πιθανότατα το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε εκείνος να σκεφτεί: «Μήπως χάσατε ένα κινητό τηλέφωνο»;
Εννιά μήνες πριν, ο Whitney είχε χάσει το iPhone του. «Το είχα στην τσέπη μου όταν έσκυψα για να ανοίξω μια καταπακτή και προφανώς έπεσε μέσα στα δημητριακά που υπήρχαν στη δεξαμενή». Η πτώση δεν προξένησε φθορές στη συσκευή η οποία μέσω της Louisiana, έφτασε στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» μαζί με 125 τόνους σιτηρών. Ξεφόρτιστη πλέον και ξεκλείδωτη, έφτασε στα χέρια ενός Γιαπωνέζου εργάτη, έτσι μπόρεσε να βρει τον ιδιοκτήτη του και να έρθει σε επαφή μαζί του. Ο Whitney πήρε πίσω το τηλέφωνό του μαζί με την προστατευτική θήκη και βέβαια όλο του το περιεχόμενο και κάπως έτσι το ταξίδι του iPhone είχε happy end.
Βέβαια τα smartphones στις μέρες μας είναι εφοδιασμένα με λειτουργίες που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να τα εντοπίσει σε περίπτωση κλοπής ή απλά… μερικής αμνησίας, την ώρα που τα app stores βρίθουν τέτοιων apps. Ένα κινητό τηλέφωνο δύναται να εντοπιστεί πάντως, με χρήση προηγμένων τεχνικών και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μόνο στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί η μπαταρία της συσκευής μπορεί κάποιος να αισθάνεται βέβαιος. Ο μεγαλύτερος φόβος βέβαια των κατόχων smartphones είναι όχι τόσο η απώλεια της συσκευής όσο αυτή των δεδομένων: κωδικοί, φωτογραφίες, μηνύματα και κάθε λογής δεδομένα είναι αυτά που θεωρεί σημαντικότερα ο χρήστης και, εδώ που τα λέμε, όχι άδικα.
Τα iPhone τουλάχιστον αντέχουν, όπως διδάσκει το προαναφερθέν παράδειγμα. Αν το επερχόμενο iPhone 6 έχει και τόσο ελαστική και ανθεκτική οθόνη όπως λένε οι φήμες, τότε πάμε σε καταστάσεις που όσον αφορά στη στιβαρότητα της κατασκευής, δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν.