Categories: DIGITAL STORIES

Πέντε λόγοι για τους οποίους θα εγκαταστήσετε τα νέα Windows 10

Η Microsoft παρουσίασε τα Windows 10, τη νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού της. Καλά θυμάστε, τα Windows 10 διαδέχονται τα Windows 8 (τα 9 ας πούμε ότι δεν υπήρξαν ποτέ) που με τη σειρά τους ήρθαν να αναβαθμίσουν την εμπειρία των Windows 7, της έκδοσης δηλαδή που πέρασε τα «Παράθυρα» σε μια νέα γενιά, τη σημερινή. Η αλήθεια είναι ότι πολλά ειπώθηκαν για τα επερχόμενα Windows, κάποιες προσδοκίες καλύφθηκαν και κάποιες άλλες πάλι όχι, ορισμένες φήμες βγήκαν αληθινές και άλλες διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Όπως και να ‘χει, λόγους για να εμπιστευτείτε και να επενδύσετε το νέο λειτουργικό έχετε –όταν με το καλό αυτό κυκλοφορήσει, μέσα στο δεύτερο μισό του έτους δηλαδή. Μπορεί αυτό να μην εφευρίσκει τον τροχό, ωστόσο ενσωματώνει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Πάμε να τα δούμε!

Είναι δωρεάν!

Τσάμπα πράμα! Η Microsoft θέλοντας να σας πείσει να δώσετε μια ευκαιρία στα νέα Windows, σας τα προσφέρει δωρεάν! Φτάνει να έχετε εγκατεστημένη στο PC σας μια έκδοση των Windows 7 ή 8.1 και θα είστε σε θέση να την αναβαθμίσετε στην τελευταία (δηλαδή τα Windows 10). Η άδεια σας προσφέρεται δωρεάν για περίοδο ενός έτους, μετά το πέρας της οποίας εφόσον καλύπτεστε, πληρώνετε –άγνωστο πόσο- και την κάνετε τελεσίδικα δικιά σας. Πάρτε το σαν… demo μακράς διαρκείας! Δωρεάν θα αναβαθμίσετε επίσης και το λειτουργικό του smartphone σας, εφ’ όσον αυτό τρέχει τα Windows Phone 8.1.

Είναι… παιχνιδιάρικα!

Τα λέμε εδώ, μέσα απ’ την Popaganda για το streaming στο gaming, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, έχουν πάρει φωτιά τα πληκτρολόγια! Τα νέα Windows λοιπόν, όχι απλά θα συνεργάζονται αρμονικότερα με το Xbox One αλλά θα σας επιτρέπουν να streamάρετε περιεχόμενο απ’ αυτό σε κάθε PC και tablet μέσω τοπικού δικτύου! Θα υπάρχει ειδική, προεγκατεστημένη εφαρμογή που θα υποστηρίζει την εγγραφή και αναπαραγωγή κλιπ μικρής διάρκειας ακόμα και στα PC games, ενώ η Microsoft έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις στους δημιουργούς να «ψαχτούν» για universal τίτλους.

Έχουν τη δικιά τους Siri

Η Cortana, η… Siri της Microsoft κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις εκδόσεις των Windows πλέον, ούσα έτοιμη να απαντήσει σε κάθε μας ερώτημα. Ακόμα και στο «τι κάνεις το βράδυ»…

Siri αυτοί; Cortana εμείς! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονταν στη Microsoft όταν αποφάσιζαν να «προσλάβουν» την ηρωίδα της σειράς Halo ως… προσωπικό βοηθό του κάθε χρήστη των Windows.

Έχοντας κάνει το «αγροτικό» της λοιπόν στις mobile πλατφόρμες, η Cortana περνά και στις εκδόσεις των Windows στα PC, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή λειτουργία αναζήτησης αλλά και δουλεύοντας αγαστά με τη μηχανή αναζήτησης Bing. Πού ξέρετε, ίσως να ‘ναι και η αφορμή για να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε κι εσείς…

Είναι ένα

Παρότι σε πρώτη φάση οι διαφορές των Windows 10 από τον προκάτοχό τους δεν φαίνεται να είναι φοβερές και τρομερές, είναι σίγουρο πως οι λεπτομέρειες πάνω στις οποίες έχει δουλέψει η Microsoft κάνουν τη διαφορά στην όλη εμπειρία χρήσης. Ίδωμεν…

Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα Windows 10 για έναν και μόνο λόγο: την ενιαία τους υπόσταση. Έχετε στο σπίτι ένα laptopάκι με Windows, στο γραφείο desktop, επίσης με Windows και για τον δρόμο ένα Windows Phone. E, με τα Windows 10 τα περισσότερα δεδομένα σας θα συγχρονίζονται μεταξύ των διαφορετικών συσκευών που χρησιμοποιείτε, προσφέροντάς σας μια πλήρη και ενιαία εμπειρία: λίστες πρόσφατων εγγράφων, playlists και πλήθος άλλων αρχείων θα είναι διαθέσιμα σε κάθε συσκευή Windows, φτάνει να την τρέχετε με τον ίδιο λογαριασμό. Προσθέστε και τις universal εφαρμογές και κλείσατε.

Δεν έχουν Internet Explorer!

Μας ταλαιπώρησε για χρόνια. Μαζί του –άντε και με τον Netscape Navigator- μάθαμε το ίντερνετ, όμως εδώ και καιρό δεν είχε καμία πρακτική αξία. Χώρια που το διαδίκτυο γελούσε μαζί του και συγκεκριμένα με την ταχύτητά του. Που ΔΕΝ διέθετε. Ήρθε λοιπόν η ώρα ο Internet Explorer να αναπαυθεί εν ειρήνη και τη θέση του να πάρει ένας νέος browser. Μιλάμε για τον Spartan (προσωρινό όνομα που πάντως παραπέμπει πάλι σε Halo) με καινούριο, αλά Chrome, interface, reading list και offline mode, υποστήριξη για βοήθεια απ’ την Cortana, λειτουργία «αποκομμάτων» για τις ιστοσελίδες και άλλα τέτοια φουτουριστικά.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος