Τον τελευταίο καιρό ίσως και να ακούς ολοένα και περισσότερο τον όρο “clean eating” και να αναρωτιέσαι τι σημαίνει. Με λόγια απλά είναι μία διατροφή που εστιάζει κυρίως στα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (όσο κοντά στη φυσική τους μορφή τόσο το καλύτερο), πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν φτάσει στο τραπέζι μας με ηθικό και βιώσιμο τρόπο, και όσο και να σου φαίνεται δύσκολο στους καιρούς, που ζούμε, να γίνει είναι πολύ πολύ εύκολο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αδιαμφισβήτητα υγιεινά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.
Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλές μελέτες και έρευνες που λένε πως τρώγοντας φρούτα και λαχανικά μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά λοιπόν ωμά και καλά πλυμένα είναι ιδανικά για clean eating. Αν μάλιστα είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα γιατί αποφεύγεις τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων.
Μην περιμένεις και ξεκίνα τις σαλάτες με τουλάχιστον τρία διαφορετικά λαχανικά μαζί με τις πρασινάδες. Βάλε κομμένα μήλα και φέτες πορτοκαλιού αλλά και βατόμουρα στα αγαπημένα σου φαγητά. Πλύνε και κόψε λαχανικά, ψέκασέ τα με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά και βάλε τα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο σου για να τα έχεις στο τσακ-μπαμ και να τα απολαμβάνεις.
Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές έχουν χάσει μέρος των φυτικών τους ινών και των θρεπτικών τους συστατικών, αλλά έχουν παραπάνω ζάχαρη, διάφορα χημικά και άλλα συστατικά. Επίσης, έχουν συνδεθεί με φλεγμονές και τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
Επειδή μπορεί να τύχει να αγοράσεις συσκευασμένα λαχανικά και ξηρούς καρπούς, ροφήματα ή χυμούς να προσέχεις να μην έχουν μέσα συντηρητικά και ζάχαρη.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι υψηλά επεξεργασμένες τροφές που ενώ μπορούν να καταναλωθούν πανεύκολα παρόλα αυτά είναι πολύ μικρής διατροφικής αξίας. Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων με φλεγμονές, παχυσαρκία, λίπος στο συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε αντίθεση τα ολικής αλέσεως – που προσφέρουν περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά – μπορεί να μειώνουν τις φλεγμονές και παρέχουν καλύτερη υγεία εντέρου.
Έρευνα σε 2,834 ανθρώπους έδειξε πως αυτοί που κατανάλωναν ως επί των πλείστων ολικής αλέσεως προϊόντα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λίπος στην κοιλιά σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν επεξεργασμένους υδατάνθρακες .
Μείνε μακριά από έτοιμα δημητριακά, λευκό ψωμί και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Τα φυτικά λάδια και οι μαργαρίνες είναι no-no για όσους θέλουν κάνουν clean eating. Έχουν παραχθεί μέσω χημικής εκχύλισης καθιστώντας τα υψηλά επεξεργασμένα προϊόντα.
Μερικά λάδια επίσης περιέχουν υψηλά ποσοστά Ω6 λινολεϊκό οξύ. Έρευνες το συνδέουν με αύξηση βάρους και καρδιοπάθειες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com