Categories: DIGITAL STORIES

Πέντε μέρες με το καινούριο Apple Music

Η νέα έκδοση του Apple Music (της εφαρμογής με το όνομα “Music” τέλος πάντων που υπήρχε σε κάθε iOS συσκευή) έφτασε μαζί με το τελευταίο update του λειτουργικού συστήματος της Apple στις 30 Ιουνίου. Έχοντας το Music στις συντομεύσεις του iPhone 5s μου, δεν χρειάστηκε και πολλή προσπάθεια για να αντιληφθώ την αλλαγή: το κοκκινωπό χρώμα είχε δώσει τη θέση του στο λευκό με το σύμβολο του όγδοου (αυτή τη «νότα» όπως συνηθίζουμε πολλοί να αποκαλούμε) να έχει γίνει πολύχρωμη (ξεκινά από μπλε στο κάτω μέρος της και καταλήγει σε κόκκινο στο επάνω). Εν πάση περιπτώσει το εικονίδιο του Music έχει αλλάξει. Αυτό.

Πριν προχωρήσουμε στα ενδότερα, μια σημείωση σχετικά με το App Store και το capital control το οποίο ισχύει για τη χώρα μας. Να ξέρετε ότι μέχρι να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση και οι ελληνικές πιστωτικές να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και πάλι στο εξωτερικό, εσείς δεν θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε καμία από τις επί πληρωμή υπηρεσίες του. Οι δωρεάν μια χαρά ισχύουν (εκτός του πρώτου τριμήνου της συνδρομής του Apple Music), οπότε βολευτείτε με αυτές και στην πορεία. έχει ο Θεός.

Πάτησέ το, το… τιμημένο!

Εννοείται βέβαια πως αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι το εικονίδιο αλλά τα όσα γίνονται με το πάτημά του. Η αλήθεια είναι πως ένα μικρό σοκ το έπαθα αφού οι επιλογές μου είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με κάνα εικοσάλεπτο πριν. Κατ’ αρχάς οι ενότητες στο κάτω μέρος της οθόνης έχουν αλλάξει, καθώς μόλις η μία από τις πέντε αφορά τα κομμάτια που έχουμε κατεβασμένα στη συσκευή μας. Η δεύτερη (For You) μας προτρέπει να εγγραφούμε συνδρομητές στο Apple Music για προσωποποιημένες προτάσεις και επιλογές κομματιών και μουσικών ειδών, η τρίτη (New) αφορά τις νέες κυκλοφορίες, η τέταρτη (Radio) τους διάφορους σταθμούς που περιλαμβάνει το Apple Radio και η πέμπτη (Connect) μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Είναι σαφές με άλλα λόγια ότι η Apple προσεγγίζει τη μουσική συνολικά πλέον –προτρέποντάς μας παράλληλα ακόμα πιο έντονα να της δώσουμε το κατιτίς μας.

Σε ό,τι αφορά τη μουσική μας πάντως, αυτή που ήδη έχουμε αγοράσει και κατεβάσει στην iΣυσκευή μας, υπάρχουν δύο tabs: Library και Playlists. Στο πρώτο απεικονίζονται όλα τα διαθέσιμα κομμάτια με εκείνα που προσθέσαμε πρόσφατα να έχουν εξέχουσα θέση πάνω-πάνω. Το sorting” είναι στη δικιά μας ευχέρεια καθώς μας προσφέρονται οι συνήθεις επιλογές (artists, albums, songs, genres κλπ). Κάτω-κάτω, σε ένα μικρό ένθετο με ένα ελάχιστα πιο σκούρο background φαίνεται το κομμάτι που παίζει ανά πάσα στιγμή με ένα πλήκτρο “play” και άλλο ένα με επιπρόσθετες επιλογές δίπλα (μπορείτε να το προσθέσετε σε playlist, να βρείτε σταθμό που να παίζει τέτοιου είδους μουσική κ.α.).

Εδώ Ράδιο… Μήλο!

