Categories: DIGITAL STORIES

Το οτοστόπ ζει. Ζήτω το οτοστόπ!

Το Uber ξεκίνησε την πορεία του το 2009, όταν ο Travis Kalarnick και ο Garrett Camp είχαν στο Σαν Φρανσίσκο μια ιδέα να φέρουν το παραδοσιακό οτοστόπ στον 21ο αιώνα. Κάπως έτσι έναν χρόνο αργότερα λάνσαραν την εφαρμογή τους η σε iOS και Android. Το concept της; Να προωθήσει την εξεύρεση μεταφορικού μέσου από ταξιδιώτες, περαστικούς, βιαστικούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους, εκμεταλλευόμενη μία κοινή πλατφόρμα. Στην όλη διαδικασία υπήρχε και «αλισβερίσι» με τη διαφορά ότι το Uber παρείχε το ίδιο ταξίμετρο και υπολόγιζε μάλιστα και το κόστος της διαδρομής για τον επιβάτη. Η δε συναλλαγή γινόταν πάντα μέσω της πλατφόρμας με πιστωτική κάρτα και ποτέ απ’ ευθείας με τον οδηγό.

Η ιδέα είχε προοπτικές αφού συγκέντρωσε αρχικά $49,5 εκατ. σε χρηματοδότηση μέχρι και το 2011. Η πορεία της ήταν εντυπωσιακή, κάτι που μαρτυρούν τα $1,2 δισ. που συγκεντρώθηκαν στο δεύτερο γύρο χρηματοδοτήσεων, φέτος. Η δε αξία της Uber, ως εταιρεία πλέον, αγγίζει –κατά προσέγγιση- τα $17 δισ. παρουσιάζοντας συνεχώς αυξητικές τάσεις. Φυσικά με το που δραστηριοποιήθηκε το Uber στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξαν αντιδράσεις. Το συνδικάτο οδηγών ταξί στο Λονδίνο διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση του Uber ως ταξίμετρο, υποστηρίζοντας πως τέτοια υπήρχαν αποκλειστικά και μόνο στα ταξί. Η υπηρεσία για τις συγκοινωνίες στο Λονδίνο (Transport for London ή TfL) απεφάνθη πως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει, δίνοντας το «ΟΚ» αρχικά για τη λειτουργία του Uber στη χώρα. Την τελική απόφαση επί του θέματος θα εκδώσει πάντως βρετανικό δικαστήριο εντός του έτους. Παρόμοιες αντιδράσεις εναντίον του Uber είχαμε ωστόσο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με πιο αξιοσημείωτες αυτές του Παρισιού, στις οποίες σημειώθηκαν και αρκετά παρατράγουδα.

Το Uber έχει επιτύχει την ανατροπή, disruption όπως λέγεται και στα αγγλικά. Παρ’ ότι είναι ένα νέο startup, έχει κατορθώσει με τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα, ο οποίος εναντιώνεται σε ένα παγιωμένο σύστημα παγκοσμίως, να προκαλέσει αντιδράσεις και να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Παρ’ ότι σημειώνει διαρκώς μικρές νίκες, έχει ακόμη μέλλον μπροστά του μέχρι να κερδίσει τον πόλεμο. Αν θα τα καταφέρει; Ας του δώσουμε μια ευκαιρία.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος