Categories: DIGITAL STORIES

Το password του μέλλοντος είναι το ψηφιακό τατουάζ;

Οι εταιρείες Τεχνολογίας ανέκαθεν αναζητούσαν έναν τρόπο με τον οποίο οι κωδικοί των χρηστών του διαδικτύου και κάθε υπηρεσίας, ψηφιακής και μη, που απαιτεί password, passcode, PIN ή κάτι παρεμφερές τέλος πάντων, θα ήταν πιο ασφαλείς από ποτέ. Η, μέχρι στιγμής, πιο επιτυχημένη έμπνευσή τους ήταν τα βιομετρικά στοιχεία των ίδιων των χρηστών: το σκανάρισμα της ίριδας του ματιού ή του δακτυλικού αποτυπώματος (ή και σε κάποιες περιπτώσεις της φωνής) του χρήστη έχει σε αρκετές περιπτώσεις αντικαταστήσει τον παραδοσιακό κωδικό με τις εφαρμογές του μάλιστα να αυξάνονται διαρκώς.

Η Motorola Mobility πάντως είχε μια διαφορετική ιδέα πάνω στο θέμα καθώς παρουσίασε το τελευταίο της «αξεσουάρ» που δεν είναι άλλο από ένα «ψηφιακό τατουάζ». Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε γάζα και αυτοκόλλητο τσιρότο που όμως φέρει τεχνολογία NFC. Η βασική εφαρμογή του αφορά το ξεκλείδωμα του κινητού, κίνηση που σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας συμβαίνει κατά 39 φορές ημερησίως στον μέσο κάτοχο ενός smartphone. Αντί λοιπόν εκείνος να εισάγει το PIN του iOS (το οποίο προσφέρει με τα τελευταία iPhone και αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος πάντως) ή να σχηματίσει το χαρακτηριστικό σχήμα του Android (και εδώ σε πολύ συγκεκριμένα μοντέλα υπάρχει αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος), απλά πλησιάζει το smartphone του στο αυτοκόλλητο και εκείνο, έτσι απλά ξεκλειδώνεται.

Το κάθε «ψηφιακό τατουάζ», όπως ονόμασε το αξεσουάρ η Motorola Mobility, θα κρατά περίπου πέντε μέρες και θα αντέχει κάθε είδους «ταλαιπωρία» (έκθεση στον ήλιο, νερό, ιδρώτα κλπ). Το πακέτο των 10, όσων δηλαδή συνιστώνται για έναν μήνα στοιχίζει περί τα $10 και για την ώρα περιλαμβάνει ένα design (αυτό του στροβίλου). Θα μπορούσε μία τέτοια λύση να αντικαταστήσει κατ’ αρχάς το PIN στα smartphones και εν συνεχεία ποιος ξέρει τι; Θεωρητικά ναι. Οι ειδικοί στον χώρο της ασφάλειας έχουν εξυμνήσει πολλάκις την ευκολία που προσφέρει στον τομέα αυτό η τεχνολογία κοντινού πεδίου (near field communication ή εν συντομία NFC), οπότε σε συνδυασμό με τυχόν βιομετρικά στοιχεία κάποιου, θα μπορούσε να συνθέσει ένα αχτύπητο δίδυμο.

Τα δεδομένα του καθενός όσο περνούν τα χρόνια αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία και ως εκ τούτου η ανάγκη διαφύλαξης και ασφαλούς αποθήκευσής τους είναι μεγάλη. Ξαφνικά αυτό το περίφημο barcode μοιάζει να είναι ένα πιθανό αλλά πολύ ελκυστικό μέλλον.

Πέτρος Κηπουρόπουλος