Όλα τα λεφτά είναι βέβαια οι διάφοροι μουσικοί σταθμοί (διότι ραδιοφωνικοί δεν είναι) που φέρνει μαζί του το Apple Music. Ο μόνος που προσφέρεται δωρεάν είναι ο Beats 1, ο οποίος εκπέμπει 24/7 από Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Μπορείτε να συντονιστείτε και να ακούσετε ελεύθερα ένα πρόγραμμα με διάφορες εκπομπές και σόου στο οποίο, φυσικά, κυρίαρχο ρόλο παίζει η μουσική –με ορισμένα εκνευριστικά κάποιες φορές λογύδρια των πάσης φύσεως μουσικών παραγωγών. Για τους πιο κλασσικούς τύπους υπάρχει και το BBC World Service το οποίο είναι να απορεί κανείς πώς τα κατάφερε και «χώθηκε» εκεί, μιας που μουσικό δεν είναι, αλλά, σοβαρά τώρα, δεν θα βάλει κανείς το Apple Music για να συντονιστεί στο BBC… Για τους υπόλοιπους σταθμούς θα πρέπει να έχετε συνδρομή στην υπηρεσία –πλέον- Apple Music, όμως να ξέρετε ότι καλύπτουν όλα τα –βασικά- γούστα ως προς τα διάφορα είδη μουσικής.

Και πάμε και στο «μπαγιόκο» τώρα…

Το Apple Music αγαπητοί μου θέλει λεφτά ή τουλάχιστον περισσότερα απ’ όσα ήθελε πριν, εφ’ όσον χρειάζεστε όλα όσα έχει να σας προσφέρει φυσικά. Μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε για να παίζετε τα κομμάτια που έχετε αγοράσει στο iTunes και βρίσκονται στη συσκευή σας, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά που κάνει ακόμα –και γι’ αυτά τα εξτραδάκια θα χρεωθείτε: 9,99€ τον μήνα με τους πρώτους τρεις να είναι δωρεάν προκειμένου να δοκιμάσετε την υπηρεσία και να διαπιστώσετε αν σας κάνει ή όχι. Καταβάλλοντας αυτό το ποσό, αποκτάτε το δικαίωμα αναπαραγωγής όποιου κομματιού βάλει ο νους σας ενώ έχετε πρόσβαση και σε playlists βάσει των ακουσμάτων σας. Παράλληλα ξεκλειδώνονται και οι υπόλοιποι σταθμοί με αποτέλεσμα να βρίσκονται στη διάθεσή σας απίστευτα πολλές επιλογές. Για να τις εκμεταλλευτείτε βέβαια, θα πρέπει το πρόγραμμά σας να σας προσφέρει κάμποσα δεδομένα (data) γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, αν streamάρετε μουσική σε καθημερινή βάση, τα 2-3 GB θα τελειώσουν πριν τα μισά του μήνα. Σαφώς και ο όγκος των δεδομένων σας εξαρτάται από τη χρήση σας και μόνο, ωστόσο μια δοκιμή στους πρώτους τρεις μήνες της υπηρεσίας, θα σας λύσει λογικά κάθε απορία.

Στην υπηρεσία Connect απαξιώ να αναφερθώ μιας που τη βρήκα πιο αδιάφορη και από no name γκοφρέτα.

Αξίζει τελικά;

Κοιτάξτε να δείτε: από τη στιγμή που το Apple Music είναι τσάμπα και κατεβαίνει θέλετε-δεν θέλετε, ε, δεν μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά από το να υποδεχθείτε τη νεότερη έκδοσή του στο tablet, το smartphone ή το mp3 player σας. Από εκεί και πέρα, όπως προείπαμε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά τη δωρεάν έκδοσή του όπως κάνατε και πριν: θα έχετε επιπρόσθετα δύο σταθμούς στη διάθεσή σας. Αν πάλι κρίνετε το δεκάρικο τον μήνα τίμιο σαν προσφορά, πάρτε το τριμηνάκι σας να το σκεφτείτε καλύτερα κι αν δεν αλλάξετε γνώμη, το παγκόσμιο μουσικό πεντάγραμμο βρίσκεται στα πόδια σας! Με γειες!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος